Porodné - z čeho budou počítat manželův (OSVČ) výdělek?

sim007
24. říj 2014

Ahojte....Pro rok 2015 nesmime presahnout vysi 2,7 zivot.minima....ja jsem na neschopence a manzel je osvc a me by zajimalo z ceho budou pocitat jeho vydelek.Ze zakladu pro dan nebo uz z castky po odecteni dane, protoze ta mu dela cca 5500,- ( vypadame jako socialni pripad, ale dane se mu pocitaji pausalne, tak proto tak nizke cislo).
A bydlime v dome s tchanovci, tak ti se snad do spol.domacnosti nepocitaji kdyz mame kazdy svoje ze?
Snad jsem to popsala srozumitelne 🙂

viktorkaa
24. říj 2014

To by me taky zajimalo..jsem v podobne situaci..

j.a.n.i
25. říj 2014

@sim007 Bude se mu počítat cca polovina průměrné mzdy.

sim007
autor
25. říj 2014

Tak to se tam nevlezeme...tak nic 🙂

kera.k
7. lis 2014

@sim007 mám takový dojem, že se počítají všechny příjmy lidí ve společné domácnosti. Prostě kolik lidí na té adrese má trvalý pobyt, tak všechny jejich příjmy, ať už důchod, plat, se zahrnout do výpočtu. :/

kajovaevicka
7. lis 2014

Pokud se nepletu, tak z posledního daňového přiznání, vydělí to na měsíční platy a spočítají jako by to bylo to poslední čtvrtletí...

kajovaevicka
7. lis 2014

Tohle jsem našla v poradně

u OSVČ se při žádosti o sociální dávky posuzuje příjem podle skutečných příjmů, ale současně se jako minimální příjem započítá 50% z průměrné mzdy.

Takže příklad- manžel bude přiznávat 8000,- ale budou mu automaticky počítat 13 000,-. Nebo vydělává v přepočtu na měsíční platy 18 000,-, tak mu budou počítat těch 18.

j.a.n.i
7. lis 2014

@kajovaevicka Jojo, přesně tak, ale častější bude ta první varianta 🙂

sim007
autor
7. lis 2014

@kera.k uz jsem se na to ptala a vsechny prijmy jsou jen v pripade prispevku na bydleni....na jine prispevky to vliv nema

j.a.n.i
7. lis 2014

@sim007 Jojo, přesně tak, všichni s trvalým bydlištěm na příspěvek na bydlení, na porodné a přídavky na dítě pouze rodiče toho dítka a na případnou hmotnou nouzi všichni v daném bydlišti bez ohledu na trvalý pobyt.

verunka1990
8. led 2015

Děvčata jelikož čekáme mimi každým dnem a u nás na úřadě jsou pipiny,které nemají ani šajnu o tom,co můžu a nemůžu dostat,tak jsem se informovala na krajském ÚP,kam spadáme.Takže zaručeně přesné informace.
Porodné:posuzuje se příjem za čtvrtletí před narozením miminka,(pokud se narodí v prvním čtvrtletí 2015)je to čtvrté čtvrtletí 2014,u OSVČ za rok 2013.Pokud příjem po odečtu daní,soc.a zdrav.pojištění je nižší,než 50%půměrné mzdy v národním hospodářství(za rok 2013 to bylo 12500),počítá se těch 50%.Z toho už se nic neodečítá.
Přídavky na dítě:posuzuje se(stále beru,že se mimi narodí v prvním čtvrtletí)příjem za rok 2014,u OSVČ 2013(a je to stejné,jako u porodného).
Příspěvek na bydlení pokud nejste manželé, otec je uvedený v RL ale má trvalé bydliště jinde-v žádosti o příspěvek proškrtnete kolonku výživné,protože pro úřad jste vedeni jako rodina,jen má otec jiné trv.bydliště a pro příspěvek na bydlení se posuzují osoby,které mají v bytě trvalé bydliště.
Něco jiného je,pokud se otec k miminku nehlásí a je vedený v RL.Pak je potřeba nechat si soudně miminko svěřit do výhradní péče a určit otci výživné na vás a miminko.Pak se výživné započítává do příjmů.
Snad to pomůže některým z Vás.

bbubble
2. bře 2017

Ahoj holky, snad mi tady bude umet nekdo poradit. S muzem jsme oba zamestnani na pul uvazku, ja jeste studuju. Odvody si oba platime z techto zamestnani. Manzel je ale k tomu jeste i OSVC - ma to pouze jako vedlejsak, neplati si z toho zadne odvody, vystavi tam tak 3-4 faktury rocne. S nasimi prijmy bychom se tedy meli vejit do hranice pro priznani porodneho. Na netu jsem se ale docetla, ze u OSVC se pocita minimalni hranice prijmu, ktera je 50% prumerne mzdy (cca 13tis. Kc). Moje otazka zni, jestli se mu bude pocitat takovy prijem i v tomto pripade, kdyz to nema jako hlavni cinnost? Nebo jak by dokladoval prijem v takovem pripade? Realne by mu to vyslo mozna na 2-3 tisic mesicne. Mimco se ma narodit na prelomu kveten/cerven, takze se u nas posuzuje prijem za leden az brezen, danove priznani tedy bude akorat za rok 2016.. Diky za rady!