icon

Kdy mám jít na mateřskou?

karolinabagr
16. čer 2015

Chtěla bych se zeptat, pracuji jako kontrolor kvality, smlouvu mám do února 2016 a jsem ve 2 měsíci těhotenství, jak to je s mateřskou, kdy na ni jít? 😒 jsem z toho zmatena a nevím jak to chodí, :( prosím poradte mi... :(

patrusa
16. čer 2015

Na materskou se standardne odchazi 6-8 tydnu pred stanovenym terminem porodu.

karolinabagr
autor
16. čer 2015

Ano to jaa vim.. ale co kdyz to nebudu zvlátat v práci? to potom řekne doktor co a jak?

eloana
16. čer 2015

@karolinabagr to zalezi na gynekologovi.... muze te dat na nemocenskou a tu budes pobirat do materske, ktera byva, jak je uvedeno

nov.tere
16. čer 2015

Pokud ta práce je pro tebe namáhavá a vedení pro tebe nebude mít jinou práci přeřazení na jinou pozici za stejných podmínek platových. Tak je to překážka na straně zaměstnavatele a ty můžeš zůstat doma za 100% platu. A nebudeš omezená vycházkami 🙂

xpila
16. čer 2015

@nov.tere Jenže to by ta práce musela být riziková (třeba nevhodné prostředí, zvedání těžkých věcí apod.). To, že je práce namáhavá a nezvládá ji, není důvod k přeřazení.

@karolinabagr Na mateřskou můžeš nastoupit pouze a jen mezi 8. a 6. týdnem před TP. Dřív to prostě nejde, to si můžeš vzít jedině klasickou dovolenou (pokud ti to zaměstnavatel umožní) a nebo kdybys měla zdravotní problémy, tak jít na PN.

nov.tere
16. čer 2015

@xpila Jenže paní nebo slečna píše pouze že dělá kontrolu kvality ale kde a v jakém prostředí to už nepíše. Takže je težké mluvit o tom zda je práce riziková či nikoliv. A já jen napsala co je další možnost místo neschopenky.

xpila
16. čer 2015

@nov.tere Jasně, jen jsi to psala stylem, že to jde vždy. Ono namáhavá práce je pro každého něco jiného 😉 A kontrolor kvality může být i v kanceláři, nemusí to být nikde v provozu. Ale samozřejmě dobře, že to píšeš.

nov.tere
16. čer 2015

@xpila Ano pak jsem si to uvědomila místo té namáhavé jsem měla napsat nevhodnou nebo něco takového. Jak nechodím do práce tak jsem nemožná 😀

karolinabagr
autor
18. čer 2015

Děkuji za vaše odpovědi, moje nápln práce je v kanceláři kde si nosím práci ze skladu 5-10 kusů někdy to je těžší nekdy lehlé váhově. Chtěla jsem se jenom zeptat zda když nebudu zvládat, můžu na nemocenskou a neohrozí to posléze mou mateřskou, Děkuji moc za odpovědi 🙂 už jsem chytřejší 🙂

mery96
28. čer 2015

@nov.tere Ahoj, Tvoje odpověď mě zaujala. Setkala si se s tím už? Že by nemohli přeřadit těhuli na jinou pozici kterou může vykonávat a tak by dostávala 100% platu?
Já jen že pracuji na JIP (3 směny + náročnost). A vím, že u nás není kam přeřadit, a ani není se strany nadřízených zájem. Jak bych to tedy měla potom řešit? Budu muset pravděpodobně na PN, jenže to je velký rozdíl v platu :/ Nic jiného mi ale nezbude..
Díky

zmrz_lina
28. čer 2015

@mery96 zbyde. Oznam zaměstnavateli těhotenství a pozadej o prerazeni na pozici, kterou jako těhotná muzes vykonávat. Pokud takovou pozici nemá a tve zadosti nemůže vyhovět, je povinnen te nechat doma za 100 % platu, protože jsou prekazky na straně zaměstnavatele. Paragrafy najdeš v zákoníku práce a na netu určitě bude i nějaký vzor takové žádosti ;) je ale pravděpodobné, ze se te budou snažit tlačit na PN. Ale na to bych nepřistoupila.

mery96
28. čer 2015

@zmrz_lina Díky, no právě je to cca 2 roky co to řešila kolegyně (teď končí rodičovskou) a musela na PN.. To co jí nabídli nebylo vůbec výhodnější oproti tomu co dělala do té doby.. Ono je to problém "uměle" vytvořit pracovní místo.. Alespoň u nás..
Ale díky, mrknu na to zavčas.. Ale moc tomu nevěřím.. :/ Budu aspoň doufat 🙂

xpila
28. čer 2015

@mery96 Tak pokud ho vytvořit nemůžou, pak jsi doma za plný plat. Na PN nechoď, to je jen výmluva zaměstnavatelů, že jiné řešení není. Ale je to jen proto, aby ušetřili. A bohužel málokterá to ví, že se to řeší takto a ne přes PN.

zmrz_lina
28. čer 2015

@mery96 viz @xpila. Kolegyně nemusela jít na PN, jen podlehla nátlaku. To, ze svou praci nemůžeš jako těhotná dělat, neni důvod pro vypisováni PN.

mery96
28. čer 2015

@zmrz_lina a @xpila Díky za rady, budu na to myslet a až ti bude aktuální (doufám že brzy), tak to zkusím uplatnit! 🙂