icon

Na RD s prvním dítětem, mohu na MD až den před porodem?

reennyy89
16. bře 2015

Ahoj, prosim mam dotaz. Jsem na dvoulete RD, synovi je ted 14 mesicu a nyni jsem v 33.tt. Mohu si nastup na PPM zvolit az napr. den pred ocekavanym porodem? Tj treba 9.5. Nebo si musim nutne vybrat mezi 8-6 tydnem pred porodem? Diky moc za odpovedi. Kazdy mi rika neco jineho...

tarra27
16. bře 2015

@reennyy89 myslím si, já teda musela 6-8týdnem před termínem porodu....leda že by jsi ukecala doktora,aby ti termín posunul, ale nevím nevím....možná ho ukecáš na 6týdnů, ale kratší si myslím, že ti nedopadne...

tertery
16. bře 2015

Určitě jen přesně 6 nebo 8 týdnů 😉

alkena
16. bře 2015

No, teoreticky je možné na PPM nastoupit i dnem porodu, ale pak se krátí na 22 týdnů.

reennyy89
autor
16. bře 2015

@alkena O to mi právě jde, nastoupit co nejpozději a pobírat jí klidně jen těch 22 týdnů... PPM mám totiž menší než rodičák... a ten vzhledem k tomu, jak rychle čekáme druhé dítko, nestihnu dočerpat...

jitavrtule
16. bře 2015

@tertery @tarra27 zákon nástup omezuje pouze v tom, že nejdřív je možné nastoupit počátkem 8 týdne před termínem. druhé omezení je maximální možná doba čerpání PPM 22 týdnů po porodu. Z čehož pak logicky plyne 6 týdnů předem jako doba, kdy se zpravidla nastupuje nejpozději, aby žena mohla vyčerpat celý PPM,na který má nárok. Ale dané to není, absolutně nikdo, ani lékař, ani zaměstnavatel, nemůže ženu nutit nastoupit na mateřskou. Je to otázka jejího svobodného rozhodnutí, kdy a jestli vůbec nastoupí.

reennyy89
autor
16. bře 2015

Holky mockrat dekuji za odpovedi 🙂