icon

Nárok na mateřskou, rodičovskou. Dosáhla bych na něj?

veverka45
11. bře 2021

Ahoj, mám možnost studovat doktorát, při kterém bych brala snížený úvazek (max. 0,5).
Zajímalo by mě, jestli třeba dva roky polovičního úvazku stačí, abych dosáhla na příspěvek.
Trošku jsem to hledala, ale nenašla jsem úplně to pravé, tak třeba jste to někdo řešil 🙂)
Zrovna se ve mně totiž pere chuť studovat a být maminkou pod 30 :D

squezy
11. bře 2021

@veverka45 Na rodicak má nárok ze zakona každý. Materskou nevím

j.a.n.i
11. bře 2021

@veverka45 Stačí, jen mateřská bude v adekvátní výši = celkem malá.

emamaira
11. bře 2021

Na mateřskou máš nároku pokud máš splněno 270 dnů nemocenského pojištění. Bez ohledu na výši úvazku se vždy počítají všechny dny v měsíci, za které bylo odvedeno pojištění. Takže pokud bys měla pracovní poměr, máš po 270 dnech nárok na mateřskou 🙂 na rodicovskou ma nárok kazdy, takže pokud bys nárok na mateřskou nesplnila, dostala bys od porodu rodicovskou 🙂

veverka45
autor
12. bře 2021

moc děkuju 🙂 a jestli to chápu správně, tak i výše rodičovské se počítá podle platu? ...pradon, jsem v tom úplně nová :D

ema90
12. bře 2021

@veverka45 Ne, rodicovsky prispevek ma kazda maminka stejny a je to 300 tisic na jedno dite.

emamaira
12. bře 2021

@veverka45 nene, je to 300.000 A ty si volís, na kolik měsíců to chceš rozpocitat, takze kazdy ma pak mesicně jinou výši. S výší příjmu souvisí jen maximální výše měsíční dávky, pokud bys chtěla čerpat co nejrychleji. Maximální výše je stejná jako byla materska.

veverka45
autor
13. bře 2021

skvělé, děkuju dámy 🙂

katmo22
13. bře 2021

Mohu se ještě zeptat? Když jsem OSVC, jak je to s nárokem na materskou? Platím si dobrovolne nemocenské pojištění, a předtím jsem byla zaměstnaná na hlavní pracovní poměr.

j.a.n.i
13. bře 2021

@katmo22 Jako OSVC ho musíš platit alespoň 180 dnů (těch zbývajících 90 se dá započítat z HPP)