Návrat do práce po skončení rodičovské dovolené. Jak to vyřešit?

neliniezoe
1. led 2020

Krásný první den roku 2020, měla bych docela velkou prosbu na zodpovězení mého dotazu, docela se v tom plácám. 14.ledna bych se měla po rodičovské dovolené vracet do práce, bohužel z určitých důvodů se vrátit nemohu (v práci jsem nebyla celou dobu co jsem doma a nedokážu jet ani okolo...) a netuším, jak to udělat, zda mohu požádat o neplacené volno (i když rodičovský příspěvek ještě vybrán nemám), či jít na nemocenskou (velice nečekané druhé těhotenství a komplikace s ním související) nebo zda podat výpověď (do ochranné lhůty pro čerpání PPM bych se vešla). Začínám být docela zoufalá, a netuším jak tuto situaci vyřešit. Děkuji za jakoukoliv radu, názor a i případnou kritiku. Nikol

cuuza
1. led 2020

Požádala bych o nv, nemusí ti ale vyhovět.

nazka
1. led 2020

@neliniezoe proč nemůžeš jet kolem práce? Stres?
Každopádně zazadej o neplacené volno, to jsi ale měla udělat už dřív. A zazadej si o zvýšení dávek rp na pracáku, ať to vybereš. A pak se rozhoduj podle toho, jak Ti vyjdou vstric v práci.

jelenice_zavodnice
1. led 2020

@neliniezoe Muzes pozadat o neplacene volno ale zamestnavatel nemusi vyhovet. Tim padem ale 14/15 ledna nebo dle veku ditete pak musis nastoupit do prace. Pokud nenastoupis, zamestnavatel z toho vyvodi dusledky dle zak. prace. Dalsi moznosti bylo dat vypoved ale na to bylo potreba myslet driv. Samozrejme lze to i ted ale porad plati vypovedni lhuta dle zakona, pokud se nedomluvite jinak. A tim padem budes muset na nejakou dobu nastoupit, pokud se nedomluvite jinak. Jestli jsem to spravne pochopila, tak jedine o co se ti jedna, je narok na dalsi PPM, zrejme uz si tehotna. Ale to nic nemeni na situaci s nastupem do prace, pokud tedy se nejedna o napln prace nevhodnou pro tehotne zeny.

neliniezoe
autor
1. led 2020

@nazka Děkuji moc za odpověď, dělám pro tři soukromníky za minimální mzdu a dovolila jsem si otěhotnět, tak mi to dávali ke konci těhotenství neuvěřitelně sežrat, musela jsem si za sebe najít sama náhradu a další takové chuťovky. Odešla jsem radši dobrovolně na nemocenskou...Myslela jsem, že to zvládnu ty dva měsíce než půjdu na mateřskou s druhým, ale čím vic se to blíží, tím je mi jasnější, že to prostě nedám... zkusím tedy to NV, měli by mi vyjít vstříc, neboť pochybuji, že by si mohli dovolit platit dvě síly. Ještě jednou děkuji za názor.

marcicek84
1. led 2020

@neliniezoe a proc nejdes na dalsi nemocenskou? Jenom jim tam posles nemocensky listek...

marcicek84
1. led 2020

@neliniezoe a jeste bych o tom informovala personalistku...ze jsi na rizikovem s druhym a cus...to ti na gynde napisou,kdyz popises situaci a jak jsi z toho ve stresu...stres a tehotenstvi nejde k sobe...

neliniezoe
autor
1. led 2020

@jelenice_zavodnice děkuji moc za názor, bohužel nárok na PPM není jediné o co se mi jedná, myslela jsem, že ty dva měsíce než nastoupím na mateřskou nějak zvládnu, ale jak píšu paní výše, není to teď vůbec reálné, takže hledám situaci,jak z toho ven. Děkuji moc za názor, zkusím tedy požádat o NV a pokud to neklapne,tak o výpověď dohodou. Ještě jednou moc děkuji

nazka
1. led 2020

@neliniezoe takže se tam už pak nikdy vracet nechceš? Ještě zvaž další nemocenskou v tom případě. Ale zas vycházky, atd..

deaneira29
1. led 2020

V tvém případě nic neřeš normálně jdi na neschopenku, sama píšeš že máš problémy atohle tě jen stresuje a to fakt není dobré, úplně ti rozumím zažila jsem podobnou reakci šéfové úplně mě její reakce vyrazila dech.

marcicek84
1. led 2020

@nazka Jeze jedná se o uskromnění na neschopence v řádu 2 měsíců, než půjde na mateřskou....navíc jsou zimní měsíce, když si nechá napsat vycházky třeba od 13-19h, tak je v pohodě, může si je nechat napsat i ráno a odpoledne, jak ji vyhovuje kvůli vyzvedávání dítěve ze školky, např. od 7-9h a pak 12-16h, či jinak (nesmí to být ale víc jak 6h denně) to je schopna i plno věcí vyřídit na úřadech, o ničem jiném než o nemocenské bych neuvažovala...navíc nikdy nevíš, někdy se zadaří a je pak dílem náhody na cestě dítě další a pak se hodí, že má člověk stále někde smlouvu...navíc tom vidím výhodu, že o tom nemusí s nikým diskutovat na nemocenskou má nárok, s náhradním volnem ji budou dělat cavyky a ještě i bude muset platit pojištění socko i zdravko)