icon

Kdy a kde si mám vyřídit rodičovský příspěvek?

market9391
26. zář 2016

Ahoj dne 15.10.2016 nastupuji na PPM ale nevím, kdy mám vyřídit rodičovský příspěvek, popřípadě kam všude mám zajít a kdy. Některé kamarádky tvrdí, že stačí po narození miminka dojít nejpozději do 3 měsíců na úřad práce s rodným listem a občankou. A někdo mi tvrdí, že to mám vyřídit dříve a že musím na sociálku pro nějaké papíry, vůbec nevím jaké ☹ a vyřídit to teď. Už nevím co si mám myslet a všude kde jsi něco čtu, tak pokaždé je to jinak. Můžete mi prosím poradit co potřebuji za doklady a kdy to mám vyřizovat. moc děkuji 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

terry1512
•
26. zář 2016

RP se vyřizuje na UP stačí tam jít měsíc před koncem MD. Potřebujete potvrzení o denním vyměřovací základu, ten vám potvrdí na sociálce. Stim pak jděte na UP a podle toho se řídí výše RP max. Je 11 500,-

market9391
autor
•
26. zář 2016

@terry1512 a to potvrzení o denním vyměřovacím základu mi vystaví na sociálce?

j.a.n.i
•
26. zář 2016

@market9391 potvrdí ti ho na ossz, ale nemusí tam ten formulář mít, tedy bys jim ho měla přinést.

brookmichaela
•
26. zář 2016

@j.a.n.i Já v tom mám taky zmatek - co je zkratka OSSZ?

lajla
•
26. zář 2016

@brookmichaela osoba samostatně výdělečně činná😉 pokud můžu reagovat - živnostník

lajla
•
26. zář 2016

@brookmichaela aaaaa sorry přehlídka jsem se,je to úřad😂😂😂

lajla
•
26. zář 2016

Socialka, píšu jak magor😂

j.a.n.i
•
26. zář 2016

@brookmichaela okresní správa sociálního zabezpečení... jinak řečeno ten úřad, který ti vyplácí mateřskou.
@lajla no, sociálka je dost zavádějící pojem, neb to není nic a každý tím myslí něco jiného

brookmichaela
•
26. zář 2016

děkuji dámy 🙂

lenkas1982
•
27. zář 2016

Jen doplním, ze neni problém na OSSZ i ÚP dojít i lehce zpětně po skončení mateřské, pokud to z jakéhokoliv důvodu nestihnete před.

xpila
•
27. zář 2016

@lenkas1982 Samozřejmě, že to není problém. Požádat lze až 3 měsíce zpětně. Ale pak se kolikrát diví, že nemají peníze na účtě okamžitě...

lenicka2323
•
18. říj 2018

Dobrý den, kdy jit vyřídit rodičovský příspěvek když mam na nej nastoupit 1.12.2018?A co vse je potřeba? Děkuji za rady 😊🤔