Jsem nezletilá a ve výchovňáku, musim žádat o mateřskou?
chci se zeptat me je 17 a 18 mi bude v unoru a nechci žádat o mateřskou vyhrožuji mi ve výchovným ustavě že pokud nebudu žádat díte mi seberou ja chci žádat až budu u svího přítele v unoru tak se chci zeptat jak je to podle zákona musim žádat nebo ne děkuji
A kdy máš termín porodu? Byli jste s otcem dítěte na matrice řešit otcovství? Pokud on o dítě a tebe má zájem, měl by se právně také zapojit do řešení situace. Jinak nárok máš na rodičovský příspěvek.
a rodičovský příspevek prave že nechci žádat a otec neni napsaný musi to být soudne pokud sem nezletilá otec dítete se chce postarat o miminko a chce být napsaný v rodným liste chci se zeptat zda musim žádat o rodicovský příspevek nebo ne?
Měla bys, ať máš peníze pro malé, ale můžeš i po porodu. Kdy máš termín?
už sem porodila 18.12.2015 v 17 letech a ja prave že chci žádat až v 18 to mi bude v unoru 2016 a řekli že ve výchovnáku chteji 10% z rodičáku muj přítel řekl že mi klidne ty penize da a vychovnák řekl že pokud nepožádám tak dite mi vezmou tak chci vedat jakej je na to zakon jestli mi ho mužou vzit nebo ne to me zajima hlavne
Není zákon na žádání o příspěvek, ale nevím, jak je to s režimem v ústavu... Tvůj přítel by se měl nechat zapsat do rodného listu. Může pak uplatňovat prava a povinnosti k miminku
Urcite ti ho nemuzou vzit proto, zes nezazadala o rodicak. Ale oni za tebe zodpovidaji a pokud oni nahlasi, ze nejsi dobra mama, socialka ti male vzit muze. Takze bych se je nesnazila "nastvat". Naopak bych se snazila dokazat, ze dobra mama jsi. I za cenu 10% rodicaku
no to prave že zařizujem soudně
Já tak nějak nechápu, proč nechceš peníze? Abys nemusela dát 10% výchováku? Píšeš, že 18 ti bude v únoru a pokud si porodila 18.12., ty tři měsíce bych asi fakt neřešila...
@marian01 no sice kojíš, ale pokud by pochybení v péči byla dle nich závažná... Taky bych to neriskovala
kvuli papirovani klidne jim tech par drobných muj zaplati nebo mi da penize a ja to zaplatim jsou ty uřady odsebe 160 km a ja až odjedu tak zase přehlašovat atd. ☹
@kulatakosticka no tak pochybeni kvuli penezum že nezažádám to bych chtela vydet u soudu jak by se ktomu soudce postavil :D
@marian01 tak pokud si to necháš posílat na účet, tak s tím nějaké extra přehlašování nebude.
no taky pravda ja si zařídím učet u banky a necham si posilat penize na učet a steho jim zaplatim každej mesic 10% vychovnemu ustavu a budou mit poprdeli dik taky to tak jde a nikdo me nemuže na penize šáhnout (y)
co se tohodle týče dítě by ti sebrat neměli,ale dělej tak,aby neměly důvody se o tebe zajímat(myslím sociálku) i po dosažení zletilosti počítej s tím,že jsi ho měla jako nezletilá.
@kokoletka Alimenty asi těžko, když spolu budou žít. A není mi jasné, co myslíš tím příspěvkem svobodné matce, který si navíc dle tebe může vzít otec dítěte na sebe? 😕 Můžou žádat o porodné, příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, ale rozhodně nedostane od státu nic jen z titulu, že je neprovdaná, není ani samoživitelka - posuzuje se společná domácnost, kterou bude podle toho, co píše, s otcem dítěte sdílet.
@jamia
alimenty a prispevek svobodne matce jsem psal pokud spolu nejste,nebo by nebyli-to vse plati otec svobodne matce,neni to zadna socialni davka,ale penize od otce pro a jak jsem jiz psala pokud by spolu nebyli.To,ze jsou spolu dnes neznamená,že budou za měsíc tak jen,aby vedela. Tím neschci slečnu strašit,nebo urazit-není to myšleno zle..
Zakladatelce přeji hodně štěstí do budoucna a vše zvládněte 🙂
@marian01 já nechápu proč řešíte otcovství soudně. stačí, když otec zajde na matriku a k otcovství se přizná 😅
@blahova_andrea u nezletile to tak nefunguje
@marian01 ono, když se budeš stěhovat jinam, tak budeš muset stejně oběhávat spoustu úřadů, měnit doklady, adresy, všechno...jedna věc na víc už nehraje roli
@ululul tak je nezletilá, ale už není pod zákonem 😅
@blahova_andrea nezletily nema plnou odpovednost k pravnim ukonum, nemuze tedy ucinit prohlaseni k otcovstvi na matrice, ale musi podat zadost k soudu, kde bude pravne zastoupen
@ululul aha, no já to pochopila tak, že otec už zletilý asi bude, tudíž ten by se k otcovství přiznat mohl a matka je snad jistá, tak se se k rodičovství přiznávat nemusí. to jsou pro mě tedy další věci postavené v zákonech na hlavu 😅 ael pokud je tedy i otec nezletilý, tak to pak chápu
@blahova_andrea tak predpokladam ze u toho prohlaseni to musi prave matka podepsat aby se k otcovstvi neprihlasil kde kdo a v tom je prave ten problem ze ona se tam nemuze podepsat. proste s tim otcovstvim musi souhlasit matka i otec jinak to resi soud
@tulikiss to chápu, že když nesouhlasí oba, tak to řeší soud. jen mě nenapadlo, že 17letá matka nemůže podepsat souhlas s tím, s kým teda má to dítě, když otec se zapsáním souhlasí

Materskou tezno distanes. Mas urejme narok jen na rodicak. A pochybuju ze by ses v ustavu mohla starat o dite