Můžu si o čerpání dovolené zažádat až teď na RD?

lenny7
10. srp 2016

Ahojky holky, skončila mi PPM a jsem na RD. Až teď jsem zjistila že si můžu u zaměstnavatele požádat o čerpání dovolené. Zaměstnavatel mi to vůbec neoznámil že to jde. Jsem už na 2.rd která mi navazuje po 3 rokách. Můžu si o čerpání dov. zažádat i teď když už mám po PPM? a jde to i zpětně na první dítě? Díky za info.

j.a.n.i
10. srp 2016

@lenny7 No, požádat si můžeš, ale zaměstnavatel s tím nemusí souhlasit a nemusí ti to umožnit, protože jediná doba kdy ti ji dát musí je, když požádáš o dovolenou přesně v návaznosti na PPM. A není povinností zaměstnavatele ti oznamovat jaká máš práva vyplývající ze zákoníků práce, koneckonců z jeho pohledu je výhodnější, když o čerpání nepožádáš, neb se ta dovolená bude krátit.

frantiska85
12. srp 2016

Nevím jak s tou první dovolenou, jestli ti neutekla nějaká lhůta do dky sis měla požádat. Ale čerpat dovolenou v průběhu mateřském dovolené nejde, až v době rodičovské dovolené. Souběh dovolené a pobírání rodičovského příspěvku nevadí. Mateřská se bere taky jako výkon práce a nárok na dovolenou vzniká. Zaměstnavatel rád zamlčel, z pochopitelných důvodů.

j.a.n.i
12. srp 2016

@frantiska85 No soubeh dovolena a rodicovskeho prispevku nevadi, ale soubeh s rodicovskou dovolenou ano a na te uz zakladatelka je.

frantiska85
12. srp 2016

@j.a.n.i Nevadí. Dovolenou jsem čerpala hned po skončení mateřské, když jsem pobírala rodičovský příspěvek a zároveň mi běžela rodičovská dovolená. Měla jsem to tak v obou případech. Pro čerpání dovolené není potřeba dělat díru mezi MD a RD.

j.a.n.i
12. srp 2016

@frantiska85 Ale vadí, na rodičovskou dovolenou si nastupovala až po vyčerpání klasické dovolené... zákoník práce hovoří jasně,

§ 217
(4) Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu, ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.