icon

Najdu tu někoho, kdo nepracoval a nastupuje na MD?

nikolettefallen
26. led 2016

Krásný den dámy,
Chtěla bych se zeptat zda tu najdu nějakého človíčka který nebyl v práci a nastupuje na mateřskou dovolenou. Předem moc děkuji za vaše příspěvky 🙂

Strana
z2
j.a.n.i
26. led 2016

@nikolettefallen Nenajdeš, protože někdo kdo nepracoval nemůže nastupovat na mateřskou dovolenou...

nikolettefallen
autor
26. led 2016

Tudíž nemáte nárok na jakékoliv příspěvky ?

fifi02
26. led 2016

@nikolettefallen Nárok máte rovnou na rodičovký příspěvek, což je sociální dávka. Mateřská dovolená se počítá podle výdělku v zaměstnání za posledních 12M, což se těch, co nepracují, netýká.

nikolettefallen
autor
26. led 2016

Já jsem právě teď na rekvalifikaci, tak by mě zajímalo, jestli mám jako budoucí maminka vůbec nárok na nějaký příspěvek na dítko nebo ne.

andrejka3741
26. led 2016

@nikolettefallen Máš nárok na rodičovský příspěvek. Na mateřskou ne.

nikolettefallen
autor
26. led 2016

Děkuji 🙂

lilliana32
26. led 2016

Jo joo, je to tak .. zadna prace = zadna materska ...

cerlada
1. bře 2016

Já dostala mateřskou a nepracovala jsem. Spadám do kategorie studentů, kteří ukončili vzdělání a (tuším) do 270 dní od úspěšného ukončení nastane porod.

nikolettefallen
autor
2. bře 2016

@cerlada Já sem právě taky studovala, teďka momentálně si dělám rekvalifikační kurz. Takže mě tohle celkem dost zajímá vzhledem k tomu že se s přítelem snažíme o miminko, tak mám strach že se mi nemusí povést ten rok odpracovat 😒 🙂

fifi02
2. bře 2016

@cerlada Nepletete si to s rodičovským příspěvkem? Když jste nepracovala, tak se totiž mateřská nemá z čeho spočítat.

cerlada
2. bře 2016

@fifi02
@nikolettefallen Nepletu. Studium na VŠ se bere jako soustavná příprava na povolání. A má se z čeho vypočítat, když jednou podmínkou je 270 od úspěšného ukončení vzdělání a druhou je, že v den nástupu na mateřskou musíte být nemocensky pojištěná. Což znamená mít někde třeba DPČ (s výdělkem nad 2 500 už platí zaměstnanec nemocenské pojištění), nebo DPP (s výdělkem nad 10 000 Kč, protože až tehdy zaměstnanec hradí nemocenské), anebo úplně nejlíp mít HPP a být po ukončení VŠ. A samozřejmě platí, že čím vyšší výdělek, tím vyšší pak bude denní vyměřovací základ pro výpočet mateřské.

cerlada
2. bře 2016

@nikolettefallen Tak mě napadá...Vztahuje se to asi jen na VŠ vzdělání, přičemž musíš být těhotná už ke konci studia, nebo na promoci, aby to vyšlo. A rekvalifikace se podle mě nepočítá. Ale doporučuju napsat na ČSSZ.

olga_
2. bře 2016

@cerlada Pokud je to tak, jak píše @nikolettefallen, tak se to podle mě bude vztahovat i na SŠ, protože je přeci mraky povolání, ke kterým člověk VŠ nepotřebuje. Až to někdo, holky, zjistíte z úřadů, napište. Zajímá mě to, ač se mě to netýká.

cerlada
2. bře 2016

@olga_ Máte pravdu, píší, že u studentů – pokud na mateřskou nastoupí i bez předchozího zaměstnání do 180 dnů po úspěšném absolvování školy (střední, vyšší odborná, vysoká škola).

xpila
2. bře 2016

@cerlada @olga_ Týká se to studenů, kteří úspěšně ukončili studium na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři. Jenže doba nemocenského pojištění je jen jedna z podmínek, druhou podmínkou je být ke dni nástupu na MD zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě ze zaměstnání. Což někdo, kdo sice dokončil školu, ale nikdy nepracoval, nemůže splnit.

@cerlada Fakt by mě zajímalo, kde jsi něco takového našla. Protože to tak není. Podle toho, co píšeš, tak by měla nárok na mateřskou každá po škole. Ale to není pravda.

Stačí se podívat na ČSSZ, kde je to jasně napsané. http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...

cerlada
2. bře 2016

@xpila Já nevím proč hned takhle startuješ. Jsem po VS, byla jsem v době nástupu na mateřskou nemocensky pojištěná a tohle jsou jediné dvě podmínky, které mi byly řečeny na CSSZ. Ty jsem splnila a světě div se, byla mi mateřská přiznána.

hi.terry
2. bře 2016

Omlouvám se za můj radikální názor, ale v životě by mě nenapadlo plánovat dítě bez pracovní historie a chtít po státu dotace za nic. Je mi přes 30 pracuji víc jak 15 let a čekáme první dítě. Kor v dnešní době kdy Vám nikdo nic zadarmo nedá.
Nezlobte se na mě, ale co tomu dítku nabídnete? Pokud tedy není Váš partner hodně za vodou, to bych VÁm samozřejmě přála..... A po rodičovské budete dělat co? Bez praxe, bez jistoty místa před nástupem na mateřskou? Další mimčo?
Ať si plánujete cokoliv přeji vám ať vše výjde, ale nevěřte tomu,že se o vas stat postará.

xpila
2. bře 2016

@cerlada Vždyť ale právě, ty jsi byla zaměstnaná, tedy nemocensky pojištěna. A to je ten podstatný rozdíl. Tam žádná lhůta 180 dní od ukončení školy neexistuje. Já na tebe nestartuju, jen tu píšeš nesprávné věci. Což u tak podstatné věcí, jakou jsou finance, není zrovna nejlepší.
Proto by mě opravdu zajímalo, kde jsi našla, že studenti mají nárok na mateřskou po úspěšném absolvování školy, i když nepracovali.

cerlada
2. bře 2016

@hi.terry Tak někdo čeká do 30 a pak ty děti mít nemůže no. Mně je 25, což si nemyslím, že je hodně brzy na to mít dítě. Hold prostě ta VŠ zabere 5 let života. Někdo je odpracuje, někdo odstuduje a někdo jako já třeba oboje najednou. Rozhodně si uvědomuji situaci, do které jsem se dostala, že bude obtížné sehnat práci po rodičovské, ale kdy to lehké je? Po škole nemáte praxi a budete chtít brzy dítě, tak vás nepřijmou, pak ho máte a bude často nemocný, tak vás nepřijmou...Ženská to má podle mě v tomhle hrozně těžký. Mimojiné mám vystudovaný obor, kde je velice těžké se začlenit, jako žena. Každopádně nemám v plánu hned po miminku si udělat druhé. Je mi jasné, že prioritní bude práce. Kromě toho jsem práci (rozuměj HPP) sháněla již poslední 2 roky studia a bez výsledku...Ono se to snadno říká, ale hůř provádí. Jen k mé situaci.

hi.terry
2. bře 2016

@cerlada to nebyla reakce na Vás. Nýbrž na slečnu jenž tuto konverzaci započala. Vaše důvody jsou jen vaše a do těch mi nic není. Jste zbytečně útočná. Hezký večer

cerlada
2. bře 2016

@xpila Musíš být po škole a zároveň musíš být v den nástupu na PPM nemocensky pojištěná. Zaměstnaná ano, ale nemusíš mít odpracovaný rok. A splňovat podmínky musí studentka obě, nikoliv jen jednu...(což jsem nenapsala)

cerlada
2. bře 2016

@hi.terry Reakce neměla být útočná, pokud to taky vyznívá, se omlouvám. Jen jsem chtěla vysvětlit mé rozhodnutí mít miminko.

hi.terry
2. bře 2016

Ps: já zvládla studovat i při práci a nemám potřebu se tím ohánět. Chtěla jsem svému dítěti dopřat jen to nejlepší a být připravená na vše a nespoléhat se na stát.

hi.terry
2. bře 2016

@cerlada přeji Vám ať se zadaří jak s miminkem tak s byrokracií. Ze srdce. Mějte se

xpila
2. bře 2016

@cerlada No právě, ty jsi to totiž psala tak, že nárok na mateřskou má každá studentka, o to mi šlo.
Vždyť jsi i psala "...u studentů – pokud na mateřskou nastoupí i bez předchozího zaměstnání ...".
O nic jiného mi nešlo, kdyby si to prostě někdo přečetl, tak to bere tak, že nárok na mateřskou má.

nikolettefallen
autor
3. bře 2016

@cerlada Děkuji za radu 🙂 konečně se někdo pořádně ozval 🙂)

cerlada
3. bře 2016

@hi.terry Však já také pracovala při studiu. Na stát rozhodně nespoléhám. Koneckonců rozhodli jsme se mít dítě a bylo nám jedno, jestli bude nárok na to, či ono. Ale když se pak dozvíte, že ta možnost je, myslím že bych byla hloupá, této možnosti nevyužít. Jen k upřesnění. Také vám přeji, ať se daří.

cerlada
3. bře 2016

@nikolettefallen Nz, i když jsem dostala sprdung za nepřesné informace 😀

j.a.n.i
3. bře 2016

@cerlada A divíš, když píšeš, žes dostala mateřskou a nepracovala si a vzápětí napíšeš, žes pracovala...

xpila
3. bře 2016

@nikolettefallen Ty ale na mateřskou nárok nemas, je potřeba číst poradně. Ona pracovala, proto mela mateřskou.

Strana
z2