Nároky na podpory při druhém těhotenství. Poradíte?

daetanika
13. bře 2020

Ahoj,
Hledám někoho, kdo má zkušenosti v problematikách nároků na podpory 🙂

V současné době jsem v pracovní neschopnosti s rizikovým těhotenstvím. Pokud vše bude v pořádku a půjde podle plánu, ráda bych se v cca 7-9 měsících věku dítěte vrátila na částečný úvazek (předběžně 50 %) do práce. Zároveň by si manžel snížil úvazek; tak bychom vlastně dohromady pracovali na jeden úvazek a oba si dítě užili. Poradíte mi prosím, kdo by v tomto případě měl být na rodičovské dovolené / čerpat rodičovský příspěvek a kdo z nás si má snížit úvazek (i vzhledem viz dále)?

Dále bychom rádi měli druhé dítě co nejdříve po prvním - řekněme, že by se narodilo s odstupem dvou let. Předpokládám, že mě doktor nechá při dalším těhotenství opět v pracovní neschopnosti. Kolik dní si musím opracovat, abych měla nárok na podporu v neschopnosti či mateřskou? Předpokládám, že mateřská / rodičovská se v tomto případě nepočítají a je skutečně potřeba chodit do práce?
Poradíte mi ještě prosím, jak se v tomto případě (tedy pro druhé těhotenství) počítá výše podpory v pracovní neschopnosti a následně také výše peněžité pomoci v mateřství?

Omlouvám se za tolik složitých dotazů, ale na úřadech mi řekli, že je to specifický případ a mám hledat odpovědi na fórech 🙂

drep
13. bře 2020

Nejsem personalista, řešila jsem podobný problém. Rodičovskou dovolenou nemusí čerpat nikdo, já ji čerpala tři měsíce a pak měla 0.1 úvazek. Na PPM máš nárok, pokud budeš mít pracovní poměr a porodíš do čtyř let věku předchozího dítěte. Budeš mít buď minimálně původní anebo, pokud bys vydělávala víc než předtím, tak vypočtenou z nových výdělků. Nemocenská se ale bude počítat z aktuálních výdělků.
Kdo má čerpat rodičák netuším, myslím, že v tom není rozdíl.