Měsíc mezi rodičákem a 2. MD, jak se situace řeší?
Dobrý den,potřebuji poradit ohledně narození druhého dítěte,nevím jestli to nestihneme,právě až po skončení RP na první dítě,kdyby nám to o měsíc nevyšlo,jak se situace řeší,je tam nějaká ochraná lhuta,byla jsem zaměstnaná,nechtěla bych aby nás šoupli na 4l variantu,která je nevýhodná.Poraďte,tip,jak na to,a nebo si snížit rodičák aby tam byl prostor se vejít a vybírat variantu rodičáku.Díky za odpověď.
Presne, prvni prispevek vysvetluje vse co potrebuje vedet.
@anina32 dobrý den, mohla bych se zeptat, zda nevíte, zda v tomhle případě zaměstnavatel "musí" držet místo další tedy tu druhou mateřskou a rodičák? mám jedno dítě, plánujeme druhé a do práce bych se měla vrátit v září 2016. kdyby se nám zadařilo, tak by to tak nějak asi vyšlo, že bych z nynějšího rodičáku přešla na MD a další rodičák. jen nevím, zda bych si mohla ještě nárokovat místo v zaměstnání. samozřejmě je mi jasné, že realita je všelijaká a že pokud se to nebude zaměstnavateli líbit, tak se se mnou nějak rozloučí. jen nevím co na to říká zákon. děkuji moc za radu 🙂

Na tom do kdy budeš pobírat rodičovský příspěvek to vůbec nezáleží. Důležité je jestli jsi stále ještě zaměstnaná a do kdy sis v práci nahlásila rodičovskou dovolenou? Až ti rodičovská dovolená bude končit, bez ohledu na to jestli ještě budeš pobírat rodičovský příspěvek, tak buď se můžeš na tu přechodnou dobu, do nástupu na mateřskou, vrátit do práce, nebo v práci požádat o prodloužení rodičovské dovolené, záleží ale na jak dlouho jsi ji měla, nebo pokud ti lékař napíše jít na neschopenku. V těchto případech budeš mít nárok na mateřskou i na výběr délky rodičovského příspěvku, jako u prvního dítěte. Pokud ale už zaměstnaná nejsi, tak mateřskou mít nebudeš a výšku rodičáku by sis mohla určit jedině přes partnera, pokud ten splňuje podmínky.