Neschopenka vs. dovolená vs. mateřská. Co je výhodnější?
Dobré ráno, prosím o radu kdo trošku ví, vím ze se můžu poradit i v práci ale tam mi neřeknou co je výhodné pro mě ale pro ně.
Jsem na neschopence od prosince 2021. Termin porodu 21.8.2022.Dle účetní mam nárok na celou dovolenou, mám tam 25 dni. A teď řeším jestli si dovolenou vybrat pred MD nebo az mezi MD a RD, nebo třeba půl na půl. Co je pro mě lepší a výhodnější?
Děkuji
Mezi Md a Rd. Teď by ses obrala o nemocenskou.
Záleží na důvodu nemocenské, pokud je ti tak blbě, že musíš ležet, tak bych si ji vybrala mezi MD a RD. Pokud máš tu neschopenku, že místo, aby ti zaměstnavatel našel vhodnou práci, nebo si byla doma za 100%, tak tě poslala marodit, eventuálně tě dvakrát píchlo v děloze a ty jsi to popsala jako šílené křeče, kvůli kterým tě nechal gynekolog doma, tak bych si vybrala dovolenou před MD, pro mě je trest být doma a být omezená vycházkami.
Vybrat po md. Ale za dobu nemoci se dovolena ze zakona krati
@habakuk22 jestlj marodis od prosince, tak ti za me letos jeste nevznikl narok na dovolenou, nemas odpracovanou zadnou pracovni smenu. Mozna tam mas nejakou starou dovolenou za lonskx rok a ano ta se ti nekrati. Ale az nastoupis na materskou, tak ta se do odpravovany doby pocitat bude a proto pro tebe bude, co se dovoleny tyce, lepsi nastoupit na materskou, co nejdriv tj. 8 tydnu pred terminem porodu a ne az ten nejzassi termin 6 tydnu pred. Ale nevim jestli to pro tebe bude i financne lepsi - totiz jestli za tech 14 dni marodky nedostanes vic nez za ty cca 2 dny dovoleny, ktery si drivejsi materskou vydelas. - o materskou neprijdes ani, kdyz pujdes na materskou az 6 tydnu pred, proste ji budes jen dostavat dyl - materska je proste 28 tydnu. Co se tyce tvyho dotazu - tak vybrat po matersky, fobolena na tebe pocka - nemocenskou ti v fobe matersky nikfo uz nevyplati
@habakuk22 jinak to neni, striktně vzato aktualne na zadnou dovolenlu aktuálně narok nemas, ano behem Ppm ten narok vznikne, ale to, ze ti tu docolenou programi pose na vyplatni pasku fakt neznamena ze na ni ted mas narok.
Ne, ze bych ti neco spatneho prala, jen modelovy pripad, pri prechazeni silnice te porazi auto a diky tomu pozratis a kvuli zraneni budes az do konce roku v pn. Vysledek, nemas narok ani ma den dovolwne, bez ohledu na to, ze ti tam ted sviti.
@habakuk22 presne jak pisej.a.n.i. az o ni pozadas, tak ti ji fakticky prepocitaji mzdovy ucetni dle odpracovany doby. Tohle tam doplnuje pocitac vsem, kdo jsou zamestnany z minulyho roku nebo od ledna, jakoze ideal pokud tvuj prac pomer bude trvat cely rok neboly dle noveho vypoctu dovoleny, ze je predpoklad, ze odpracujes vsechny nebo aspon minimum smen nutnych k plnymu poctu dovoleny.
@habakuk22 ano za marodeni se nic nekrati, ale protoze se dovolena od roku 2020 vypocitava z odpracovany doby a ty si v roce 2022 nic zatim neodpracovala, tak tvuj narok na dovolenou v roce 2022 zatim nevznikl, to neznamena, ze tam nemas starou dovolenou nebo ze ti nevznikne narok v dobe matersky...

Já myslím, že je to úplně jedno, že je to na Vás. Ale vím, že holky od nás z práce, co šly na mateřskou, tak si to vybíraly vždy mezi MD a RD. 🙂