icon

OSVČ platící nemocenské pojištění, jak je to s MD a RD?

alena_z_benesovska
25. lis 2014

Ahoj, jak to je s mateřskou nebo rodičákem, pokud jsem OSVČ, ale už skoro 2 roky platím nemocenskou? Jsem na začátku těhu, ale máme rozjednanou hypotéku, tak abychom mohli alespoň trochu plánovat, jestli to utáhnem... Děkuju!

Strana
z3
pincola
30. pro 2015

Holky prosím naléhavě o radu. Jsem OSVČ a teď mi končí rodičák. Před asi rokem jsem se na radu holek odtud nahlásila jako OSVČ na vedlejší činnost, platila jsem si těch 115kč měsíčně i když jsem teda nevydělala ani korunu. Teď jsem znova těhotná. Co se vyplatí víc? Jít na neschopenku a pak na mateřskou (šlo by to?) nebo jít na pracák? Kdy přesně musím na tu mateřskou nastoupit? Ke kterému dni? Ke dni, kdy budou dítěti tři? Co je teď nejvýhodnější?
@j.a.n.i
@alkena

ewik84
30. pro 2015

zeptejte se primo na socialce (OSSZ). ja si to taky platim a pani mi narovinu rekla, ze pokud budu marodit, tak nedostanu prakticky nic, jen nebudu muset platit socialni a zdravotni poj.

ewik84
30. pro 2015

@pincola zeptejte se primo na socialce (OSSZ). ja si to taky platim a pani mi narovinu rekla, ze pokud budu marodit, tak nedostanu prakticky nic, jen nebudu muset platit socialni a zdravotni poj.

pincola
30. pro 2015

@ewik84 Na to jsou kalkulačky. Dostaneš málo, ale dostaneš. U mne je jiný problém, já už mám rodičák vyčerpaný a teď se snažím navázat alespoň přes neschopenku. Často se mi stalo , že úřednice u okénka nevědí nic!

xpila
30. pro 2015

@pincola Tak zrovna tohle není tak úplně jejich práce. Jinak na mateřskou se nastupuje 8-6 týdnů před termínem porodu. Je naprosto jedno, kolik let je prvnímu dítěti, to na to nemá absolutně vliv. A neschopenku určuje doktor, ne ty. Jinak aby ses mohla registrovat na ÚP, tak bys musela ukončit nebo přerušit živnost.

pincola
30. pro 2015

@xpila myslím, že si nerozumíme. Já už dítě mám a vím, kdy se chodí na mateřskou. jenže u osvč záleží, jestli si platíš zálohy DNP (dobrovolné nemocenské). Musíš mít 270dní kdy si to platíš(nevím přesně, nějak tak to je z toho 180 v jednom roce ) to splňuji. To že neschopenku určuje doktor vím taky. Mě do neschopnosti poslat chce. A vliv to má kolik je dítěti. Já nesmím do té neschopnosti nastoupit dřív, než mi skončí RD. Já musím plynule navázat. Pokud to všechno správně chápu, tak po RD jdeš buď rovnou na mateřskou-to já nejdu. Nebo do práce-to taky nejdu. Nebo neschopenku-to mám jít já. Nebo na UP jako nezaměstnaná. A já se ptám, kdy mám jít na tu neschopenku. Zatím mi nic nepsal, když jsem na rodičáku.

somalicats
30. pro 2015

@pincola Jen pro upřesnění - OSVČ na vedlejší činnost - takže máš někde zaměstnanecký poměr? Nebo nemáš a to "vedlejší" jsi brala v souvislosti s pobíráním RP? Pokud nemáš, tak skončením pobírání RP automaticky přecházíš na OSVČ jako hlavní činnost a plynou z toho pro Tebe mimo jiné i povinné odvody záloh na soc a zdrav. pojištění alespoň v předepsané minimální výši (případně podle výdělků z předchozího roku, ale pokud jsi je měla minimální, tak jsi taky případné odvody měla minimální, což je ale pořád méně, než jsou standardně minimální odvody u OSVČ hlavní činnosti). Takže si dobře spočítej, jestli vyděláš tolik, abys zvládala poplatit i tohle, nebo zda bude lepší živnost přerušit či zrušit a jít na pracák.

somalicats
30. pro 2015

@pincola Pokud nejsi zaměstnaná, nejsi na RD, takže na neschopenku můžeš jít kdykoli...

pincola
30. pro 2015

@somalicats Aha díky! Mám to v souvislosti s pobíráním RP. A je nějaká šance nastoupit na normální neschopenku? Třeba i za cenu, že zaplatím ten první měsíc jako OSVČ na hlavní činnost(zaplatím si sociální+zdravotní+ dobrovolné nemocenské) a nastoupím na neschopenku? Nebo to nejde? V neschopnosti bych to přece platit už nemusela ne, A vnikl by mi i nárok na mateřskou i když uplně nízkou. Vyšlo by to asi jen o árk korun výhodněji, než jít na pracák, ale i tak. Co myslíš?

pincola
30. pro 2015

@somalicats Ještě jsem na RD! Kdy končí RD? ´V půlce února budou dítěti tři. A poslední eníze mi vyplatěj teď v lednu.

xpila
30. pro 2015

@pincola Ty ale nejsi na rodičovské dovolené, proto píšu, že s tím věk prvního dítěte nesouvisí! Ty pouze pobíráš RP, ale na RD nejsi - ta se týká jen těch, které jsou zaměstnané!

somalicats
30. pro 2015

@pincola Ale Ty nejsi na RD, jestliže nejsi u někoho zaměstnaná! Pobírání RP nerovná se RD!

pincola
30. pro 2015

@xpila Aha, takže já můžu na neschopenku kdykoliv?
@somalicats Fakt? když jsem OSVC tak můžu jít na neschopenku klidně zítra? A budu mít na nějakou neschopenku nárok? A pak na mateřskou? To základní nejnižší nemocenské, těch 115kč jsem si platila rok, to by mělo stačit. Já jen, jestli v tom není nějaký háček.

somalicats
30. pro 2015

@pincola Pokud budeš na neschopence, tak jsi od plateb osvobozená. Co se nároku na PPM týče, pokud splňuješ, tak ji dostaneš a nastoupíš na ni tak, jak psala @xpila, těch 8-6 týdnů před porodem.

Podmínky pro nárok na PPM u OSVČ (kopíruju, ať to nemusím vypisovat):
Peněžitá pomoc v mateřství - nejdříve od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu, pokud účast na nemocenském pojištění trvala v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství alespoň po dobu 270 kalendářních dnů a z toho účast na pojištění OSVČ po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby. Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství, která nastává dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, začíná podpůrčí doba od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu.

pincola
30. pro 2015

@somalicats
@xpila To jsem nevěděla holky. Tak co s tím teda teď? Rozumím tomu dobře, že moje neschopenka není vázaná k žádnému datu? A můžu se nechat zneschopnit klidně zítra? Podle kalukaček mi vychází , že by mi hcodilo měsíčně pár stovek ale zas bych měla nárok na mateřskou i když nízkou. Přijde mi to lepší, než jít na pracák a pak brát rovnou RP a dvou a půl věku dítěte už nebrat nic.

somalicats
30. pro 2015

@pincola Ano, můžeš na neschopenku klidně hned.

pincola
30. pro 2015

@somalicats Super, děkuju! A když budu na neschopence osvobozená od plateb, tak stejně budu mít nárok na mateřskou?

somalicats
30. pro 2015

@pincola To záleží na tom, jestli jsi platila odvody dostatečně dlouhou dobu - viz ten text, který jsem dávala výše.

pincola
30. pro 2015

@somalicats To ano, to jsem platila. Těch 115 kč jsem platila dost dlouhou dobu.

somalicats
30. pro 2015

@pincola Tak pokud splňuješ to, co jsem psala výš, tak PPM dostaneš.

pincola
30. pro 2015

@somalicats Tak děkuju moc. Hned zítra to začnu organizovat!

hhranolka
13. led 2016

holky dotaz, pokud nastoupim na nemocenskou, jsem osvč,.. tak zalohy neplatím, ale muzu si platit jeste nemocenke?

j.a.n.i
14. led 2016
hhranolka
14. led 2016

@j.a.n.i ale doba kdy jsem na nemocenské se mi počítá, ze jsem ucastna na nemocenskem?

pincola
14. led 2016

@hhranolka Podle mne musíš dosahovat už před nemocenskou 270dnů účasti na nemocenském. V době nemocenské se to myslím platit nemůže, ale pokud toho dosahuješ před nemocenskou, tak bys mateřskou měla dostat a nemocenskou teda taky, i když jsou to směšné částky. Sama to řeším.

78marcela
14. led 2016

@hhranolka ano, doba, kdy jsi na neschopence, se ti pocita jako doba ucasti na nemocenskem pojisteni.

78marcela
14. led 2016

@pincola ucastna na nemocenskem pojisteni musis byt tri mesice, pak uz dostanes neschopenku a ne 270 dnu. To plati pro materskou, nikoliv neschopenku.

pincola
14. led 2016

@78marcela Aha tak díky za info!🙂

78marcela
14. led 2016

@somalicats
@xpila ja si ted ctu, co jste napsaly vyse @pincola. Pisete, ze muze jit na neschopenku kdykoliv, protoze neni zamestnana. Pokud by stale pobirala RP, a sla na neschopenku z vedlejsiho osvc, tak by pobirala oboji (neschopenka+RP), kdyz si plati stale dobrovolne nemocenske pojisteni? To je jako opravdu mozne?

pincola
14. led 2016

@78marcela Myslím, že ano. Ale nevím.

Strana
z3