Náhlá změna v životě. Měla bych nárok na PPM?

3. říj 2023

Dobrý den,

Tento rok jsem v květnu dokončila úspěšně vysokou školu a jsem od konce srpna zaměstnaná jako učitelka na prvním stupni ZŠ. Samozřejmě jsem děti plánovala až po odpracování alespoň tří let. Jenže, nedávno zjistili mojí mamince velmi závažnou nemoc, vždy se chtěla “dožít” vnoučat a já se navíc již opravdu cítím, že bych chtěla být maminkou.

Volala jsem tedy na ossz, kde mi paní naprosto arogantně a nepříjemně osekla a vlastně ani neodpověděla. Bylo mi stručně řečeno, že si to mám spočítat sama a nevolat zbytečně. Já se přiznám, že nerozumím tomu, kolik dní se bere jako odpracované a jestli teda VŠ nějak do toto se taky započítává.

Chtěla bych se zeptat, Vás, co tomu rozumíte. Mám nárok na PPM, pokud jsem tedy květnem tohoto roku úspěšně absolvovala magistra VŠ, od 28. Srpna mám roční smlouvu v práci a snažit bychom se začali nejspíš koncem října/začátkem listopadu (když by se podařilo napoprvé samozřejmě)?

Jde nám opravdu nyní o čas, aby maminka stihla vnouče.
Předem moc děkuji za odpovědi

jajulin
3. říj 2023

Myslím, že studium se do nároku na PPM nepočítá, ale třeba někdo opraví. Moje zkušenost stará 14 let je taková, že jsem po studiu nastoupila do zaměstnání 1.9., syn počatý v listopadu, nárok na PPM jsem měla, ale vyšlo to tak tak. Syn narozen na konci srpna. Jde o to, aby mezi nástupem do zaměstnání a odchodem na mateřskou (6 nebo 8 týdnů před termínem porodu) uběhlo 270 dní.

malytlustyhroch
3. říj 2023

Melo by se pocitat i studium, pokud si po ukonceni zacala pracovat, jinak by se nepocitalo. Ale prozen si to jeste googlem. Nebo pockej tady na dalsi odpovedi, lidi, kteri treba budou presne vedet, jestli nevadi, ze mezitim byly prazdniny atd. Klicova slova jsou ppm a "ochrana lhuta".
Co asi vis, ale ja v tvem veku nevedela je, ze PPM je rozdilna vec od Rodicovskeho prispevku, a na ten, ze budes mit narok tak jako tak (jestli nejses v nejake super specificke situaci, jako cizinci atp. tam je to slozitejsi). Fakt jsem si myslela, ze kdyz otehotnim hned po skole budu, tri roky doma uplne bez financi.

nelly_strokova
3. říj 2023

Studium se do nároku nepočítá a nárok máš, pokud máš odpracováno 270 dnů v posledních dvou letech při nástupu na PPM a na tu se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu.

malytlustyhroch
3. říj 2023

@nelly_strokova bud zapocitava, nebo neumim cist... https://www.cssz.cz/podrobne-informace-o-penezi...
A zde https://www.cssz.cz/web/cz/penezita-pomoc-v-mat...
"Doba studia se může započítat do pojištění jen v případě, kdy studentka úspěšně školu ukončí a poté nastoupí do zaměstnání, které jí založí účast na pojištění, ale v tomto zaměstnání ještě nesplní podmínku pojištění celých 270 dnů. Pak se pojištěnce do potřebných dnů započte i doba studia – pokud spadá do dvou let přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Žena dokládá tuto dobu studia ověřenou kopií dokladu o jeho ukončení (např. maturitním vysvědčením, diplomem). Za těchto podmínek se studium dá započítat pro získání doby pojištění pro dávku i muži, který po úspěšně ukončeném studiu navazuje zaměstnáním. Dřívější dobu studia, na kterou nenavazuje zaměstnání, nelze započítat, byť by bylo úspěšně ukončeno."

j.a.n.i
3. říj 2023

@nelly_strokova Studium se počítá, pokud ho úspěšně ukončí a po něm nastoupí do práce, přesně jak píše @malytlustyhroch

ileni
3. říj 2023

Měla jsem to stejně jako ty a studium se počítalo ..

erchia
3. říj 2023

Nemám zkušenost, pouze mě napadá, že co se týká návaznosti studium - práce, aby to tam nebylo tak, že studentkou jsi přestala být v květnu, pak vlastně v červnu a červenci "nic" a pak od srpna zaměstnaná. Jen se bojím, aby to pak nebyl argument, proč na ppm nebudeš mít nárok... Nechci rozhodně malovat čerta na zeď, už si nepamatuju, jak to bylo za nás, ale spíš, jestli na to taky nebrat zřetel ;)

gruyerre
3. říj 2023

Po úspěšném ukončení studia trvá status studenta až do 31.8. Takže ty jsi hned navázala zaměstnáním a tedy by se ti studium počítat do nároku na PPM mělo.

j.a.n.i
3. říj 2023

@erchia Stačí se podívat do zákona a zjistíš, že tam nic takového psáno není...

erchia
3. říj 2023

@j.a.n.i No jasné, jen vím, že se to řešilo, ale nepamatuju si detaily. Ale jsem si vcelku jistá, že někdo v mém okolí byl v situaci, kdy dokončil školu v červnu a pak rovnou přestal mít status studenta, při dokončení školy, a nepřestal jím být až na konci školního roku. Tak jen jsem chtěla autorce poradit, že je možné, že na něco takového bude brán zřetel.
Taky to tehdy mohla být specifická situace... navíc je to pár let zpátky.

A samozřejmě autorka nejlépe ví, jak to mezi školu a prací měla 🙂
Ale vím, že někdo si takhle chtěl dělat poslední prázdniny a nemohl, ale čert ví, jak přesně to bylo.

ai30
3. říj 2023

@erchia Podle me by se to i tak bralo jako okamzity nastup do zamestrani - ucitelka tezko muze nastoupi v cervnu do nove prace..

j.a.n.i
4. říj 2023

@erchia Ale podstatné je, ze je uplne fuk, jak to mezi skolou a praci mela, protože to narok na ppm nijak neovlivni.

j.a.n.i
4. říj 2023

@ai30 Jelikož pro narok na ppm se rychlost nastupz neřeší, tak nema smysl nějaké pseudppodminky okamziteho nastupu resit.