Jak vypočítat mateřskou dovolenou s více rodiči?
Ahoj, nez se povlecu poradit na urad, chci se zeptat, zda by nekdo nevedel- s dcerou jsem byla na RD do 14M, pak sel na RD tatinek a ja na polovicni uvazek. Zjistili jsme ted, ze cekame neplanovane druhe, pristi jaro. V planu je, ze bych byla na MD cca 2-3 mesice a pak bychom se zase prohodili- tatinek by presel z aktualni RD (ta konci az pristi podzim) na MD. Nemate nekdo s timto chaosem zkusenosti, co se tyce vypoctu MD?
Moc diky!!
trochu jsou to napsala popleteně, myslela jsem stopnutí RP, na RD ale rovněž otec být nemůže. Vše je potřeba ukončit u staršího dítěte ve chvíli, kdy se nastupuje na MD s nenarozeným.
@hranata_koule jj s tim pocitam urcite, ze nez bychom se vymenili, tak bychom ten prvni rodicak ukoncili🙂 (bylo by to cca o 4-5m drive). Jen mam maglajz v tom, zda mam ja narok na md (kdyz budu tou dobou cca 13m v praci) a zda se to tatinkovi spocita po vymene z jeho puvodniho platu pred RD (nemuzeme mit nic jednoduse🙂)
@hranata_koule Ale houby, na RD samozřejmě tatinek byt může, pouze uz nebude pobirat rodičovský příspěvek.
Ano, narok mit budes a ano, otci se to bude počítat z puvodniho platu a klidně muze byt celou dobu doma.
@j.a.n.i diky diky diky🙂

RD na starší dítě musí skončit nástupem na MD u mladšího/nenarozeného dítěte. Nelze, aby jeden rodič byl na RD se starším a druhý ma MD s mladším. Takže manžel nepřejde rozhodně. Tu aktuální RD budete muset ke dni tvého nástupu na MD ukončit.