Nástup na mateřskou v ochranné lhůtě, co vyběhat?

allvinka
19. dub 2016

Ahojte, mám dotaz ohledně nástupu na mateřskou dovolenou. V práci mám smlouvu do konce tohoto dubna, od října jsem na neschopence (rizikové těhu). Na mateřskou můžu nastoupit od 23.4. do 7.5. Přijde mi z hlediska peněz nejlepší nastoupit 6 týdnů před termínem porodu, jen už nebudu zaměstnaná a nastoupím tedy v ochranné lhůtě (nárok na ni mám). Dnes jsem si volala na ossz, kde mi paní řekla, ať si dám pozor, že by se mi při odchodu na mateřskou v ochranné lhůtě mohla zkrátit výše mateřské - což jsem úplně nepochopila, protože jsem na neschopence přece. Navíc mi tvrdila, ať se jdu nahlásit na úřad práce a na pojišťovnu. Proč na úřad práce? Na pojišťovně mi řekla, že bude potřebovat nějaké potvrzení z ossz o výši nemocenských dávek - to mi dají na kterémkoliv ossz? Zaměstnavatele mám v Praze a bydlím na Moravě... Jsme z toho nějaká zmatená a navíc zítra musím lékaři nahlásit,jak to bude...

j.a.n.i
19. dub 2016

@allvinka No, mohla by se ti zkrátit pokud bys teď čekala druhé dítě a po prvním si pracovala ve stejné firmě za menší plat a druhé dítko máš do 4 let toho prvního.
Jinak na UP se rozhodně hlásit nebudeš, na pojišťovnu bys to nahlásit měla, protože zaměstnavatel tě pouze odhlásí a oni by nevěděli, že za tebe má z titulu nemocenské a pak PPM platit zdravotní stát.

allvinka
autor
19. dub 2016

@j.a.n.i jedná se o první dítě 🙂

kat87
21. črc 2016

Taky bych měla dotaz ohledně ochranné lhůty. Pracovní poměr mi skončil 28.2. Ale již od 4.2. jsem na neschopence az dosud. Ochranná lhůta 180 dní se počítá od 28.2 ? Do kdy musím nastoupit na md? Děkuji za případnou reakcí.

j.a.n.i
21. črc 2016

@kat87 Ochranná lhůta se počítá od toho 28.2. a na MD musíš nastoupit nejpozději poslední den ochranné lhůty.

kat87
22. črc 2016

@j.a.n.i děkuji