Mateřská+řádná+rodičovská dovolená. Poradíte, prosím?

kaktus092
5. črc 2023

Ahoj holky, mám zmatek ohledně těchto dovolených a příspěvků. Tak snad mi to dobrá duše objasní.
Po mateřské chci žádat o řádnou dovolenou. Tu žádám u zaměstnavatele jestli chápu dobře. A kdy žádám o rodičovskou dovolenou? Také u zaměstnavatele? Mužu obě žádosti poslat najednou zaměstnavateli ? Že po skončení řádné chci rodičovskou?
Další věc je rodičovský příspěvek, ten žádám na úřadu práce že? Ty nezajímá má rodičovská ani řádná dovolená? Řeší pouze příspěvek.
Mohu zažádat o příspěvek až když budu nastupovat na rodičovskou dovolenou ? Prý mi ho dají hned po skončení mateřské. Tudíž bych čerpala řádnou d.+ Rodič. Příspěvek najednou. Příspěvek si prý nemohu dát až po skončení řádné dovolené?
Ufff vyčerpávají 😅 předem děkuji za odpověď.

xcassiopea
5. črc 2023

Čerpání řádné dovolené a pobírání rodičovského příspěvku zároveň se nevylučuje. Nárok na rodičovský příspěvek máš hned po skončení mateřské dovolené. Žádá se na úřadu práce sociální odbor. Do práce se posílá žádost o rodičovskou dovolenou, kde se uvede délka (do tří let věku dítěte) nebo kratší a pak se prodlouží do 3 let věku dítěte, zároveň na té žádosti můžeš požádat o čerpání řádné dovolené - jen tam uveď, že žádáš o vyčerpání celé nárokové dovolené bezprostředně po skončení mateřské dovolené a následně žádáš o rodičovskou dovolenou.
(rodičovský příspěvek můžeš čerpat až do 4 let věku dítěte v celkové výši 300 000) a stanovenou výši můžeš další žádostí případně změnit dle potřeb a bude automaticky ukončen po vyčerpání celkové částky.

kaktus092
autor
5. črc 2023

@xcassiopea mockrát ti děkuju za odpověd! Mohu ale rodičovský příspěvek pobírat až po skončení řádné dovolené? Kamarádce teď řekli, že ne. Že příspěvek dostane hned po skončení mateřské a musí ho tedy čerpat s řádnou dovolenou.
Já bych příspěvek chtěla pobírat až po skončení řádné dovolené.

arevb
5. črc 2023

@kaktus092 jsem na rodičovské dovolené od 1. Května. Taky jsem si myslela, že po mateřské dovolené budu čerpat řádnou dovolenou a pak až rodičovskou. V práci mi účetní řekla, že to nejde. Že prostě po mateřské dovolené jdu hned na rodičovskou

kaktus092
autor
5. črc 2023

@arevb to je blbost, nemůžeš mít dvě dovolený najednou. Můžeš mít řádnou dovolenou a rodičovský příspěvek. Ale ne řádnou dovolenou a rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek je rozdíl...

arevb
5. črc 2023

@kaktus092 to stejný mi řekl pán na úřadě, kde jsem vyřizovala rodičovskou. Jsem mu říkala, že vlastně v práci mám ještě řádnou dovolenou, tak jestli až po ní můžu čerpat rodičovskou. Řekl, že ne, že to musí datumově navazovat, konec mateřské a hned následující den rodičovská

xcassiopea
5. črc 2023

@kaktus092 tak tohle slyším poprvé. Na stránkách min. vnitra je aktuálně, že si může matka požádat až 3 měsíce zpětně, a ideální je cca ve 4. měsíci, aby dávka navazovala na skončení mateřské. Ale že by byla povinnost žádat si hned po ukončení mateřské jsem se nikde nedočetla. Napadlo mě, nepobírá třeba kamarádka nějaké příspěvky na bydlení a pod? Tam bych si to uměla představit, že v kombinaci s tímto je nějaké nové nařízení, aby si maminy schválně nekrátily příjmy oddálením rodičovské a dosáhli na další dávky, třeba na bydlení apod. Jinak si to neumím vysvětlit. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená v práci, nebo čerpání dovolené v práci a následná rodičovská dovolená jsou dvě odlišné věci a když si rodičovský příspěvek vyčerpáš dřív, nebo naopak protáhneš po nástupu do práce nikdo neřeší.

swan42
5. črc 2023

@kaktus092 pokud nenastala nejaka zmena, tak rodicovsky prispevek na materskou (PPM) navazovat nemusi. Na UP radi tvrdí, ze ano. Nevim proc... 🤷‍♀️
Jinak my na to v praci mame primo tiskopis :zadost o rodicovskou dovolenou" a je tam i poznamka, zda si po skonceni materske dovolene pred rodicovskou chci cerpat radnou dovolenou. Takze ano, posilala jsem to najednou a to hned po narozeni ditete, protoze jsem k tomu potrebovala rodny list (na zaklade narozeni dcery/syna žádám...)

xcassiopea
5. črc 2023

ještě mě napadlo, nemá to souvislost s chystanou novelou o zvýšení příspěvku a zkrácení jen na 3 roky?

janule0123
5. črc 2023

@xcassiopea řešila jsem 3 roky zpět, a na úřadě me řekli ze mám navázat na PPM rodičovským příspěvkem, ze je moje cerpani dovolene nezajima … a v praci ze po PPM žádám o cerpani dovolené - a potom rodičovské dovolené … s tím ze me nabídla ze si nějaký dny mužů schovat na návrat z rodicaku, kdyby to vychazelo nějak “blbě” ať pak nemusím byt v praci .. rekla jsem ji tam dny aby me to vyšlo přes Vánoce (návrat v prosinci) a stejně me tam zbyly 3 dny 🤣🤣🤣takue jsem sl na neplaceny volno nakonec 😎

xcassiopea
5. črc 2023

@janule0123 tak to je zvlášní, četla jsem:
Není možné současné pobírání PPM a Rodičovského příspěvku v jednom kalendářním měsíci. Výjimkou je situace, kdy je PPM nižší než RP a rodiči je tento rozdíl doplacen. Toto platí i pro oba rodiče - tzn. vznikne-li matce nárok na PPM, otec ztratí nárok na Rodičovský příspěvek. Ani v rámci jedné rodiny nelze pobírat současně PPM a RP.

xcassiopea
5. črc 2023

já se teda tím řídila a požádala jsem si o oba rodičovské příspěvky až po vyčerpání dovolené a nebyl problém. Poslední mateřská mi končila 19.4. a já si žádala o rodičák až od 1.6. a v pohodě, ale online.

janule0123
5. črc 2023

@xcassiopea tak já měla nějaký začátek měsíce konec mateřské … a něco takovýho tam bylo, takže me nepřišla plná částka …ale přišel me zároveň rodicak a cerpani dovolené … ale vím; ze me rikala paní na úřadě, ze si mám žádat tak aby to navázalo… ať nemám pak problém..: ale co kolikrát rádi úředníci ..: mamce radil pan na úřadě s duchodem .. 🤣ze se vyplatí počkat a přišla akorát o peníze 🤣🤣🤣 protože valorizace 😎

janule0123
5. črc 2023

@xcassiopea Po Novým roce to budu řešit zas; tam me to vychází na materskou někdy v půlce měsíce, takže bude určitě vyšší než RP a dovolenou budu mít cca do pulky dalšího měsíce… zas se raději zeptám co a jak, tak uvidím, co me řeknou 🙃

xcassiopea
5. črc 2023

holky řeknu Vám tohle je fakt mazec s tím důchodem. Jinak po novém roce se chystá dost novinek jak v důchodech tak v rodičovské, teda ještě o tom jednají, ale těžko říct s čím nakonec vylezou ale jelikož se dá každé 3 měsíce měnit výše rodičovské (teda teď ano), tak asi termín toho začátku jestli hned po MD nebo později už asi zas takovou roli nehraje. Spíš je dobré počítat ke konci jestli to vyjde, když je třeba dítě lednové a dostane se do školky až v září jak to často bývá, to je pak v rodinném rozpočtu veselo a v práci také když neplacené volno po 3. roce dítěte zaměstnavatel dát nemusí a home office není možný.

janule0123
5. črc 2023

@xcassiopea me to vychází tak, ze dite by mělo byt srpnové, takže navýšení rodicaku se me tykat nebude a s nim věřím na to navazne změny pravidel 🤣a tak nějak pevně věřím, ze srpnovy dite udam do školky 😎ale s listopadovym už je to adrenalin 🙃🤣 do dětské skupiny sem se hlásila už v březnu do poradniku 😁preventivně ..: slibuji ze vyřeší problém školek do te doby než budou mít děti, kterých se bude tykat navýšení 3 roky .. ale teda mám z toho dojem, ze to chtějí řešit sousedskyma skupinami, do toho se me fakt nechce- byla bych pro školky, “predskolky”… tak snad nebude nutno a klapne školka nebo aspoň dětská skupina … jinak u me by neplaceny volno klaplo, pokud se nezmění situace, nebudou chtít o me přijít, ale spis problém s příjmem, ten rodicak oproti mzdě je brutální propad, a když pak není ani ten rodicak .. nebo je minimální, tak s tím už problem bude .. já třeba z HO nejsem schopna odvest adekvatni výkon s jedním ditetem, natož se dvěma a jde to spis výjimečně řešit takto .. ale to nějak dopadne ..

okapia
5. črc 2023

Nečetla jsem předchozí odpovědi, ale už 3x mi navazovala řádná dovolená na mateřskou a rodičovský příspěvek jsem začala pobírat až po řádné dovolené. Žádný problém s tím nebyl.

xcassiopea
6. črc 2023

No snad to se školkou dobře dopadne a ceny všeho se uklidní. Ono rodičák nebyla procházka růžovým sadem co se týče financí nikdy, ale s výpadkem příjmu se cca počítá, ale s takovým skokem zdražování všeho asi nikdo moc nepočítal, no necháme se překvapit co bude dál

kaktus092
autor
6. črc 2023

@okapia No mě to právě přijde divný, proč by to nešlo. Kamarádka to vyplňovala online. Další den ji volali z úřadu, že to takto nejde. Čerpá teď řádnou dovolenou do 19.7 a zapsala do formuláře že chce rodič.přispěvek od 20.7 . No prý to nejde a dali ji to tedy s řádnou dovolenou najednou.

j.a.n.i
6. črc 2023

@xcassiopea No, zkrácení cerpani rodicovskeho prispevku u nikoho krom OSVČ nehraje prakticky zadnou roli, tak proč z toho delat nejake halo.

j.a.n.i
6. črc 2023

@kaktus092 No, to maji pravdu, žádat od 20.7., pokud to neni v navaznosti na ppm opravdu nejde. Ale klidně mohla pozadat od 1.8., musi se zadat od zacatku mesice, jedina vyjimka je návaznost na ppm.

janule0123
6. črc 2023

@j.a.n.i tak bude to hrát roli tak možná pro notiricke davkare… preklopi se ve třech na pracak a nejaky ty socialky místo ve čtyřech 😁

janule0123
6. črc 2023

@xcassiopea jako je to fest poznat.:co jsem si by očko spocitala, tak abych se měla stejně jak tři roky dozadu na rodicaku s 9300 na měsíc, tak bych teď musela mít RP tak 15 tisíc 😃nemluvě o tom, ze se manzelovi, taky zdvihly náklady se zdražováním ... predtim jsem byla v naprostým klidu, byl větší finannci polstarek, vyšší “síla” RP teď se přiznám, ze jsem z toho trosku nervózní, ale budem muset přemýšlet, omezime se a nějak to pujde .. jak budu zpět v praci bude zas dobře 😁😃 ikdyz se nic nezmění se skolkama, pujde do dětské skupiny a pořad to vyjde lip, než zůstat sedět doma bez peněz ..

j.a.n.i
6. črc 2023

@janule0123 Ti uz to davno preklapi, co nejdříve mohou... takže taky zadny rozdil.

janule0123
6. črc 2023

@j.a.n.i tak pak je to jedno.. akorát me dokáže podrazdit když me důchodci okolo hlásí ze to mám dobrý, ze jim přidali málo, me přidají teď 50tisic 🤣tak říkám ze to se me tykat nebude..: no ale ze jak se to zkrátí na 3 roky, ze budu mít víc peněz i tak 🤣🤣🤣 ale ze rodičovská dovolena je Max do tři let.. to nikdo neví 🤣

kaktus092
autor
6. črc 2023

@j.a.n.i Aha, to jsem netušila že to musí být od začátku měsíce pokud nechceš aby ti to navazovalo rovnou na mateřskou.

xcassiopea
7. črc 2023

@janule0123 no kdo musí kupovat um. výživu, nebo třeba bezlepkové potraviny, nebo má mimčo nějaké problémy a musí se kupovat třeba speciální krémy na kožní problémy apod., nebo co já vím, léky co jsou doplatky vysoké, nebo dojíždí daleko na různá vyšetření, rehabilitace apod. tak je to pak hodně s rozpočtem napnutý. Ale holt se s tím musíme poprat. Myslím, že i tak máme ve světě nejdelší mateřskou a rodičovskou a kdo může tak si přivýdělek najde.

janule0123
7. črc 2023

@xcassiopea tu rodičovskou si myslím ze máme nejdelší na světě jen kvůli tomu, ze je to levnější než kdyby měli rozjet dost zařízení pro děti do tři let …a obecně to není nastaveny k dřívějšímu návratu do práce, pokud není šance nějakýho většího hlídání a menšího úvazku.. naštěstí první dite ok, krom nějaký standardních problemu, jakoze kojení se vůbec nepovedlo, um nesedlo, a půl roku jsme cvicili vojtovku, takže nic náročného … ale i tak když vidím jak letěli plinky a um nahoru .. musí to byt mazec pro ty min příjmové, když vidím, ze nás to celkem omezí - nepoloži, neohrozí, ale budem už muset přemýšlet … karierne me odstreli 2děti úplně - 6 let doma, časově neflexibilni… u nás funguji predskolkovy zařízení od dvou let, ale do práce se musím případně vrátit na plny uvazek, už tak jsem byla prekvapena ze nase dite je v par dětech ze sta co tam zůstává cely den … zbytek zvládá dite dat na osmou a vyzvednout o půl třetí 🤣nerozumím úplně tomu jak to dělají …Jinak jak jsem psala, nám se třeba ta soukromá školka výplati kdyby ji neměli vzít do státní, protože pořad lepší než zůstat doma na neplacenym volnu nebo přijít o praci …takže rodičovská pro me byla na 3 roky Max i před změnou… Jinak jsem rada ze ji máme delší než všude jinde- nedokážu si představit ze bych ve třech měsících odvezla dite s taskou s plinkama do “školky” a kolem čtvrte - pate vyzvedla.. ti min prijmovy v 6 týdnech.. ale zas třeba v roce dat na par dni v týdnu do “školky” a jít na mensi uvazek by me nevadilo … možná spis psychicky pomohlo … kazdej systém má něco ..