icon

Můžu ve 2 letech převést RP na otce, abych navýšila částku?

fidorka89
7. bře 2017

Ahoj,prosím o radu. pobiram RP do dubna 2018,ale potřebovala bych ho dobrat do září 2017. Jenže mám nárok max. Na 8600 měsíčně.nyni mám 7333. Lze nyní skoro ve 2 letech dcery převést příspěvek na otce malé ,abych si přes jeho příjem navýšila příspěvek na 11500? Pokud ano , potřebují potvrdit jeho příjem za jaké období? Děkuji moc

j.a.n.i
7. bře 2017

@fidorka89 Není potřeba ho na otce převádět, stačí doložit jeho nárok a to za 12 měsíců před porodem.

fidorka89
autor
7. bře 2017

@j.a.n.i aha. Děkuji.to se naše příjmy sčítají nebo jeden z nás musí mít prostě ten vyšší příjem ,aby dosáhl na 11500? Děkuji

fidorka89
autor
7. bře 2017

@j.a.n.i už jsem si zjistila,že se počítá vyšší příjem.dekuju za radu 🙂

masotri
7. bře 2017

Má někdo přesný "návod" jak na to? Tzn. který papír kam zanést, atd. ? 🙂

terezapoch
18. lis 2019

@masotri též mě zajímá přímo návod. RP pobiram od 10/2018, potřebovala bych ho zvýšit. Ale já mám nárok pouze na 7600,- (od nového roku 10000). Ale z důvodu plánování dalšího těhotenství, bych ho nejradši dobrala co nejdříve. Přítel je OSVČ a má nárok na nejvyšší možný příspěvek. Ale zajímá me jaký papír třeba, ten donést na socku? S tím pak na pracák, tam si to zvýšit. To už je mi jasný. Ty příjmy musí být 12mesicu před tím 10/2018? Ne aktuální? Apod. Dekuji

janinacermak
18. lis 2019

@terezapoch OSVČ mohou mít jinak, takže doporučuji zavolat na OSSZ a ověřit. Na ÚP formulář Potvrzení o denním vyměřovacího základu pro změnu výše RP. Přílohou k tomu formulář Příloha k žádosti ze stránek ČSSZ. Vyplní to účetní a spolu s formulářem na OSSZ k potvrzení. Poté odnést na ÚP a je hotovo.

svntvt
18. lis 2019

@janinacermak ja jsem si navysovani/snižování příspěvku zarizovala vzdy na socce, to se v tomto pripade musi teda i na pracak? Se v tom zas ztracim 🙈😆

aurum4
18. lis 2019

@janinacermak jak se prosim jmenuje ta priloha? Dekuju

janinacermak
19. lis 2019

@aurum4 Příloha se jmenuje “Příloha k žádosti o dávku” 😉 A socku neznám. Rodičovský příspěvek Vám vyplácí Úřad práce a potvrzení o denním vyměřovacím základu Vám dají na České správě sociálního zabezpečení, potažmo Okresní správě sociálního zabezpečení dle místa Vašeho trvalého bydliště a adresy zaměstnavatele. Protože denní vyměřovací základ se vztahuje hlavně k dávkám nemocenského pojištění. Už je v tom jasněji? 😉

janinacermak
19. lis 2019

@svntvt Socku jako pojem fakt nevedu, takže vysvětlení v příspěvku výše. 😉

barchen
19. lis 2019

@svntvt To je to samé. Někdo užívá pojem socka/sociálka, (zřejmě odvozeno od úřadu práce - odboru státní sociální podpory), jinak je to úřad práce, kde se vyřizuje rodičovský příspěvek. Ale v Praze obecně se pod pojmem socka rozumí spíš ČSSZ/PSSZ, tak ať tě tady někdo pak neopravuje, že se nevyjadřuješ správně 🙂

aurum4
19. lis 2019

@janinacermak diky. A o socce jsem nic nepsala. Jenom jsem se ptala na nazev prilohy, protoze ve formulari o DVZ jsem nasla jiny nazev prilohy.

terezapoch
19. lis 2019

@janinacermak super, děkuji moc😍

janinacermak
19. lis 2019

@aurum4 omlouvám se, přelítla jsem jsem dva příspěvky najednou a pak v odpovědi zamotala dohromady.

janinacermak
19. lis 2019

@barchen - omlouvám se, profesní deformace. Ale ve chvíli, kdy potřebujete na oba úřady, je dobré vědět rozdíl. 😉 Díky za dovysvětlení!

aurum4
19. lis 2019

@janinacermak nic se nedeje

svntvt
19. lis 2019

@janinacermak
@barchen uz tomu rozumim... u nas jsou urad prace a statni soc.podpora dve odloučená pracoviště, kazde v jine casti mesta a ja si myslela ze UP je proste UP, tam kde jsem byla, kdyz jsem nemela praci... ted uz chapu, ze ma i dalsi pracoviště, takze uz vim, kam s cim jit😂 diky a omlouvam se