Mám nárok ako otec čerpať PPM?

kurbisoel
12. kvě 2015

To že ako otec môže čerpať PPM, to viem v predpise 187/2006Sb. paragraf 32 je to jasne. Ale čo v tomto prípade:

Dieťa sa narodilo 21.2.2015 na Slovensku. Matka dieťaťa, Slovenka, má pracovný pomer na Slovensku. Od 30.12.2014 matka je na tzv. Materskej dovolenke, ktorú čerpá v rámci slovenského sociálneho poistenia. Materskú dovolenku bude čerpať do 20.8.2015. (pozn. Podľa platnej legislatívy Slovenskej republiky, môže otec dieťaťa nastúpiť na materskú dovolenku v trvaní 6 mesiacov, bez ohľadu na to ako dlho bola na materskej dovolenke matka, do 3 rokov veku dieťaťa.) Ja (otec dieťaťa, Slovák), mám pracovný pomer v Českej republike od 1.9.2010.V auguste (srpen), po ukončení materskej dovolenky matky, by som chcel na základe písomnej dohody prevziať dieťa do starostlivosti a čerpať zo sociálneho poistenia v ČR tzv. Peněžitou pomoc v mateřství.

Mohli by ste mi prosím poradiť, či budem mať nárok čerpať PPM a ako dlho?

blahova_andrea
12. kvě 2015

no já tedy nevím, ale moc se mi to nezdá. to jsem zvědavá, co tu kdo napíše za info. mě přijde logické, že to možné nebude. ale vy chcete kombinovat slovenské zákony a dávky a s těmi českými a kdo ví, jaké jsou v tom kličky. v čr může na mateřskou otec také, ale až po šestinedělí matky. to vy splníte. ale matka si vybere mateřskou celou, jen v jiném státě...no a co na zaměstnavatel? tomu by to nevadilo? co vím, tak v čr nejsou zaměstnavatelé moc nadšení ani z mateřských a rodičovských žen, natož mužů 😅

petrajurinova
12. kvě 2015

No já osobně bych řekla, že pokud jste občan slovenské republiky a pokud v ČR nemáte trvalý pobyt, tak Váš plán provést nepůjde, aspoň mi to tak vyplývá z tohoto textu:
http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/183/1...

sonjuletka
12. kvě 2015

tak ta situace je slovenskem složitější.
pletou se tu dva právní systémy.
netuším jaké má čr se sr mezinárodní smlouvy (spíš v rámci EU), ale pokud vycházím jen z našich právních předpisů, tak:
je jedno jakou máte národnost (protože pracujete v čr u čr zamele) ale určitě nebudete čerpat peněžitou pomoc v mateřství, protože ta je omezena délkou - viz § 33 zák. č. 187/2006. ta skončí za 28 týdnů od nástupu vaší paní - je nutné vzít v potaz i § 34 odst. 3! (tudíž se to nesčítá). nevím ale, jak je to se započítáním té doby na slovensku, dle mě tam ale asi nějaká dohoda bude. pokud nebude, tak byste to čerpat mohl, ale jen pokud splníte § 32 odst. 6 - což by neměl být problém.

je možné, abyste nastoupil tzv. rodičovskou dovolenou (ta následuje po mateřské a standrdně na ni chodí i otcové). Ta je upravena zákoníkem práce a máte na ni právo jako otec.
to už ale nejde z nemocenského pojištění, ale ze sociálního zabezpečení. zákon č. 117/1995, konkr. § 30 a následující. abyste ji mohl dostat (není to totiž z pojištění), je nutno splnit podmíky § 3 - odst 1) písm b). tudíž jakožto cizinec zde musíte mít trvalý pobyt. jelikož evropské právo mě neba, tak vám neřeknu zda jakožto občan EU toto splnujete nebo ne, to fakt nevím, ale všude na ossz vám to řeknou.

Snad jsem pomohla, info by mělo být správné, studuju to, pokud ne, možná jsem úplně nepochopila vaši situaci.