Jsem Slovenka, mám v ČR přechodný pobyt a jsem zde pojištěná - mám nárok na rodičovský příspěvek?

tatjana5
31. kvě 2018

Zdravim . prosim poradte jak to je kdyz jsem slovenka a mam prechodny pobyt v cr jsem tu vdana za slovaka . narodilo se nam dite a chci pozadat o rodicak. Jsem tady pojistena. Mam na nej narok jen s prechodnym pobytem? Dekuji za rady

barchen
31. kvě 2018

@tatjana5 Zdravím. S přechodným pobytem budeš mít vyřizování jednodušší. Jde to i bez pobytu akorát je možné, že natrefíš na úřednici, která ti bude tvrdit, že musíš mít pobyt, jelikož tě nebudě vědět přiřadit. RP si vyřizuješ na úřadu práce (sociálce) podle místa pobytu. Jelikož si cizinka, budeš dokládat víc dokumentů než Češky a také to budeš muset dělat každý rok pobírání rodičovského příspěvku. Předpokládám, že PPM pobírat nebudeš, nebo pořád pobíráš a vyřizovat RP začínáš teď? RP můžeš vyřídit i přes otce dítěte ale jelikož je Slovák, tak stejně budete dokládat víc papírů a potvrzení, že jste fyzicky tady v ČR a máte tady zájmy rodiny.

tatjana5
autor
31. kvě 2018

@barchen dekuju . aha takze nemusim mit trvaly pobyt staci mi prechodny ?

barchen
31. kvě 2018

@tatjana5 Ne, stačí přechodný. Povolení k trvalému si můžeš po splnění podmínek vyřídit ale není to povinnost, stejně jako ten přechodný.

marlen_ka87
27. čer 2018

@barchen co v prípade ze to mam rovnako lenže momentálne na rok a pol pobyt ani prechodný v cr nemam?

barchen
27. čer 2018

@marlen_ka87 Můžeš to víc upřesnit co máš stejně? Díky

marlen_ka87
27. čer 2018

@barchen tak uprimne u mna je to zamotanejsie. Obaja s manželom mame pracu v CR ja som otehotnela a manžel dostal ponuku ist na stáž na Slovensku (to znamena stale ho platí cr firma) a ja som klasicky na materskej poberanej z cr.
Kedže sme na rok a pol na Slovensku nemame v cr momentálne ani prechodný pobyt. Niekde som citala ze na rodicak majú nárok iba ti co bývajú v cr... pisala si ze ak by tatjana nemala pobyt ze by to mohol byt problem. A tomu sa potrebujem vyhnúť 😂a pises ze ako cudzinka musíš dokladat viac veci (vies mi upresniť co? Asi sa ma to bude týkať 😒)
A bohužiaľ neviem ist momentálne do cr vybavovať ten rodicak bolo by super keby to šlo vybaviť poštou ale co s dokladmi ktoré sa predkladajú ...
No zamotané

barchen
27. čer 2018

@marlen_ka87 Komplikovanější, to ano. Nejdřív si ujasni, kde chcete ty nejbližší roky žít. Ty můžeš teoreticky žádat o rodičák i na SR nebo i v ČR. Ale jak píšeš, fyzicky jste na SR a tady musíš na úřady minimálně jednou osobně a doložit, že jaksi tady žijete, fyzicky se zdržujete. Dokládá se i potvrzení o zdrav. pojištění, záleží, kde ho máte vy jako rodina. Můžeš to poslat i poštou ale pokud budeš mít ve formulářích chyby (a těch formulářů je mnohem víc než které dokládá český občan), tak to budeš posílat pořád a pořád.

marlen_ka87
27. čer 2018

@barchen no mali by sme sa normalne po stáži vrátiť. Ja uz som podobný dotaz dávala pred pol rokom na upsvr a cr mi odpovedalo ze vyplácať ho budu oni ale ďalej uz so mnou nejako nekomunikovali. Asi im to prišlo zložité. Zdravotku mame stale v cr