Nemocenská v souvislosti s porodem

bbubble
3. dub 2017

Ahoj holky, prosim vas o radu - 6 tyzdnov pred TP budem mat odpracovanych 260 dni, takze tesne nesplnujem podmienky na PPM :/ docitala som sa ze by som mala mat narok na nemocensku v suvislosti s porodom, 6 tyzdnov pred a 6 tyzdnov po porode. Je to teda jedine tych 6 tyzdnov, alebo na nu mozem nastupit uz 8 tyzdnov pred porodom ako na MD? V praci nemozem ostat az do 6 tyzdnov pred, musim ist uz teraz (8). Da sa to alebo musim na tie 2 tyzdne riesit nemocensku zo zdravotnych dovodov a pak prejst na tu porodnu? A co sa tyka RP po porode - z nemocenskej nedostanem peniaze skoro ziadne, mala som len DPC na nizku ciastku. RP budem mat 7600 kc, nemocenska bude urcite nizsia. Dostanem teda prvy rodicak az po ukonceni tej nemocenskej (po tych 6 tyzdnoch po porode), alebo on mozem ziadat hned po porode? Diky za rady!

j.a.n.i
3. dub 2017

@bbubble Ty 2 týdny musíš mít zdravotní důvody a o rodičák můžeš žádat hned od porodu a budou ti posílat doplatek do zvolené výše rodičáku.

johnirvingfan
4. dub 2017

Na PN můžete kdykoliv, klidne i 10 tydnu, když tam doktor napíše nějakou rizikovou dg. A ukončí se prvním dnem po šestinedělí. Pak rodičovský příspěvek. Nemocenská se počítá z platu. Rp ne.

bbubble
autor
5. dub 2017

@j.a.n.i
@johnirvingfan diky! no a musi mi teda po 2 tyzdnoch tu rizikovu dg ukoncit a napisat mi novu nemocensku, alebo to mozem potiahnut na tej jednej az do konca sestinedeli? sestricka vravela, ze mi to nebude menit, ze akurat to pak ukonci s inou dg. Ale teda tvarila sa ze o nicom takom nevie, ze by to mohlo byt len 6tyzdnov pred, cela bola taka trochu zmatena :/ tak sa radsej informujem, nech s tym pak nemam nejake problemy.
Takze a je mozne si zaziadat na tych 6 tyzdnov pred a po o neobmedzene vychadzky, alebo ked to mam takto tak az do konca sestinedeli budem mat vychadzky len 6hodin denne? :/ ak jo, tak to riesit priamo na socialke?
A niekde som este citala ze je treba zo socialky doniest papier ze nemam narok na MD, aby som dostavala tu nemocensku.. viete mi prosim niekto celkovo poradit co a jak mam robit, nech to mam vsetko ok? Ako vravim, radsej sa v tom nechcem spoliehat na sestricku, ona je v tomto trochu mimo, o tom som sa uz viac krat presvedcila..

j.a.n.i
6. dub 2017

Jak neomezene vychazky, tak ten papir ze nemas narok na materskou viridis na ossz. Sice tedy zadost o vychazky ma resit doktor, ale myslim, ze u tehle neschopenky by to nemalo byt nutne.

johnirvingfan
7. dub 2017

@bbubble
Promiň, že pisu AZ ted. Nechodím sem každý den. Tu nemocenskou ti lékař výpise. Diagnózu popřípadě mužou změnit v porodnici. Ale obávám se, že ty vycházky jsou az do konce PN :(ale nic nedáš za krátký telefonat na sociálku.