Jak přejít z rodičovské na mateřskou abych nedostala výpověď?

luciex2
15. led 2019

Ahoj holky, prosím o radu. Zkusím to popsat co možná nejlépe a doufám že někdo poradí 🙂
Teď jsem na rodičovské s první dcerou. 20.4.2019 jí budou tři roky. Rodičovský příspěvek mám do srpna 2019 abych s ní mohla být doma přes prázdniny , než půjde do školky. Co jsem nevěděla že mi nemusí do toho září v práci držet místo. Teď jsem těhotná a měla bych rodit začátkem září. A teď přichází otázka co vlastně dál? Rodičovský příspěvek si zvýším abych ho dovybrala do července kdy mám jít na mateřskou. Ale co udělat s tou prací? Mám nárok na PPM ikdyž bych byla nezaměstnaná? Nebo můžu jít na nemocenskou od toho dubna do července než nastoupím na mateřskou?Neseberou mi v tom případě rodičovský příspěvek? Mockrát děkuji za každou radu 🙂

lolam10
15. led 2019

A do kdy mate smlouvu v praci?na dobu urcitou nebo neurcitou?rodicovsky prispevek dovyberte a bezte na materskou.pokud v dobe materske mate pracovni pomer je to ok.pokud byste byla nezamestnana na PPM narok nemate.doma muzete byt beztrestne i pokud uz rodicovsky prispevek nepobirate az do 4let veku prvniho ditete.ale nejsem odbornik.urcite bych zkonzultovala na urade...

luciex2
autor
15. led 2019

Smlouvu mám na dobu neurčitou. Ale právě mi jde o to jestli jim v práci mám něco říkat nebo ne. Aby mi pak nepřišla v květnu výpověď a já nekoukala jak puk 🙂

terry1512
15. led 2019

Den po konci nahlášené RD v práci můžete nastoupit na PN. RP si zvyšte tak ať ho doberete současně s koncem RD.
Mateřská bude ve stejné výši jako u prvního dítěte.

jaja01k
15. led 2019

V práci to řešit musíš, protože ti skončí rodičovská dovolená (s rodičovským příspěvkem to nijak nesouvisí). Pokud do práce nastoupit nechceš, zkus si požádat o neplacené volno.

luciex2
autor
15. led 2019

@terry1512 No vybrat to asi nestihnu ne? RD by mi měla končit v dubnu kdy malá dovrší 3 roky. Než zažádám a než to vyřídí. Navíc nevím jestli můžu brát tolik peněz měsíčně. Rodičovskou a nemocenskou asi nemůžu brát současně co? Mě ani nejde o ty peníze, rodičovskou až do září takže nějaké peníze mám jisté.Spíš nevím jak to udělat v té práci☹

luciex2
autor
15. led 2019

@jaja01k Já právě ani nemám kam nastoupit. Moji firmu během rodičovské koupila jiná a moje místo zaniklo. Pochybuji že mi nabídnou jiné.

terry1512
15. led 2019

@luciex2 tím souběhem PN a RP si nejsem úplně jistá.
Ale v práci je to jednoduché. A nemusíš jim ani nic hlásit dopředu. Prostě den po konci RD doneseš do práce neschopenku. A vyřízeno.
Nebo můžeš požádat o neplacené volno,ale v tom ti vyhovět nemusí.

luciex2
autor
15. led 2019

@terry1512 Mě se právě na neschopenku moc nechce,to jsou zase kontroly a vycházky. Ale pokud mi skončí pracovní poměr tak na mateřskou asi nárok nemám co?

j.a.n.i
15. led 2019

@luciex2 No, predevsim bys mela 21.4. nastoupit do prace...

ria35
15. led 2019

Měla by jsi mít půlroční ochrannou dobu, aby jsi mohla jít na mateřskou , zašla bych si na úřad

malanoha
15. led 2019

Rodicovsky příspěvek a rodicovska dovolena jsou dve rozdilne veci. Rodicovsky prispevek si navysis, abys ho stihla vybrat, tak to sem neplet. To si vyridis na urade prace. S rodicovskou dovolenou mas vic moznosti.
1. Nejjednodussi varianta - Zazadas si v praci od 21.4. o neplacene volno. Zamestnavatel tomu ale nemusi chtit vyhovet.
2. od 21.4. si nechas napsat neschopenku. Od tohoto data uz NEJSI na rodičovské dovolene, takze se nema co s cim tlouct. A bude ti vyplacena normalne nemocenska, nejdřív z prace a pak ze socialky. Rovna se to ale vychazky a pokud opravdu nemas zdr potize, tak to neni zrovna koser postup.
3. Posles s predstihem do prace vypoved a ke konci dubna se prihlasis na UP. To si ale dobre spocitej. 180 dni od konce pracovniho pomeru do terminu porodu je ochranna lhuta, kdy budes mit jeste podle posledniho zamestnani narok na mateřskou.
4. jeste taky muzes od dubna do zacatku materske opravdu nastoupit do prace...

dzogobela
15. led 2019

@luciex2 zazadat s vyridit ti nezabere moc casu. Kdyz si dojdes na urad prace jeste v lednu, tak od unora uz budes mit vyssi rodicak. Ale jestli stihnes vybrat to samozrejme nevim, odviji se to od platu, jaky jsi mela.
Na rodicaku bud az do tech 3 let dcery...
Jinak, jak pisou holky, bud mezi tim neschopenka nebo zazadat o neplacene volno na tech par mesicu, ale v tom ti nemusi vyhovet no. A nebo si to dobre spocitat s tou ochranou lhutou.

j.a.n.i
15. led 2019

@dzogobela No, řekla bych, že za téhle situace vyhoví ještě rád - co by tam dělal s těhulí, kterou tam nechce.

dzogobela
16. led 2019

@j.a.n.i dal ji vypoved?

vironeka
16. led 2019

Pokud dobře pamatuji, i v případě výpovědi jsi v ochranné lhůtě, kdy Ti mateřskou vypočítají z bývalého zaměstnání. Já měla u prvního syna dobu určitou, nějaké tři a půl měsíce, ne li déle jsem byla nezaměstnaná a normálně se mi započítalo předchozí zaměstnání 🙂 našla jsem tady starší radu z roku 2015, ale mohlo by to fungovat stejně.

https://www.idnes.cz/finance/prace-a-podnikani/...

kittyy17
16. led 2019

@luciex2 bez na neschopenku v den třetích narozenin. Rodicak si zvys tak, abys ho vybrala šest týdnů před termínem porodu, jinak s nástupem na mateřskou přijdeš o ten zbytek. Můžeš pobírat zároveň nemocenskou i rodicak

kittyy17
16. led 2019

@luciex2 vycházky si nastav dle potřeb staršího dítěte, já měla 9-11 a 15-19. To vydržíš, když už jsi zaplatila dřív spoustu peněz na daních, tak si je vezmi zpět. Jiní v životě nepřispěli ani korunu

j.a.n.i
16. led 2019

@dzogobela Těhotné nemůže dát výpověď pro nadbytečnost...

j.a.n.i
16. led 2019

@kittyy17 Tyhle kecy miluju... kulový zaplatila, to, co zaplatila už dávno vyčerpala s tím prvním dítětem.

kittyy17
16. led 2019

@j.a.n.i můj chlap platí jako OSVČ takový odvody na sociální zabezpečení, že se mu před úřadem práce otvírá kudla v kapse... S druhým dítětem jsem zdaleka ještě nevyčerpala to, co jsme oba státu zaplatili

j.a.n.i
16. led 2019

@kittyy17 Jo, to bych tedy chtěla vědět, jaké obrovské odvody, že to platí...

dzogobela
16. led 2019

@j.a.n.i ji, to mas pravdu vlastne ;)

luciex2
autor
17. led 2019

@malanoha Já vím že jsou to dvě rozdílné věci, ale nechci si navýšit rodičák a pak zjistit že mě vyhodí a nedostanu mateřskou tudíž budu x měsíců bez peněz. Proto to řeším co bude nejlepší udělat. Do práce nastoupit nemůžu jelikož moje místo prodejem firmy zaniklo. Takže bud zksuím požádat o neplacené volno no a pokud mi nevyhoví holt budu muset jít na nemocenskou.

@j.a.n.i

luciex2
autor
17. led 2019

@j.a.n.i Do práce opravdu nenastoupím když moje pozice už vůbec neexistuje. A je mi úplně jedno jestli si o mě někdo myslí že jsem vyžírka nebo co já vím . Nikdy jsem nebyla na úřadu práce,od konce školy pracuji a po dětech ještě dalších 30 let budu tak si snad mohu dovolit vychovat dva další daňové poplatníky a být s nimi doma než je zase pošlu do školky.

j.a.n.i
17. led 2019

@luciex2 No, nic, chtěla jsem poradit, ale po tomhle výlevu nejak nemám chuť.

dzogobela
17. led 2019

@luciex2 jak psala
@j.a.n.i v tehotenstvi te pro nadbytecnost vyhodit nemuzou...

luciex2
autor
18. led 2019

@j.a.n.i no zatím jste akorát napsala že mám hlavně nastoupit do práce, to mi opravdu pomůže 🙄

luciex2
autor
18. led 2019

Všem děkuji za rady, půjdu se napřed zeptat do práce na to neplacené volno a pak uvidím co dál. Všem hezky den

j.a.n.i
18. led 2019

@luciex2 No, pro to, aby te nevyhodili za acka, je to dost podstatna informace...