Výpočet PPM do 4 let věku předchozího dítěte

hildegarda_terez
19. črc 2018

Hezký den,

mám dotaz k vyplácení a výši PPM, pokud na ni nastoupím do 4 let věku předchozího dítěte.

Aktuálně jsem do konce října na RD do tří let věku dítěte, RP mám protažený až do 4 let věku dítěte.

Plánuji co nejdříve otěhotnět (bohužel už to jednou nevyšlo - zamlklé těhotenství), děti jdou do školky... Tudíž bych si ráda našla práci na 0,25 - 0,5 úvazku. Pokud mi něco vhodného nabídne stávající zaměstnavatel, je vyřešeno. Pokud ne a ani mi neumožní ani neplacené volno do 4 let věku dítěte, abych mohla pracovat jinde na částečný úvazek na dohodu, pak se asi budeme muset rozloučit.

Vím, že do 4 let věku předchozího dítěte se posuzuje původní a nový vyměřovací základ a PPM se vyplácí z toho, který je výhodnější. Dokonce pokud bych na PPM nastoupila v ochranné lhůtě 180 dní po skončení zaměstnání, tak se automaticky vyplácí podle původního vyměřovacího základu.

Otázkou je co když bych u původního zaměstnavatele ukončila pracovní poměr, nastoupila do jiné práce na částečný úvazek nebo dohodu o pracovní činnosti - pak by se na mě nevztahovala ani ochranná lhůta ani možnost výhodnějšího původního vyměřovacího základu?

Volala jsem na sociálku a paní mi tvrdila, že ne, že to platí jen pokud bych pracovala stále u stejného zaměstnavatele.

Vzhledem k tomu, že včera mi tam jiná paní tvrdila, že lze prodloužit RD do 4 let věku dítěte a nevěděla ani, že RD a RP jsou na sobě nezávislý, raději bych si tu informaci ověřila.

Díky!

zmrz_lina
19. črc 2018

Je tam podmínka trvání stejného zaměstnání 😉

hildegarda_terez
autor
19. črc 2018

jo, toho jsem se bála :( to je celkem na prd. Když se člověk nedomluví a sežene dobrou práci jinde, tak má smůlu :(

swetlusska
20. črc 2018

To se vážně porovnává podle "výhodnosti"? Ale to by tě museli z prvního zaměstnání asi vyhodit, prostě třeba zrušit místo, že? Pokud dáš výpověď, tak si pro výpočet mateřské zavřeš dveře? Tak to bych tam zůstala, abych měla stejnou výši PPM. Pak stejně půjdeš zas na MD a RD, tak na práci nebude čas..Nebo neukončuj práci, dej si neplacené volno do 4 let věku dítěte a během toho (do porodu) na DPP dělat můžeš, ne?

hildegarda_terez
autor
20. črc 2018

no, zkusím se se zaměstnavatelem domluvit buď na práci na snížený úvazek nebo neplaceném volnu (a pak dělat na snížený úvazek jinde). Ale chtěla jsem vědět co se stane, když se nedomluvíme a budeme muset pracovní poměr ukončit (jedno jestli já nebo on). Ale vychází to tak, že se prostě dohodnout musíme :o) Prej se to neplacený volno celkem dává, tak snad nebudou dělat kůže ;) Vzhledem k tomu, že budu celý ten rok pobírat RP, tak je netrápí ani placení zdravotního a vlastně se tím akorát celá záležitost odloží o rok .

sinopea
30. srp 2018

Tiež ma zaujíma ako ovplyvní čiastočný úväzok druhu PPM. Chcela by som začať robiť na skrátený úväzok a RD mám do 1.5.2019 (rozmýšľam, že predĺžim do 1/2020 - keď bude mať malá 3 roky), ale zároveň počas RD mi zrušili pracovné miesto a po tom čo nastúpim ma vyhodia. Ďalšie dieťa chceme do 4 rokov malej. Vyhodia ma asi po tých 3 rokoch (podľa zákona by mi mali vyhovieť v predĺžení rodičovskej), ale je možné, že zrušia celú pobočku a vyhodia ma skôr. Čiže to by znamenalo, že ak to nestihneme dovtedy kým ma vyhodia z tej práce tak na tú lepšiu PPM už nebudem mať nárok? Keď by som zároveň pracovala na čiastočný úväzok u iného zamestnávateľa.