Kdy je výhodnější odejít na mateřskou dovolenou?
Holky chtěla jsem se informovat -počítala jste si některá kdy je výhodnější odejít na MD? Jestli 6-8 týdnů před porodem? Napadlo mě jít už 8 týdnů před porodem a zbytek dovolené co nestihnu vybrat si nechat proplatit mezi MD a RD. Jinak papír žádost o PPM který mi dají na gynekologii předávám do práce a oni pak na sociálku? Nebo ho musím z práce na sociálku doručit sama? Na sociálku kam spadá zaměstnavatel nebo tam kde mám bydliště? Předem děkuji za rady. Hezký den
@krtikkrtovaty Krácení dovolené i to, kdy je nejlepší dovolenou vybrat je velmi individuální...
@krtikkrtovaty Krácení může nastat když marodíš, ale taky ne při každým marození... a taky je to hodně individuální.. zaměstnavatel totiž smí krátit, ale nemusí. 🙂
A pokud nastupuji na MD letos a v dubnu-květnu na RD? Nárok na dovolenou mám prý i za období co jsem na MD - tak to budu mít jen za 4 měsíce, nebo také za celý rok?
@mirkasormova Ne, tak budeš mít nárok na celou letošní zbytkovou dovolenou + ti vznikne nárok na dovolenou i za celý příští rok (pokud nemáš smlouvu na dobu určitou).
@mirkasormova Tak pokud máš smlouvu jen do dubna, tak nebudeš mít samozřejmě nárok na dovolenou za celý rok a tady je otázkou kolik ji bude, protože tady už by délka neschopenky hrála roli.
@j.a.n.i "Celoroční nárok dovolené se krátí v případě, že zaměstnanec neodpracuje pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, alespoň 100 dnů. Nejčastěji se jedná o případy omluvené nepřítomnosti zaměstnance v práci z důvodu pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz."
@j.a.n.i neschopenka nebude, dovybírám si dovolenou a říkám si jestli mám nastoupit na mateřskou dříve a nechat si proplatit více dovolené co mi zbude, nebo dovybrat např. až do termínu 6 týdnu před porodem letos.
@mirkasormova POkud si měla nějaké prémie či přesčasy, tak je výhodnější víc dovolené vyčerpat teď.
@j.a.n.i Neměla jsem právě že nic ☹ ale říkám si že by pak možná bylo příjemnější až mi budou proplácet v dubnu dovolenou že se ty penízky budou hodit více 🙂
Holky, prosím vás, nevite jak to je s krácení dovolené v případě tehdy,když: od ledna jsem šla na nemocenskou,29.6 jsem nastoupila 6 týdnů před porodem na MD, bohuzel jsem porodila mrtve miminko, takže mám nárok na 14tydnu zkrácené MD. 4.11 mi skončila. 5.11. Jsem měla dovolenou,a od 6.11. Jsem na nemocenské a vypadá to, že budu do konce roku. Bylo mi řečeno, že mi budou krátit dovolenou, na internetu jsem to moc nepochopila... Prosím je tu některá která by mi pomohla?

@mirkasormova Finančně nejvýhodnější je pracovat až do nástupu na PPM a nastoupit 6 týdnů před nejzazším termínem porodu.