icon

Odchod na mateřskou - kdy?

irena14
25. led 2016

Ahoj holky, jak je to teď s odchodem na mateřskou? Termín mám 25. 7. 2016 a zatím mi nikdo nic přesnějšího neřekl, jak to teda je? Aspoň řádově? Děkuji předem

keny123
25. led 2016

pracuješ -li tak 6týdnů před termínem porodu....jestli nepracuješ tak v den porodu rovnou rodičák...

zdeni.r
25. led 2016

Může se nastoupit v období nejdrive 8-nejpozdeji 6 týdnů před termínem porodu

romanafara
30. bře 2016

Ahoj holky, mám dotaz. Jsem 27+3, chtěla jsem se zeptat kdy dostanu potvrzení od doktorky s nástupem na MD? Potřebuji to kvůli účetní, je trošku neschopná a dokud ji nedám toto potvrzení, tak mi neřekne jaký mám nárok na dovolenou, jenže potřebovala bych si už i nějakou vybrat a každopádně už to moc v práci nezvládám, ale marodit nechci. 😒 Najde se tu někdo kdo mi poradí???

jitavrtule
30. bře 2016

@romanafara papíry s potvrzením o nástupu na MD dostaneš (celkem logicky) až těsně před nástupem na MD. Pro výpočet dovolené to relevantní každopádně není, pokud máš termín v červnu, budeš mít rozhodně za kalendářní rok 2016 odpracováno požadovaných 60 dní pro nárok na celoroční dovolenou. Předpokládám, že vzhledem k tomu, že jsi zaměstnaná, budeš mít nejspíš i nárok na PPM (mateřskou)? Ta se také počítá do "odpracovaných dní" v roce. Jediný případ, kdy by se ti celoroční nárok na dovolenou mohl o pár dní pokrátit, by byl, pokud bys nárok na mateřskou neměla a nastupovala hned od porodu na rodičovskou (která je překážkou v práci na straně zaměstnanace a nárok na dny dovolené z ní nevzniká). Podrtženo sečteno, účetní by si měla doplnit vzdělání, tvoje papíry o nástupu na MD k tomu rozhodně potřebovat nebude. Předpokládané datum nástupu se spočte dle termínu porodu. Je na tobě, kdy budeš na MD nastupovat - nejdříve 8 týdnu před termínem porodu, co máš v průkazce. O tom kdy nastoupíš rozhoduješ ty, ne lékař, doporučuju si to sama hlídat a pokud budeš chtít nastoupit těch 8 týdnů předem, tak si potvrzené papíry na gyndě/v poradně vyžádej.