Výpočet MD po RD a s pauzou. Jak to bude?

dejvitka
15. dub 2020

Prosim o info kdo vite, nebo kde bych info nasla. Zajimal by me vypocet PPM v pripade dalsiho ditete a to tak, ze :
1) Z RD navazuje plynule ihned dalsi materska = predpokladam, ze vypocet PPM zustava stejny jako v pripade prvniho ditete, stejna vyse PPM
2) po RD nastup do prace, ale jen na castecny uvazek a doba prace bude napr. jen 6 mesicu - bude se PPM pocitat z vydelku castecneho uvazku ? A jen z neho, kdyz trval 6 mesicu treba ??
U obojiho stale trva predchozi pracovni pomer, ktery je na dobu neurcitou. Diky moc 🙂

dejvitka
autor
15. dub 2020

@dejvitka prosim nikdo zkusenost, info ?

volfici
15. dub 2020

Pokud nastoupíš na druhou PPM do čtyř let věku staršího dítěte a trvá ti pořád stejné zaměstnání, pak se druhá PPM počítá z toho stejného vyměřovacího základu jako ta první. Respektive z vyššího z těch obou. Je to právě proto, aby nebyly bity matky, co se po rodičovské dovolené vrátí na menší úvazek.

uzivatelkapetra
16. dub 2020

@volfici a nemusí mít odpracovaných těch 270 nebo kolik dní za poslední dva roky?

volfici
16. dub 2020

@uzivatelkapetra má běžící pracovní poměr, takže dobu pojištění splňuje. Odpracovanou dobou se myslí doba zaměstnání a tím pádem trvání pojištění. Neznamená to, že musí chodit do práce a pracovat.

dejvitka
autor
16. dub 2020

@volfici a v pripade, ze by se RD prerusil, resp.ukoncil, tak se bude pocitat z ceho, kdyz se vrati na castecny uvazek a odpracuje treba jen cast roku ?

Pri rodicaku lze mit jedine jinou pracovni smlouvu ne ? Nelze se "vratit" na totez a pobirat rodicak. Chapu, ze jde o formalitu, ale pokud by zamestnavatel nedal jinou smlouvu, musi zena rodicak ukoncit.
Neni to muj pripad, ja mam prcka jeste maleho, ale resi to moje kamaradka, ale docela me to zaujalo, jak to vlastne v takovem pripade je.

uzivatelkapetra
16. dub 2020

@volfici aha, tak se zeptám polopaticky...když jde žena z práce na MD a pak RD, následně otěhotní a nestihne se vrátit do práce, tak kde znovu na MD a pak RD?

volfici
16. dub 2020

@dejvitka při pobírání rodičovského příspěvku můžeš normálně pracovat. V podstatě se hned po mateřské můžeš vrátit na svoji původní smlouvu. Rodičovská dovolená a pobírání rodičovského příspěvku jsou dvě odlišné věci.

volfici
16. dub 2020

@uzivatelkapetra přesně tak, máš normálně nárok na druhou mateřskou 🙂

dejvitka
autor
16. dub 2020

@volfici aha, tak to si pletu. Kolegynka u nas je na RD a musela mit jinou smlouvu, myslela jsem, ze jde o rodicak a ono o rod. dovolenou. Dekuji za objasneni 🙂.

A jak by to tedy bylo pri preruseni ? Dam hypoteticky priklad - zena se hned po MD vrati do prace, RD nastupuje otec a cerpa rodicak. Ona odpracuje pul roku, pak treba nastoupi na rizikove a hned materskou. Jak se bude materska pocitat a z ceho v tomhle pripade ? Jen z toho pul roku ? Zas plati, ze smlouvu na neurcito a uz tam pracovala drive.

drep
16. dub 2020

@dejvitka z toho, co je pro ní výhodnější. Pokud by si tím půlrokem zvýšila denní vyměřovací základ, tak z toho půl roku. Pokud byl původní vyšší, tak z původního, podmínkou je nastoupit na další mateřskou do čtyř let věku předchozího dítěte. Pokud nastoupí na půl úvazek a porodí v době, kdy předchozímu dítěti bude pět, tak se to už počítá z toho půl úvazku.

drep
16. dub 2020

@dejvitka A na svou původní smlouvu nesmíš pracovat při mateřské (z ní ti běží ppm), při pobírání rodičovského přispěvku vůbec rodičovskou dovolenou Čerpat nemusíš, já ji třeba ukončila po třech měsících a vrátila se na 0.1 úvazku. Rodičák pobírám dál.

dejvitka
autor
16. dub 2020

@drep dekuju za vysvetleni. A aby teda byla moznost cerpat PPM dle predchoziho uvazku, tak se musi cerpat rodicak do 4 let ? Kdyby se ukoncil rodicak i dovolena treba ve 2 letech veku ditete, tak se novy vypocet dela dle nove odpracovaneho ?

dejvitka
autor
16. dub 2020

@drep a vyplati se treba protahnout si rodicak do 4 let veku ditete a zaroven u toho uz plne pracovat i v pripade neplanovani dalsiho ditete, treba co se tyka nejakeho danoveho zvyhodneni jak pro zamestnance tak zamestnavatele? Nebo tam uz vyhoda zadna neni ?

drep
16. dub 2020

@dejvitka
Ty to furt motáš dohromady. Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolenou spolu prostě vůbec nesouvisí. Na jak dlouho si nastavíš čerpání RP, to je plně na tobě, nemůžeš ale brát dvě dávky (PPM a RP) zároveň, tzn. Že když RP celý nevyčerpáš do nástupu na MD, tak propadne. Takže jestli ho budeš brát rok nebo čtyři nehraje ve výši PpM roli.
Co se týče daňových výhod, to myslím, že spíš ne, své výdělky dál daníš, platíš z nich zdravotní a atd, ale v tomhle se mcoc nevyznám, nejsem personalista, jsem zaměstnanec, takže tohle řeší naše personalistka.

dejvitka
autor
16. dub 2020

@drep nemotam, ja jen nerozumim tem 4 rokum 😀. Tak zkusim vysvetlit jinak - PPM se muze pocitat z drivejska kdykoliv mas 2.dite do 4 let po prvnim ? I přesto ze mezitim uz normalne pracujes, nic necerpas atd ? Nebo aby to platilo, tak ti musi bezet predchozi rodicak do 4 let ? Tomuhle nerozumim 🙂

drep
16. dub 2020

@dejvitka jde o to, že když nastoupíte v dvou letech dítěte na 0.25, ve třech to zvednete na 1.0 a zjistíte, Že jste ve třetím měsíci gravidity, tak kdyby se PPM počítala z aktuálních úvazků, tak by to byl průměr z půl roku 0.25 a půl roku z celého. Takže by ta, co nesedí doma na rodičovské dovolené byla bita, protože ta, co by nastoupila ve třech letech dítěte a rovnou zjistila těhotenství, tak té by to počítalo z celého. Což není fér a proto, pokud nastoupíte na ppm do čtyř let věku předchozího dítěte (bez ohledu na to, kdy jste vyčerpala výši RP), tak se to počítá z té výhodnější varianty. Pokud nastoupíte, povýšíte, přidají vám a budete pracovat třeba půl roku, tak bude ppm vypočtena z toho nového výdělku.

dejvitka
autor
16. dub 2020

@drep super, diky moc za vysvetleni, jste zlata 🙂 !