icon

Kdy nastoupit na mateřskou dovolenou v době rodičovské?

v_e_r_o_n_i_k_a_8_9
15. bře 2016

Ahoj maminky, mán tu některá z vás zkušenost s pobíráním mateřské v období rodičovské? Mám 1,5 ročního syna a jsem zároveň 7.týdnů před porodem. Nevím jestli v této situaci mohu nastoupit na mateřskou až v den porodu nebo musím 6-8 týdnů před porodem? Díky na sociálce jsem se toho moc nedozveděla. 😒 😒 😒

v82
15. bře 2016

Pokud je to pořád stejně tak nemůžeš pobírat obojí. Takže az nastoupila na mateřskou což je v tomto případě 6týdnu před porodem, tak už nebudeš pobírat rodicovskou. Akorát si nepamatuju jak je to s papíry kolem - pokud tam jsou. Út mi to vypadlo z hlavy.

v_e_r_o_n_i_k_a_8_9
autor
15. bře 2016

@v82 a mohu nastoupit až v den porodu???

patrusa
15. bře 2016

Je potreba ukoncit pobirani rodicovske na UP, u me stacilo emailem, nekde chteji osobni navstevu. Ukoncite rodicak a nastoupire na materskou, pripadny preplatek musi UP vratit

patrusa
15. bře 2016

@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 nevyplati se to, prijdete o 6 tydnu materske, predpokladam, te ji nare vyssi nez rodicak.

j.a.n.i
15. bře 2016

@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 Nejsem si jistá, že je to možné, vím že to jde z práce, ale takhle to nevím, na druhou stranu, co by ti to řešilo? Déle ji stejně pobírat nebudeš, krátila by se ti, tak proč?

v82
15. bře 2016

@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 podle me se teda taky pripravis o peníze pokud bys nastoupila az v den porodu. Sice teda bys vyčerpala trochu víc rodičovské, ale to je většinou nižší částka než mateřská.

jitavrtule
15. bře 2016

nástup na mateřskou nijak legálně nařízený není, klidně můžeš nastoupit až v den porodu, ale jak už píšou holky, finančně se ti to nejspíš nevyplatí, rodičák budeš mít předpokládám nižší než mateřskou a tu z celkových 28 týdnů můžeš po porodu čerpat jen 22týdnů - tzn že těch 6 týdnů musíš (pokud chceš) vyčerpat už před porodem, jinak o ně přijdeš.

v_e_r_o_n_i_k_a_8_9
autor
16. bře 2016

@patrusa pravě, ze mam mateřskou dvojnásobně vyšší proto se ptám na nejlepší řešení. Díky 👍🏻😀

j.a.n.i
16. bře 2016

@v_e_r_o_n_i_k_a_8_9 Pak je nejlepším řešením nástup na mateřskou 6 týdnů před termínem.