Lze být na rodičovské dovolené i po vyčerpání rodičovského příspěvku?

marketaryzi
18. bře 2018

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda lze být na rodičovské dovolené i po vyčerpání rodičovského příspěvku. RP mám do 2 let dítěte, stejně tak jsem nahlásila RD v práci. Nyní bych potřebovala prodloužit RD do 3 let dítěte, ale už budu mít vyčerpaný RP. Příjem a tudíž zaplacené sociální a zdravotní mít budu, v tom problém není.
Myslela jsem, že v to jde, ale teď jsem našla na netu článek, který mě znejistil...
Díky za informace, ale prosím jen lidi, co se v tématu opravdu orientují 🙂

thalia
18. bře 2018

Ano, jde to, vyčerpala jsem ve 2 letech a pak byla doma “zadarmo”. Ani nemusíš mít práci a příjem, zdravotní je placeno státem, protože jsi na rd. A můj oblíbený odkaz na toto téma: https://www.vzp.cz/tiskove-centrum/otazky-tydne... .

priefi
19. bře 2018

@marketaryzi ted jsem resila to same. Doporucuji zavolat na ZP. U nektere ZP staci, kdyz Te zamestnavatel vede na rd, ale treba ta moje pozadovala, abych mzdovce nahlasila, ze uz nepobiram davky a aby posilala vykaz na ZP, ze nemam prijem a jsem vedena na RD (nektere mzdovky to delaji automaticky). Takze kontaktovat mzdovku, ze rp konci a ze potrebujes kazdy mesic rd potvrdit, ze jsi stale na rd (pro mzdovku to neni nijak pracne, jen to zavede a uz to je a jde to s ostatnimi vykazy zamestnancu na ZP). I kdyz mas RP na 2 roky, RD muzes u zamestnavatele prodluzovat dle libosti do 3 let ditete bez ohledu na RP 😊

j.a.n.i
19. bře 2018

@priefi ZP nemá co požadovat, z hlediska pojišťovny je zaměstnaná osoba celou dobu hlášená jako "osoba na rodičovské dovolené" a pojišťovně není nic do toho, zda bereš nebo nebereš dávky.

priefi
19. bře 2018

@j.a.n.i no... tak moje pojistovna je asi vadna, uz jsem nekolikrat kvuli jejich pozadavkum uvazovala o vymene zp. Ptala jsem se prvne na pobocce, tak mi odpovedeli, to co jsem psala, ale trochu mene podrobne, me se to nezdalo, u zamestnavatele jsem vedena pod M, mzdovka vykazuje, ze jsem na rd. Tak pro jistotu jsem psala mail na info ZP, od tama mi volali a vysvetlili mi to tak, jak jsem psala. Proto si myslim,.ze jina ZP, by jen mavla rukou a dobre. Ale ta moje ZP furt problemy. Kdyz jsem jim rikala,.ze to je snad automaticke, ze kdyz mam rd a jsem u zamestnavatele na rd, tak snad ok. Ne, protoze musim mit jiny kod a mzdovka mi to muso potvrdit... Nevim o co jim slo... nechapu, jen oplatacky kolem toho. Kdyz jsem studovala, tak mezi bakalarskym studiem a navazujicim studiem mi taky delali problemy, taky jsem musela dokladat vse mozne... uz mi s tim lezou na nervy...

j.a.n.i
19. bře 2018

@priefi Jestli si náhodou spíš ty problémy nepřinášíš ty tím zbytečným ptaním se...

priefi
19. bře 2018

@j.a.n.i Co se tyce VS, tak to me oni upozornili, ze tam mam dluh, ja se neptala. Co se tyce RD vs RP, radeji jsem se zeptala, nez aby byl pak problem. A nejsem jedina, kdo tohle resi a neni si jisty 😉 a kde jinde se zeptat nez tam, kde se to primo resi 😉

j.a.n.i
19. bře 2018

@priefi No, jelikož u zaměstnance je to čistě starost zaměstnavatele a také za ním jdou případné problémy, tak je zbytečné se tam dotazovat, protože v tom ve výsledku akorát člověk dělá bordel.

alubif
19. bře 2018

Sociální platí stát, zdravotní pokud jste zaměstnaná na dobu neurčitou zaměstnavatel, pokud na dobu určitou nebo nezaměstnaná nahlasíte na pohišťovně péči o dítě. Mám to taky tak - RP 2 roky, RD 3roky.

j.a.n.i
19. bře 2018

@alubif Při RD neplatí zdravotní zaměstnavatel ale taky stát...

alubif
19. bře 2018

@j.a.n.i nevím, je mi to jedno, hlavně že to nemusím platit já, na pojišťovně mi řekla, že se o to stará zaměstnavatel, když mám smlouvu na dobu neurčitou. Jak jsem koupila tak prodávám.

j.a.n.i
19. bře 2018

@alubif Ano, stará se o to zaměstnavatel, to ti řekli správně, nicméně to neznamená, že by to musel on platit.

thalia
19. bře 2018

@alubif sociální při rd neplatí nikdo. A zdravotní, jak už bylo řečeno, platí na rd stát. Zaměstnavatel musí na zp nahlásit, že seš na rd.

alubif
19. bře 2018

@j.a.n.i
@thalia ok, díky, jsem poučena, podstatné je, že to neplatím já 😉

thalia
20. bře 2018

@alubif tak to je jasný 😀. Pojišťovně by to mělo být jedno, jestli příspěvek bereš nebo ne, když jsi na rd, ovšem všichni víme, jaký bor*** tam kolikrát mají, že. Takže někdy může být lepší nahlásit i to co není třeba. Pokud si ta moje jednou usmyslí, že někde něco nemám zaplaceno, tak rd holt doložím dodatečně.

hradecacka
17. dub 2020

@marketaryzi dobrý den, řeším to samé,co jste řešila i vy. Také mě znejistel jeden článek, kde se píše, že po vyčerpání rodičovského příspěvku se nemůže prodlužovat rodičovská dovolená. Mohu se prosím zeptat,jak to u vás dopadlo? Díky 🙂

marketaryzi
autor
18. dub 2020

@hradecacka Dobrý den, vyčerpala jsem rodičovský příspěvek a u zaměstnavatele mi ještě rok běžela rodičovská dovolená 😉