Jaká je mateřská dovolená při práci v Německu?
Má někdo zkušenost byldim v ČR a mám na neurčitou v De do dneška nevím jakou budu brát mateřskou každý říká něco jiného🙈a rodin už za 2mesice můžete mi někdo poradit děkuji
Papír na mateřskou se odevzdává zaměstnavateli, takže budeš muset pobírat v Německu (jestli to tam mají stejné jako u nás ) v Česku sis asi poslední dva roky neplatila nemocenské pojištění ne? Pak nárok na českou mateřskou nemáš.
@krisstina93jsem na rizikovým od začátku a podnik mi platí 11mesiu pak nevím co dál 🤔jestli budu brát 60%z platu rok a pak entergeld nevím
@andejkaw mateřskou určitě z Německa, podle tvého pracovního poměru a u rodičovského příspěvku záleží co del otec dítěte. Pokud on pracuje v ČR, tak by se řešilo místo bydliště,které je v ČR,tak by byl nárok na český rodičovský příspěvek po vyplacení německé mateřské. Pokud je otec bez pracovního poměru nebo pracuje v Německu,tak vše budete řešit s nemeckem
Pokud si byla teda zaměstnaná. Dostaneš mateřskou. Což vyplácí pojišťovna a zaměstnavatel. To už si asi dostala papiry od gynekologa. Mateřská je 8 týdnu před porodem a 6 po. A pak si po porodu vyplní papiry na elternzeit. A budeš pobírat elterngeld. Ten je nakych 70 procent z platu zhruba na rok nebo na dva a to se dělí ta castka
Ahojte,mám podľa Vás nárok na materskú keď som rok zamestnana v ČR ale som dvakrát menila prácu a momentálne som v skosobnej dobe a zistila som že som tehotná???

@andejkaw Formulář od gynekologa dáš svému zaměstnavateli a on to vyřídí dál a předá na sociální....Tak asi záleží, kde jsi pracovala....