Kdy nastoupit na mateřskou? 6 nebo 8 týdnů?

paolin84
5. říj 2017

Ahojky maminky,
27.12.2017 mam termin porodu. Ted jsem na rodicaku s druhym ditetem. Chci se zeptat kdy je nejlepsi podle vas nastoupit na materskou a proc? Ja vaham... potrebovala bych od vas poradit ... dekuji 🙏🙂

zmrz_lina
5. říj 2017

Pokud přecházís plynule z RD na MD a menis pobirani RP na PPM, tak je nejvýhodnější jit co nejpozději, tj. 6 tynu pred TP, abys vycerpala maximum z rodicaku na prvni dítě.

ligeia
5. říj 2017

Kdy Vám končí rodičák? Já jsem si například nastavil čerpání rodičáku do konce října. V listopadu nastupuju mateřskou. Stačí, když jste v daném měsíci pojištěná, Nemusíte přesně přejít z jednoho do druhého. TP mám 6.1. V každé jiné variantě přicházíte o peníze. Ale obávám se, že teď už je na regulaci rodičku pozdě.

paolin84
autor
6. říj 2017

@ligeia rodicak mi konci v dubnu 2018

zmrz_lina
6. říj 2017

@paolin84 tak to ho nevyčerpáš (část ti propadne), takže nastup na MD 15.11. (6 týdnů před), ať z něj vyčerpáš co nejvíc.

ev.ka
6. říj 2017

pokud víte, kolik bude mateřská za měsíc, pak je dobré spočítat, kolik bude činit úhrně za rok 2018 - ta mateřská. Počítá se totiž do příjmu (narozdíl od rodičáku). Manžel pak může uplatnit slevu na nezaopatřenou manželku 24800,- pokud manželčin příjem nepřesáhne 68 tis. Takže to chce spočítat, aby Vám ta mateřská vyšla na oba roky tak, abyste se do toho příjmu vešla.

Druhá věc je nevyčerpaný rodičák, to chtělo zvýšit už dřív, abyste vyčerpala celou částku.

penelopaw
6. říj 2017

Rodičák doporučuji navýšit co nejdříve, aby se peníze dovybraly. Nástup na MD mně osobně vypočítal zaměstnavatel (resp. gynekolog a přes zaměstnavatele jsem to akorát hlásila na Českou správu sociálního zabezpečení) a tuším, že jsem to měla těch 6 týdnů před. Někde jsem sice četla, že na MD se dá nastoupit klidně i den před termínem porodu, ale nejsem si jistá, zda to nebyla fáma a zda se nedrží těch 6 / 8 týdnů (8 jsem měla u prvního dítěte - rizikové těhotenství).

Pokud potřebuješ, mohu se mrknout, co jsem dokládala k vyčerpání rodičovského příspěvku na ÚP 😉.

zdendula82
6. říj 2017

Rodičák už určitě vybrat nestihneš, to jsi měla řešit dřív. Jinak nástup na MD doporučuji 6 týdnů před porodem. Můžeš samozřejmě i později, ale o to se krátí mateřská. Prostě maximum, co můžeš vybrat je těch 28 týdnů celkem, ale minimálně 6 týdnů před termínem porodu. Víc než 22 týdnů po termínu porodu to u jednoho dítěte sociálka nevyplatí.

mariti
6. říj 2017

Tak pokud je jasné, že rodičák vybrat nestihneš, zaměřila bych se na to, zda je šance, abyste dosáhly na slevu na manželku (dle výše mateřské), viz ev.ka. Pokud nedosáhnete, pak co nejpozději, ale pokud ano, tak je to jiná situace a je lepší dostat 24 tisíc než ušetřit 10t.

https://mkczasmodrykonik.vshcdn.net/img/photobl...