Kdy nastoupit na mateřskou dovolenou v době rodičovské?
Ahoj maminky, mán tu některá z vás zkušenost s pobíráním mateřské v období rodičovské? Mám 1,5 ročního syna a jsem zároveň 7.týdnů před porodem. Nevím jestli v této situaci mohu nastoupit na mateřskou až v den porodu nebo musím 6-8 týdnů před porodem? Díky na sociálce jsem se toho moc nedozveděla. 😒 😒 😒
@v82 a mohu nastoupit až v den porodu???
Je potreba ukoncit pobirani rodicovske na UP, u me stacilo emailem, nekde chteji osobni navstevu. Ukoncite rodicak a nastoupire na materskou, pripadny preplatek musi UP vratit
@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 nevyplati se to, prijdete o 6 tydnu materske, predpokladam, te ji nare vyssi nez rodicak.
@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 Nejsem si jistá, že je to možné, vím že to jde z práce, ale takhle to nevím, na druhou stranu, co by ti to řešilo? Déle ji stejně pobírat nebudeš, krátila by se ti, tak proč?
@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 podle me se teda taky pripravis o peníze pokud bys nastoupila az v den porodu. Sice teda bys vyčerpala trochu víc rodičovské, ale to je většinou nižší částka než mateřská.
nástup na mateřskou nijak legálně nařízený není, klidně můžeš nastoupit až v den porodu, ale jak už píšou holky, finančně se ti to nejspíš nevyplatí, rodičák budeš mít předpokládám nižší než mateřskou a tu z celkových 28 týdnů můžeš po porodu čerpat jen 22týdnů - tzn že těch 6 týdnů musíš (pokud chceš) vyčerpat už před porodem, jinak o ně přijdeš.
@patrusa pravě, ze mam mateřskou dvojnásobně vyšší proto se ptám na nejlepší řešení. Díky 👍🏻😀
@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 Pak je nejlepším řešením nástup na mateřskou 6 týdnů před termínem.

Pokud je to pořád stejně tak nemůžeš pobírat obojí. Takže az nastoupila na mateřskou což je v tomto případě 6týdnu před porodem, tak už nebudeš pobírat rodicovskou. Akorát si nepamatuju jak je to s papíry kolem - pokud tam jsou. Út mi to vypadlo z hlavy.