Konec RD a nástup do nové práce. Budu mít nárok ma PPM, když by se podařilo do nástupu otěhotnět?

lenny6
15. lis 2022

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat. 3. Ledna 2023 mám nastoupit do práce, ale do té staré se mi nechce a mám možnost jít do lepší, kde bych pracovala na zkrácený úvazek skrz dceru, která v Lednu nastupuje do školky.
Ale nevím jak by to bylo s nárokem na mateřskou, když jsem byla teď 3 roky doma s dcerou a nastoupila bych do jiné práce. O miminko se snažíme už půl roku a bohužel jednou jsem prodělala SP a od té doby se nedaří. Moc si druhé mimi přejeme co nejdřív, ale kvůli tomu abych dostala mateřskou se mi do té staré práce nechce, z více důvodů, malý plat, práce od nevidím do nevidim, hodně špatný kolektiv a práce která mě absolutně nenaplňuje a byla jsem tam opravdu nešťastná.
Proto bych ráda nastoupila do té nové kde vím že budu dělat co mě baví.

jiss
15. lis 2022

@lenny6 bohužel neodpovím na otázku, jenom upozorním, že pokud nechcete do té staré práce, tak je pozdě dávat teď výpověď (jsem prakticky ve stejné situaci). Teď vám už nezbývá, než nastoupit, byť jen na měsíc, ukončit dohodou nebo požádat o neplacené volno, které nemusíte dostat...

j.a.n.i
15. lis 2022

@lenny6 No, pokud ti aktuálně smlouva trvá a nevyhodili by tě z nové práce ve zkušebce, tak bys nárok na PPM měla. Na druhou stranu nastupovat do nové práce ve chvíli, kdy se intenzivně snažím o dítě mě osobně přijde poněkud nefér vůči zaměstnavateli, pokud tedy nemáš v plánu pracovat až do PPM a pak hned po ní.

lenny6
autor
15. lis 2022

@j.a.n.i Chápu váš názor ale když se už víc jak půl roku snažíme a chceme mimi tak se mi od toho na rok upoustět nechce, bohužel někomu se zadaří hned někomu ne a pak musí řešit takovéto celkem důležitá rozhodnutí. Ono je i těžké když jsem už těhotná byla a pak o to přišla a musite pak x měsíců čekat než se cyklus vrátí do normalu a pak to nejde a vaše plány jsou s prominutím v prdeli. Chápu že je to nefér vůči novému zaměstnavateli, ale nastoupila bych po svém bratrovi na pozici takže tak. A je to práce u PC takže si myslím že bych tam do nástupu na PPM vydržela ale ve staré práci bych mohla pracovat max do 4 měsíce těhotenstvi. Protože tam to pracovní podmínky nedovoluji pracovat tam déle, musela jsem posledně taky od 5 měsice nastoupit na neschopenku.

j.a.n.i
15. lis 2022

@lenny6 Nemusela, mohla si chtít, aby tě nechali za plný plat doma...

lenny6
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kmarie81
15. lis 2022

@lenny6 ze zakona kazdy zamestnavatel, ktery nedokaze svoji zamestnankyni preradit na takovou pozici, kterou ze zdravotniho duvodu - dle doktora muze vykonavat - napr ne nocni smeny, ne 12ky, zadna tezka bremena...

lenny6
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
15. lis 2022

@lenny6 No tak bud musi najit praci, kterou dotycna delat muze nebo mu nic jineho nezbyde, když ona prijde s tim, ze ji doktor neschopenku odmitl dat.