icon

OSVČ platící nemocenské pojištění, jak je to s MD a RD?

alena_z_benesovska
25. lis 2014

Ahoj, jak to je s mateřskou nebo rodičákem, pokud jsem OSVČ, ale už skoro 2 roky platím nemocenskou? Jsem na začátku těhu, ale máme rozjednanou hypotéku, tak abychom mohli alespoň trochu plánovat, jestli to utáhnem... Děkuju!

Strana
z3
j.a.n.i
25. lis 2014

Pak máš nárok na nemocenskou, PPM a volbu rodičáku. Jinak výše nemocenské a mateřské závisí na tom, jak velké nemocenské a sociální platíš a maximální výše rodičáku na tom, jak bude vysoká ta mateřská.

bajana
25. lis 2014

@alena_z_benesovska vysku pripadnej materskej ti povedia na OSSZ, ale ak si si platila len minimum, tak necakaj zazraky...ja som si ako OSVC neplatila nic, bolo to velmi nevyhodne...vysku rodicaku som si potom volila vdaka manzelovmu dennemu vymeriavaciemu zakladu - ma ho dost vysoky...

j.a.n.i
25. lis 2014

@bajana No, nesouhlasím s obecným tvrzením, jak je placení nemocenského nevýhodné, co je nevýhodného na tom získat za měsíční platbu cca 145,- mateřskou po dobu půl roku ve výši cca 4000,- 😕

ojo
25. lis 2014

souhlas s j.a.n.i. tuhle mi kamarádka říkala, že si neplatí nemocenské, že je to zbytečné, že by měla pidi mateřskou..nicméně jako neplatící má nárok pouze na rodičák ode dne porodu a defakto o tu mateřskou 4 tis po dobu 6ti měsíců zbytečně přišla...

j.a.n.i
25. lis 2014

@ojo Přesně tak... případně ještě o nemocenskou, když nastanou v těhotenství nějaké problémy a nemůže člověk pracovat.

pincola
25. lis 2014

Holky, jak to je s druhou mateřskou? na první mi nárok vzniknul, nemocenské jsem si platila. Ale kdybych šla na druhou tak bych neměla nárok, že ne? Podle informací, co mám bych dokonce neměla nárok ani, kdybych navázala. nevíte, je nějaká cesta, jak to udělat, aby mi nárok vzniknul? krom toho děla při rodičáku na plný úvazek a platit si to všechno?

ojo
25. lis 2014

@pincola jo, musela by sis po MD platit opět nemocenské, přičemž je to automaticky dáno na ossz jako hlavní činnost a musíš platit i sociální, které ti už pak nevrátí (zdravotní povinné neni)...je tam nějaká klička ohledně ochranné lhůty, kdybyste se chtěli snažit, tak si můžeš začít platit nemocenské měsíc přes snažením, zaplatit 180 dní a v těhotenství to ukončit..tím pádem nastoupit na PPM v ochranné lhůtě 180 dní...pořád se na tom vydělá...otázka, za jak dlouho se otěhu povede...

pincola
25. lis 2014

@ojo Děkuju moc! Co je to ta ochranná lhůta? Takže kdybych v době, kdy jsme ještě na rodičáku začala platit tu sociálku a nemocenskou a uhradila 180dní, tak bych zas měla nárok na mateřskou? A na tu stejnu jako předtím nebo na tu nejnižší? Já bych totž asi fakticky dělat nezačla, jen bych se nahlásila na hlavní činnost.

j.a.n.i
25. lis 2014

@pincola Jojo, jiný postup není, jinak bacha na to, že 180 dní nemusí stačit, záleží jak daleko máš děti po sobě, potřebuješ celkem 270 dní, takže je otázkou jestli se ti započte něco z první PPM. Při rozdílu 2 let to vychází 😎

pincola
25. lis 2014

Aha, já bych měla tak tři roky rozdíl. To je blbý co...to bych musela mít těch 270dní. Myslíš, že i tak se to vyplatí? A když bych teda dostávala jen rodičák, tak tím se mi doba pobírání rodičáku zkrátí ne? Chtěla bych zas 3 roky, snad by to šlo přes manželův příjem zařídit?? ale když mi budou rovnou vyplácet rodičák, tak bych měla doma pak dvou a půl leté děcko a už by mi peníze nechodily....

j.a.n.i
25. lis 2014

@pincola Nebo druhá varianta, pokud by se ti povedlo někde při rodičáku sehnat DPČ nad 2500,- tak tam se platí sociální a zdravotní a to by se ti počítalo do těch 270 dní a pak už by stačilo jen těch 180 na ŽL a to se dá stihnout ve chvíli, kdy zjistíš, že jsi těhotná.

alkena
25. lis 2014

Ale to, že nemocenské = automaticky živnost jako hlavní činnost s povinností platit sociální platilo loni, od letoška je možné si platit nemocenské i na vedlejší činnost. Mám to tak, a pokud pánové nahoře něco zase nezmění, tak mi vyjde mateřská i na druhé.

alena_z_benesovska
autor
26. lis 2014

@j.a.n.i Ahoj, platím 150,- měsíčně na dobrovolnou nemocenskou, žádný šlágr, ale třeba to k něčemu pomůže - manžel je taky OSVČ a nemocenské neplatí. Takže bych si mohla těch 220tis., co teď platí rozdělit podle sebe? I když ono se to po novém roce může zase změnit...

j.a.n.i
26. lis 2014

@alena_z_benesovska Ano, budeš si je moct rozdělit podle sebe, s jediným omezením - maximální měsíční částka bude 7600,-

ojo
26. lis 2014

@pincola je to o počtech, když si začneš platit nemocenské dřív tak 3 měsíce před snažením, tak abys těch 270dní splnila...dejme tomu příklad,, teď od ledna se přihlásíš na nemocenské, snažit se začnete až v dubnu a v červenci zjistíš, že jsi těhotná...tak s červencovou platbou už máš zaplaceno 212 dní nemocenského, tak to ještě musíš podržet až do září nebo to protáhneš do října a máš zaplaceno 304 dní., tak to ukončíš a nástup na PPM si dáš 8 týdnů před TP , což by vycházelo dejme tomu (+-) v březnu...a to by jsi byla cca 150 dní po skončení nemocenského, tudíš splněno 180 dní ochranné lhůty (ukončení nemocenského v těhotenství)...
takže jestli je teď možnost si platit nemocenské i při vedlejší činnosti (což máš díky rodičáku), tak za 10 měsíců zaplatíš 145x10 = 1.450kč....to se ti bohatě vrátí, když budeš pak pobírat cca 4tis mateřskou půl roku...i kdyby sis platila celý rok to nemocenské až do nástupu PPM, tak pořád na tom vyděláš....pořád lepší dát klidně i 2-3 tis, když mateřskou dostaneš v sumě cca 20tis.

když budeš nemocenky pjištěna až do nástupu PPM, tak 3 letou variantu můžeš klidně volit a když bys to zrušila v těhotenství, tak bys to mohla přes manžela, když je zaměstnán nebo OSVč platící si nemocenské

j.a.n.i
26. lis 2014

@ojo Pokud je nárok na PPM, tak je i nárok na volbu rodičáku, takžee může volit sama přes sebei pokud to ukončí v těhotenství.

ojo
26. lis 2014

@j.a.n.i jo vlastně, máš pravdu...tak tím lépe 🙂

pincola
26. lis 2014

@alkena To jako fakt??? takže stačí oteřít si živnost na vedlejší činnost a platit si nemocenské? A do daní pak vyplnit nuly? Víš to určitě?

j.a.n.i
26. lis 2014

@pincola Jo, nějak to jde, ale podrobnosti nevím.

alkena
27. lis 2014

@pincola No, řešila jsem to na jaře, když jsem odevzdávala přehledy, posteskla jsem si, jak je to na houby s tím nemocenským pojištěním a úřednice mi právě říkala, že to změnili a může být už zase i na vedlejší činnost. Jestli kecala, tak se budu na jaře asi divit, až po mě budou chtít doplatit sociální a zdravotní, ale snad ne.

Jinak pokud si zřídíš živnost, tak se musíš přihlásit na čssz a na zdravotní pojišťovně a do daní svoje výdělky. První rok bys tuším neplatila žádné zálohy (ale nejsem si tím stopro jistá) a další rok pak zálohy na zdravotní, ale ty skutečně vypočítané (takže já jsem třeba loňský rok platila 8 korun měsičně), což je prostě výhoda vedlejší činnosti. Ale pokud by byl příjmy, tak se to pak pochopitelně doplácí zaráz při podání přehledu.

pincola
27. lis 2014

@alkena jenže já práci teďnnemám, takže já bych si jen otevřela vedlejší činnost a a platila si to nemocenské a pak bych napsala do daní 0, když jsem nevydělávala. Jde to tak, nebo ne?

alkena
27. lis 2014

@pincola Teoreticky asi ano, prakticky toho po mě chceš vědět moc 😉 Já tam vždycky aspoň nějaký minimální příjem mám. Ale i tak se musíš přihlásit i na zdravotní pojišťovně, ale to by ti měli říct i na živnostenském úřadě, kam všude musíš.

hhranolka
1. led 2015

@alkena nwvis nahodou zda je vyse nemocenske spjata se socialnim? Jakoze cim vysdi nemocenskou si budu platit, tim vyssi musim platit socialni? Nebo uz to zrusili?

j.a.n.i
1. led 2015

@hhranolka Nezrušili, to platí stále a nepředpokládám, že by to rušili, neb se to hojně zneužívalo, pouze nově můžeš nemocenské platit i při vedlejší, ale jen nějaké to minimální.

hhranolka
2. led 2015

@j.a.n.i diky

zuzka833
29. led 2015

@j.a.n.i No, nevyhodne je na tom to, ze se k te nemocenske musi jeste pricist ta socialni, bez ktere nemocenska platit nejde, a ta je skoro dva tisice, takze je to na zvazeni... Podle me je pak fakt lepsi to nechat vypocitat z nemocenske potazmo platu tatinka, pokud vydelava vic.

zuzka833
29. led 2015

@ojo Podle mých informací když zahájíš během MD SVčinnost, tak je to naopak bráno vždycky (!) a pouze jen jako vedlejší činnost. Ta mateřská je brána jakože hlavní tvoje činnost, když to řeknu takhle blbě. To jsem se dočetla já a bylo mi to řečeno i kamarádkami, které začaly na MD podnikat.

ojo
29. led 2015

@zuzka833 no a já jsem snad výše psala něco jiného? 😅 dříve bylo, že když sis na rodičáku chtěla platit nemocenské, tak si to už měla jako hlavní činnost pro OSSZ (jako vedlejší pro zdravotku) a byla povinnost platit i důchodové, ale když holky upřesnili, že už jde platit si nemocenské i jako na vedlejší činnost, tudíž bez povinnosti platit důchodové....

zuzka833
30. led 2015

@ojo já reagovala na tvou první větu, kde píšeš, že je to podle OSSZ automaticky bráno jako hlavní činnost. Podle mých informací i informací kamarádek, které takto podnikají, tak se podnikání na MD bere vždycky jako činnost vedlejší. Ale je pravda, že když si z toho chceš platit i nemocenskou, tak nevím, jestli to formálně nějak na OSSZ nezmění, ale dost bych se divila..

zuzka833
30. led 2015

@ojo Možná si jen nerozumíme a máme obě na mysli to samé ;)

Strana
z3