Neprodloužili mi smlouvu na mateřské, co dál?

lejla24
21. zář 2015

zdravim maminky,

chci se jen zeptat jestli nekdo z vas nema zkusenosti s tim, ze mu na materske neprodlouzili smlouvu, a co dal delat? Na materske jsem od 16.srpna, kdy jsem jeste mela smlouvu s firmou, ale ted v zari mi prisli pouze papiry, ze semnou firma ukoncila spolupraci ke 31.srpnu...Chci se zeptat, jak to bude sporodnym, kde mi vyplni prijem za posledni 3 mesice? Jelikoz jsem i po dobu tehotenstvi byla na nemocenske, tak nevim zda se mam obratit na svoji starou firmu ci mohu jit pouze na urad prace a tam mi daji nejake potvrzeni ci mi to vyplni?

Dekuji Vam za odpoved

mayyas
21. zář 2015

Přesný postup Ti snad poradí povolanější, nerada bych plácala nesmysly - ale myslím, že by Ti potvrzení měl dát poslední zaměstnavatel.
Nicméně já se chci zeptat - chápu to dobře, že jsi měla s tou firmou uzavřenou pracovní smlouvu na dobu určitou do 31.8.?

lejla24
autor
21. zář 2015

@mayyas ano, mela jsem uzavrenou na dobu urcitou, ale podle smlouvy si nejsem jista.....

mayyas
21. zář 2015

@lejla24 A jak to tedy máš přesně ve smlouvě? Protože v těhotenství, na MD a RD jsi chráněná zákonem, a zaměstnavatel Tě až na výjimky nesmí propustit. Jednou z těch výjimek je právě to, když máš smlouvu na dobu určitou - tak k datu konce platnosti Ti prostě zaměstnání skončí a zaměstnavatel Ti ji nemusí obnovit/prodloužit. Ale nesmí ji ukončit dřív... (Další výjimka je, kdybys byla ještě ve zkušební době, ale to pro tebe už asi neplatí).
JInak kromě porodného Ti půjde i o výši mateřské nebo rodičovské - záleží, kolik toho máš odpracováno. Kdyžtak si vezmi všechny podklady k ruce a zavolej na sociálku, nebo si tam skoč, ať Ti podle toho řeknou co a jak, na co máš nárok.

lejla24
autor
21. zář 2015

Dekuji Moc za odpoved...Jinak spise se jedna o to, ze mi smlouvu neprodlouzili, coz je asi normalni...Materskou uz mam vypocitanou i schvalenou, ale ted presne nevim, co delat ze vsemi temi papiry, jelikoz tam mam papir o na urad prace atd..Jenze ono se mi to ted nechce resit a litat po uradech, kdyz uz jsem 38.tydnu a jsem jiz otevrena tudiz muzu rodit kazdym dnem..tak nevim kdo mi ted plati zdravotni pojisteni ci je to jiz zahrnuto v materske....

marcicek84
21. zář 2015

@lejla24 - no já se divím, že hledáš rady na netu, ono přece jen je to pořád jedna paní povídala, podle mě uděláš nejlíp, když si najdeš tel. číslo na infolinku své ZP, tam se zeptáš, jak to je, totěž si můžeš obvolat i další potřebné úřady a budeš mít info z pravní ruky a nikam nemusíš chodit ani jezdit...

Osobně si myslím, že pokud jsi na MD a poté na RD, tak za tebe všachno platí stát, nikdo ani já jsme neřešili, dko to za nás na mateřské platí a zaměstnavatel to rozhodně není...i kdyby pak byla bez práce nemusíš se ragistrovat na ÚP protože do 6 let věku dítěte ti ZP automaticky platí stát, max. bych si obvolal pojiš´tovnu vždycky jestli je třeba někde něco hlásit nebo jak...

somalicats
21. zář 2015

@lejla24 V prvé řadě si vytáhni svůj výtisk smlouvy a podívej se, kdy Ti měla skončit. Dřív Tě propustit nemůžou. Veškerá potvrzení o příjmech Ti vystaví mzdová účtárna posledního zaměstnavatele (tedy i teď, když už u nich zaměstnaná nejsi), stejně tak budeš příští rok řešit daňové přiznání s nimi (pokud Ti už teď neposlali i přehled o příjmech za letošní rok, ale to pochybuju). Mateřskou už máš schválenou, takže o tu nepřijdeš, až půjdeš žádat o rodičovský příspěvek, tak si jen na sociálce vyžádáš potvrzení o denním vyměřovacím základu, na to zaměstnavatele už nepotřebuješ. Zdravotní pojištění za Tebe platí stát, dokud budeš na MD a následně pobírat RP, až Ti skončí pobírání RP (Ty totiž nebudeš na rodičovské dovolené, protože už nejsi zaměstnanec), tak buď nastoupíš někam do práce, nebo si můžeš na zdravotní pojišťovně nahlásit péči o dítě do 7 let a budeš dál doma a zdravotní pojištění za Tebe bude dál platit stát. Sociální pojištění se Tě na MD, při pobírání RP a pokud nebudeš nikde zaměstnaná a nebudeš OSVČ, týkat nebude.

andyinka
21. zář 2015

@lejla24 Dobrý den, měla jsem to obdobně, skončila mi pracovní smlouva a ihned druhý den jsem nastupovala na mateřskou. Dostala jsem tip, že po skončení mateřské se mám přihlásit na ÚP s tím, že bych si chtěla najít práci na částečný úvazek a začít pracovat i při malém dítěti. Dostala jsem podporu v nezaměstnanosti vypočítanou ještě podle mých příjmů v práci. Po uplynutí doby podpory jsem se zase odhlásila z evidence uchazečů. Pokud bych se přihlásila na ÚP až po skončení rodičovské, tak bych na tuto výši podpory už neměla nárok. Rodičovskou jsem pobírala souběžně s podporou v nezaměstanosti. Bohužel se o tom moc neví, že je to takto možné.
Jinak ano, zdravotní pojištění během mateřské a rodičovské platí stát.

vitoriova
22. zář 2015

@andyinka tak to teda zírám, že něco takového jde....pobírat oba příspěvky...