Mám nárok na porodné a mateřskou? Jsem na ÚP

mmakyna11
9. bře 2018

Zdravim,chtela sem se zeptat jak se to s narokem na porodne a mateřskou kdyz su vedena na ÚP a nemam žadny príjem.S pritelem spolu nezijeme ale chce byt v rodnem liste budou chtit do toho zapocitavat i jeho prijem kdyz spolu zit nebudeme nebo me to porodne zamitnout i kdyz budu mit sepsanou dohodu o vyzivnem.

juliem
9. bře 2018

Ano, kdyz se otec zapise do RP pocita se jeho prijem a je jedno, ze spolu nezijete.

juliem
9. bře 2018

@juliem **RP = rodny list 😂

priefi
9. bře 2018

@juliem to se mi nezda, ze kdyz je otec v rodnem listu, tak se to pocita i z jeho. Pocita se prijmy na domacnost a ne prijmy rodicu... jak by k tomu prisly matky samozivitelky, kterym nevysel vztah a byly by financne spatne... prave ja znam i lidi, kteri kvuli davkam se nevzali a trvale bydliste ma kazdy schvalne jinde, aby finance byly dosazitelnejsi

juliem
9. bře 2018

@priefi pletes si porodne s prispevkem na bydleni. Do porodneho se zapocitavaji oba prijmy. Kdyby otce uvedla do RL a meli by vyssi prijmy, tak se jedna o podvod a penize za porodne bude muset vratit.

ilonne
9. bře 2018

@juliem Ja si tedy myslim, ze nemas pravdu. I kdyz spolu neziji a otec bude.v RL, cimz ma i vyzivovaci povinnost, neznamena.to, ze se jeho prijem pocita pri zadosti o porodne. Podle me narok mit bude.

bbubble
9. bře 2018

@ilonne nebude, skus si o tom precitat 🙂 zaujima ich iba RL, ziadne bydlisko neriesia. my zas mame spolocny TP s majitelom bytu u ktoreho sme v najme, a tiez to nikoho nezaujimalo a dostali sme.

blahova_andrea
9. bře 2018

@priefi na porodné se počítají příjmy rodičů, ne domácnosti 😉 tam se počítají oba rodiče. u jiných dávek je to pak podle příjmů domácnosti, podle trvalého bydliště, tam se pak dokládá to výživné apod.

blahova_andrea
9. bře 2018

@ilonne porodné není jako jiné dávky. do porodného se vždy počítá příjem matky i otce, pokud jsou oba v RL. je jedno, kde žijí, zda jsou spolu apod.

ilonne
9. bře 2018

@blahova_andrea
@bbubble
@juliem Aha, tak to se omlouvam. Teda prijde mi to vuci samozivitelkam sproste.

blahova_andrea
9. bře 2018

@ilonne no jo no...život není v mnoha věcech fér

ilonne
9. bře 2018

@blahova_andrea To je fakt

ilonne
9. bře 2018

@blahova_andrea A zase by se naslo dost lidi, co by s tim vydrbavali. Jako ostatne se zminovanym prispevkem na bydleni

juliem
9. bře 2018

@ilonne me to sproste neprijde, kdyz je otec zapsany v RL tak ma vyzivovaci povinost, plati alimenty. Uz tak kdyz se podivam na vyplatni pasku tak je mi spatne.. hadej, kteri občane by toto vyuzivali ;)

priefi
9. bře 2018

@ilonne @blahova_andrea @juliem hm.. tak proto ted hodne deti nema v rodnem liste uvedeneho otce 😂 A co kdyz nema otce v RL, matka dostane porodne a pak za nejakou dobu se otec prihlasi ke svym pravum, to matka vraci porodne?

blahova_andrea
9. bře 2018

@priefi no to nevím. záleží za jak dlouhou dobu to je, jestli jsou tam promlčecí lhůty, jestli je někdo práskne... 😉

lenickakl
9. bře 2018

@priefi když se na to přijde, tak vrací a myslím tři roky je promlčecí lhůta. Ale nevím přesně. Jen jsem to zahlídla v nějaké diskusi