icon

Kdy nastoupit na MD a mám na ni ze zákona nárok?

9561verunka
24. čer 2016

Ahoj maminy, než se vydám vyptávat do front na naše ochotné úřady, tak to zkusím tady .. 🙂)
Na DPČ jsem pracovala téměř 5 let při studiu vysoké školy. Od srpna 2015 mám klasickou smlouvu... 28. března 2016 jsem nastoupila na neschopenku z důvodu rizikového těhotenství. Moje smlouva však končí k poslednímu červenci 2016... TP mám 20. září... Moje otázka zní: kdy nastoupit na mateřskou ( jestli 6 nebo 8 týdnů před porodem.?) Podle mě 8, abych byla ještě stále zaměstnaná, 6 týdnů před porodem už zamstnanec nebudu... A další otázkou je, jestli mám nárok na MD, když jsem od března na neschopence... ?? Moc díky za odpovědi..!

konidana
•
24. čer 2016

při nástupu ma MD nevadí jestli už nebudeš zaměstnaná, budeš stále v ochranné lhůtě. Vybrat výhodnější variantu, ale to já nevím jak je , jestli vůbec budeš mít nárok na MD, snad ano.

pelca
•
24. čer 2016

Vyplati se jit na Md 6tydnu pred TP, do te doby ti chodi nemocenska, tak proc si ji zbytecne o 2tydny zkracovat. Pak plynule prejdes na Md. Po rozvazani prac.pomeru jsi 6mesicu v ochranne lhute, takze MD se ti bude vypocitavat z tveho platu standarne , jako kdyby jsi byla zamestnana..
Jinak samozrejme si muzes vybrat sama, jestli 6 nebo 8 tydnu, to je tva volba.

j.a.n.i
•
24. čer 2016

@pelca Já jen doplním, že to není 6 nebo 8 týdnů, ale KDYKOLIV v tomto rozmezí.

9561verunka
autor
•
24. čer 2016

a myslíte, že budu mít nárok na MD...? Měla bych mít, nee..?

j.a.n.i
•
24. čer 2016

@9561verunka Jo, budeš.

dadaamstaff
•
26. čer 2016

@9561verunka mozna to budete mit jen tak tak. Me radili, ze musim mit odpracovano 270 dni. ( odvadet pojisteni - firma za vas) neschopenka by se do toho pocitat nemela, protoze pojisteni za vas odvadi stat ( aspon me to tak bylo receno) Tak si to zkuste spocitat, zda se do toho vejdete.

j.a.n.i
•
27. čer 2016

@dadaamstaff Neschopenka po dobu trvání pracovního poměru se do toho samozřejmě počítá, takže zakladatelku neplaš.

daisy1
•
27. čer 2016

Prosím o informaci - jako učitelka nastupují na mateřskou o prázdninách, kdy cerpam dovolenou. Počítám, že půjdu 8 týdnu před porodem, s tím, že vlastně usetrim 2 týdny dovolené. Bude to tak ok? Nebude mě to stát někde jinde něco jiného?

dadaamstaff
•
27. čer 2016

@j.a.n.i me bylo receno, ze pracovni neschopnost se do toho nepocita, protoze pojisteni za vas plati stat. Ja jsem resila podobnou situaci, kdy jsem dodelala skolu v cervnu v zari sla pracovat na smlouvu k prosinci me vyhodili a jeste v prosinci jsem nastoupila do fabriky na dohodu, kdy mi v lednu dali pracovni smlouvu na dobu urcitou do cervna r.2016. Ted jsem od brezna byla na neschopence a pracovni pomer mi k cervnu ukoncuji. Protoze mi neschopnost trva. Pak je tam pry ta 180 denni ochranna lhuta. Na materskou nastupuji 7.10. A take jsem se ptala zda mi ji daj. Prisla mi rada, ze skrz tu neschopenku nee, ze se tam nepocita :/ Tak nevim. Rozhodne tu nikoho nechci plasit apod. Tak jen na vysvetlenou nez byste byla treba neprijemna

j.a.n.i
•
28. čer 2016

@dadaamstaff Tak ti to prostě bylo řečeno blbě.

j.a.n.i
•
28. čer 2016

@daisy1 Zas ti mateřská o 2 týdny dříve skončí, takže si tím nijak nepomůžeš.

vannilla
•
28. čer 2016

@j.a.n.i Ani jedna nemáte úplně pravdu, ale dadaamstaff je blíže. V pracovní neschopnosti nejste účastnice sociálního pojištění. Sociální pojištění za Vás neodvádí stát ani firma, v tu chvíli jste v tzv. ,,vyloučené době" Ve vyloučené době se Vám např. nepočítá odpracovaná doba pro účely podpory v nezaměstnanosti a nepočítá se vám do doby důchodového pojištění. Zkuste si to dohledat přímo v zákoně o sociálním pojištění. Já to vím, protože jsem takto byla před dvěma lety okradena o podporu, měla jsem odpracovány dva roky a něco ale minus nemocenska to nebyly dva roky přesně a podporu jsem nedostala přesně z tohoto důvodu. A manželovo maminka nastupovala teď do důchodu a tam jí také odečítali všechny nemocenské. Myslím si, že pro MD to platí stejně.

eviicka
•
28. čer 2016

@daisy1 jsem na tom úplně stejně, a propočítavala jsem si to křížem krážem (a konzultovala s několika lidmi z oboru) a vždycky vyšlo, že to je ve výsledku jedno (když půjdeš dřív, MD zase dřív skončí). Takže asi nastoupím ke konci srpna, ať je to zaokrouhlené 🙂

xpila
•
28. čer 2016

@vannilla Tak to myslíš špatně, @j.a.n.i má samozřejmě pravdu. Takže si ty zákony raději přečti sama.

dadaamstaff
•
28. čer 2016

Me taky na cssz rekli, ze nemam narok, ale ze stejne zadost podat musim a se zamitnutou musim zadat o RP. Tak je to asi jedno a pokud bych nechtela 4 roky, tak jde delka zaridit nejak pres pritelovo odpracovane roky, ale to opravdu nevim, jak to chodi 🙂

lenoulinkaa
•
28. čer 2016

Rodičák jde na rychlejší variantu zařídit přes otce dítěte. Ten musí splňovat ke dni narození dítěte stejné podmínky jako matka, když jde na PPM

vannilla
•
28. čer 2016

@xpila V tom případě je to jedině dobře 🙂 Dívala jsem se a tady je to super vysvětleno: http://socialni-poradna.eu/jak-se-pocitaji-dny-...

Doba nemocenské se počítá do odpracovaných dnů. Nepočítá se však do výpočtu výše mateřské.

dadaamstaff
•
28. čer 2016

Kdo vi co se zmenilo po 3 letech. Je to starsiho data

vannilla
•
28. čer 2016
xpila
•
29. čer 2016

@dadaamstaff Za ty 3 roky se nic nezměnilo.

j.a.n.i
•
29. čer 2016

@dadaamstaff V tomto ohledu se od roku 2009 nezměnilo vůbec nic, akorát ty nechceš připustit, že to co tvrdíš, je blbost.

j.a.n.i
•
29. čer 2016

@vannilla Ano, přesně tak 🙂 nemocenská je vyloučenou dobou pro výpočet výše mateřské, ale ne pro zjištění nároku či nenároku na ni.

dadaamstaff
•
29. čer 2016

@j.a.n.i jezis ja se s vama nebudu dohadovat me je to jedno. Kazdej rika neco jineho :D me je to opravdu jedno jak to je. Bud narok je a nebo neni. Tecka :D