Mám nárok na pomoc od státu? Těhotná, sama
Zdravím 🙂 Chtěla jsem se optat zda-li má někdo podobnou zkušenost nebo by mi uměl nějak poradit? Bohužel jsem zůstala v 9.měsíci těhotenství sama. Ve 26tt, kdy bylo ještě vše v pohodě jsme byli na matrice zapsat otce. Nyní jsem zjistila, že na jakýkoliv příspěvek musím dokládat příjmy otce dítěte , ale nejsme spolu a nemá ani trvalý pobyt na územý Čr. Jen bude v rodném listu. Myslíte, že to jde nějak vyřešit nebo mám smůlu? ☹
no přiznání otcovství pak hlavně musíš doložit v porodnici, aby ti zapsali otce do rodného listu. do té doby tvé děťátko ještě otce nemá, ač jste papír vyplnili. zvažuješ-li, že by bylo pro tebe lepší, kdyby jsi ho zapsat nenechala. jinak jak je psáno výš, otec dítěte máš vyživovací povinnost k dítěti a i k tobě do jeho dvou let. pokud ho do rodného listu necháš zapsat, tak si také nech svěřit dítě do péče a zažádej si soudně o výživné na vás obě. to rozhodnutí o výživném a svěření do péče ti pak umožní čerpat různé dávky. bude jasné, že jsi s dítětem sama. do té doby jsi ve slepé uličce. základní povinnost má on se starat a ne stát. nepíšeš kde a jak žiješ, o jaké dávky ti jde. ale buď se prostě dokládají oba rodiče a nebo je potřeba toho jednoho z domácnosti úředně vyloučit. on je tedy cizinec, když tu nemá trvalý pobyt? ale žije tu někde, ne? jste v kontaktu aspoň nějakým způsobem?
@blahova_andrea Jo tak to mi nedoslo, ze pokud nenahlasim v porodnici tak tam nebude, ale nechci ho zaprit jako otce. Otec je tak tam bude. Bydlim zatim u rodicu nez vse zaridim a postavim se na vlastni nohy. Ano je slovak, pracuje v Cr, ale spolu jsme nikdy nezili (nemeli spolecne trvaly ani prechodny pobyt). V kontaktu s nim nejsem. Bohuzel to nezvladl s alkoholem a veskere vydelane penize propije tak ani necekam, ze by ho nejaky soud donutil platit. Vim, ze rodicovsky prispevek mit budu a myslela jsem, ze aspon treba to porodny bych mohla dostat. Jine davky nechci. A s tim vyloucenim musi souhlasit i on?
@bobo257 pokud budeš mít rozhodnutí o výši alimentů, které mu vypočítají z platu na tebe i malou a nebude platit, tak pak na základě toho to necháš exekučně vymáhat. je to přednostní pohledávka před jinými dluhy a prostě by se mu to strhávalo hned u zaměstnavatele a propít pak může až ten zbytek. ne to, co náleží vám 😉 to vyloučení je právě co jsem slyšela úřad od úřadu, co vše chtějí. zajdi se na ssp zeptat. někde stačí, že máte rozdílné adresy a čestné prohlášení obou, že spolu nežijete, případně nějakého dalšího svědka. tím by jsi porodné dostat mohla. jinak dokud budeš u rodičů, tak ale nic moc jiného zas nedostaneš, protože se do domácnosti započítávají s tebou. dle zákona tě mají živit oni, hned po nefungujícím chlapovi. přeji ti, aby jsi narazila na milou a vstřícnou pracovnici na úřadě. není jich moc, ale jsou.
@blahova_andrea Aha, dobre tak moc dekuju. Urcite se zajdu optat primo na urad a uvidim.

O pomoci od statu nevim, ale mlady pan otec ma na tebe vyzivovaci povinnost v tehotenstvi az do 2 let ditete, pokud se nemylim.. 🙂