icon

Nové podmínky pro porodné, jak to je?

holotova92
7. lis 2014

Dobrý den,
nevíte někdo jak to je s podmínkami na porodné, které se od nového roku mění? Už to nebude 2,4 ale 2,7 násobek životního minima. Jde mi o to, že mně se narodilo miminko 8.měsíc 2014 a o porodné můžete snad žádat až do roka. Tedy až v roce 2015 kdy budou nové podmínky. Když podám žádost až příští rok budou se na nás vztahovat podmínky z r.2014 nebo 2015?
Děkuji za rady 🙂

Strana
z3
lipanek2
23. led 2015

Do posuzovaného příjmu se započítává např. čistá mzda ze zaměstnání, příjem ze samostatné výdělečné činnosti, nemocenská, mateřská, rodičovský příspěvek, podpora v nezaměstnanosti. Rozhodující je příjem za předcházející kalendářní čtvrtletí. V praxi se tak posuzuje příjem buď za leden až březen, duben až červen, červenec až září nebo říjen až prosinec. Záleží na termínu narození dítěte.

lipanek2
23. led 2015

@punky tak to jsi bohužel četla spatne. Viz.horní příspěvek.

lipanek2
23. led 2015

@punky tak se omlouvám, na stránkách MPSV písi, že se opravdu nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/porodne

punky
23. led 2015

@lipanek2 v pohode ja si taky myslela ze se do toho pocitaji vsechny prijmy a byla jsem mile prekvapena ze ne tim padem na to dosahneme tak jsem rada 😉

rousss
25. led 2015

Ahoj holky, prosím chci se zeptat když já jsem ukončila školu a nemám odpracovaných 270 dní a budu čekat miminko a žijeme s přítelem ale ne manželem dostanu na první dětátkú porodné nebo ne když přítel už vydělává?Nebo bych dostala kdybych ja měla jiné bydliště než muj přítel?nebo je to uplne v tomhle jedno zda máme společné bydlení ale nejsme oddanný ale chci aby mělo jeho příjmení

xpila
25. led 2015

@rousss Porodné nemá s 270 odpracovanými dny ni společného, to si pleteš s peněžitou pomocí v mateřství. Na porodné se posuzuje příjem obou rodičů, takže záleží na tom, jaký má přítel příjem. A bydlení nehraje roli.

rousss
25. led 2015

@xpila takže je jedno zda máme společnou domácnost nebo bydlíme každej jinde stejně se bude odvíjet od toho kolik má výdělek? jj já vím to je zae mateřská na tu musís mit tich 270dní to sem napsala spatne na tu já nárok nemám nemám odpracovanýho vubec nic.a prosímtě jak je to s rodičovkým příspěvkem ten dostane každá žena která porodí at má odpracovano nebo ne,nebo si to pletu,a tam se také posuzuje plat hraje roli nebo tam ne?

anie26
3. únor 2015

Na rodičák má nárok každý. Ale pokud jsi nenastupovala na mateřskou a jdeš rovnou na rodicak nemáš možnost volit si délku rodičovského prispevku. Jdeš od data narození na 4 roky. Prvních 9 měsíců pobyras 7600 a dál pak do 4 let 3800,-

Strana
z3