Máme nárok na příspěvek, porodné a rodičovský příspěvek?

zurage
23. srp 2014

dobrý den , měla bych prosbu. chtěla jsem se zeptat, jestli máme s manželem nárok na porodné, když vydělává 24500kč hrubého měsíčně. a já nemám nic odpracováno... jestli mateřskou vypočítávají z hrubé nebo čisté mzdy. dále jak je to s příspěvkem na dítě a příspěvkem na bydlení ... rodičak jsme si zjistili předem děkuji a děkujeme za odpověď 😉

macinka0007
23. srp 2014

tak co čtu tak na mateřskou nárok asi nemáte když nemáte nic odpracováno...to dostanete hned rodičák a na porodný máte nárok pokud nepřesahujete něco málo přes 18 tis čistého...a myslím že se do toho počítají všechny příjmy ...ale já tomu nerozumím to je jen co sem četla 🙂 určitě se najde někdo kdo ví víc a přesněji...

macinka0007
23. srp 2014

Kurňa nemůžeš mít nick podle kterýho tě poznám :D

anulilinkaaa
23. srp 2014

Bohužel máte nárok jen na ten rodičák. To by váš manžel musel vydělávat méně abyste měli nárok na přísěvek nebo porodné.

lpamela
24. srp 2014

Nárok na porodné se počítá z příjmu celé rodiny. Rozhodným obdobím, ze kterého se výše příjmů počítá, je poslední čtvrtletí před měsícem, ve kterém se dítě narodí. Příjmy v tomto období se zprůměrují na jeden měsíc a tato výše se bude poměřovat s 2,4násobkem životního minima. Rodina s prvně narozeným dítětem nesmí mít výši příjmu na měsíc vyšší než 18504,- čistého. Zkuste si to spočítat. Jinak byste mohli mít nárok na přídavek na dítě, pokud Váš průměrný čistý měsíční příjem domácnosti za minulý rok nebyl vyšši cca než 23000,-. Na mateřskou nárok nemáte.

terlis
24. srp 2014

nárok na mateřskou byste měli jen ve chvíli, kdyby si o mateřskou požádal manžel, ale musel by v práci mít jinou pracovní smlouvu po dobu čerpání mateřské, a o dítě byste se starala Vy. Ohledně rodičovského příspěvku doporučuji, aby si zažádal manžel, abyste si mohli vybrat délku trvání rodičovské. Pokud si zažádáte přímo Vy, tak bohužel budete muset automaticky nastoupit na 4 letou variantu. Vzhledem k příjmu partnera, nemáte bohužel nárok ani na porodné, ani na příspěvek na dítě.

blondynka400
24. srp 2014

@terlis o RP si může zažadat sama a bude si moct volit výši dávky. Jenom v den porodu musí být otec dítěte učastník nemocenského pojištění (což asi bude, dle toho co píše) a mít těch cca 16 tis hrubého, což evidentně má. A mít potvrzený tiskopis, jeden potvruje zaměstnavatel a na základě tohoto další potvrdí ČSSZ a ten se pak odevzdává spolu s žádostí o RP.

rousss
30. led 2015

Ahoj holky,chtěla jsem se zeptat když otěhotním a nemám odpracovaných 270 dní tak mám nárok na rodičovský příspěvek a můj přítel pracuje a uvedeme každý jiné trvalé bydliště, nežijeme ve společné domácnosti, tak budu mít nárok na porodné i když vydělává cirka 20 000 kc měsíčně nebo ne?A budu mít volbu rodičovského příspěvku třeba na tři roky při takovém přítelovo výdělku?
A jak by to bylo kdyby jsme byly manželé změnilo by se něco v rodičovském příspěvku nebo u něho nezáleží zda jsou páry nesezdány nebo sezdány?

ilaura100
30. led 2015

@rousss Muzes volit delku RP, pokud ma pritel dostatecny prijem.Na porodne nema vliv, jake mate trvale bydliste, pokud ho uvedes do RL, pocita se i jeho prijem.
RP je ze zakona v jednotne vysi 220 000 Kc.

rousss
30. led 2015

takže na rodičovském příspěvku nezáleží zda jsme s přítelem manželé a nebo spolu jen žijeme,a zda máme stejné bydlistě trvalé?ten nárok proste je a bude v tomhle případe vždy chápu to dobře? no vydělává kolem 20 000kc to je dost,ne?jj to chápu ze je to jednotná částka ale co na ní mí vliv sem chtěla vědět nebo nic na ní nemá vubec vliv dostanem jí každá žena po porodu dítete?

ilaura100
30. led 2015

@rousss Nezalezi, celkova castka je jednotna pro kazdou matku a diky vysi jeho prijmu budes moct volit delku pobirani RP.

rousss
30. led 2015

jj a je i jedno zda jsme manželé nebo jen spolu žijeme? dekuji za informace mám v tom zmatek v těch zákonech. je mi jasné že na porodné nedosáhneme kvuli jeho příjmu to má více než je tich 18 500kc

ilaura100
30. led 2015

@rousss Ano, castka je jednotna a je jedno, jestli jsi svobodna matka, zijete spolu nebo jste manzele.Naopak jako manzel si na tebe na RD bude moct odecitat celkem hezkou castku z dani.

rousss
30. led 2015

jj děkuji moc za informace snad ti to nevadí..sice jsem si také tyhle věci četla na stránkách ale nějak sem tomu neporozuměla v těch zákonech se nevyznám....a je výhodnější brát mateřskou nebo ten rodičovský příspěvek když jsme u toho? já teda nemám nárok na mateřskou protože nemám odpracováno 270 dní takže stejně budu dostávat rodičovký příspěvek ale jen tak pro zajímavost

ilaura100
30. led 2015

@rousss Materska je davka nemocenskeho pojisteni a beres ji po porodu a az po jejim vycerpani zacnes cerpat RP.Tedy penize pro zamestnanou zenu navic.Takze je bezesporu vyhodnejsi pracovat a po porodu cca pet mesicu brat materskou a az pak zacit cerpat penize z rodicovskeho prispevku.

rousss
30. led 2015

aha takže nebereš obojí hned ale napřed mateřskou a pak rodičovský příspěvek, takže více nepěz dohromady byse dalo říc a ten příspěvek si také můžeš určit déllku?no a na porodné asi nedosáhneme takže asi nemá cennu ani žádat i když zkusit se to může za to nic nedáme, to je v podmínkách trochu jiné tak se příjmy rodiny sčítají a nesmí přesáhnout 18 500 kc jestli se nemílím, že?

ilaura100
30. led 2015

@rousss Ano, tve i partnerovy prijmy se scitaji a rozhodujici je posledni ctvrtleti.

rousss
30. led 2015

jj moc děkuji za dobré rady a informace moc jsi mi pomohla ani nevíš jak moc.

ilaura100
30. led 2015

@rousss Neni zac 😉

ilaura100
30. led 2015

@rousss Jeste info pro tebe, od letosniho roku jsou aktualni tyto podminky pro narok na porodne
-matka a otec čekají narození prvního potomka = hranice příjmu pro nárok na porodné je 20 817 Kč
-pocita se prumer za posledni ctvrtleti

rousss
1. únor 2015

@ilaura100 jj díky moc za všechny informace moc jsi mi pomohla