PPM - Kdy a jak se dozvím výsledek?
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat…Od lékaře jsem dostala papír na žádost o PPM, který jsem odevzdala v zaměstnání…Pak jsem se ale dověděla, že nastaly nějaké komplikace v pracovním vztahu, díky kterým bych na tento příspěvek nemusela mít nárok (až teď jsem se od pojišťovny dověděla, že mi, během nemocenské, agentura práce ukončila pracovní poměr)…Nemáte náhodou zkušenosti s „odmítnutím“ tohoto příspěvku? Jak Vám to dali vědět? (trvalé bydliště mám jiné než kde skutečně bydlím, tak se bojím, že se k poště nedostanu, když mi právě lékař řekl, že budu co nevidět rodit…A vzhledem k okolnostem budu v nemocnici nějakou dobu ležet.) Je třeba pak zvlášť žádat rodičovský příspěvek? Děkuji za rady
@dasenka25 řekla bych že záleží jak byla psaná smlouva
@dasenka25 To už řeší právník...Ale pokud z agentury necouvnout a bude se to muset řešit soudně, je to otázka i několika měsíců...A do té doby...Potřebuji vědět, jak dál postupovat...A kvůli rizikovému a s ním spojenému blížícímu se předčasnému porodu, si nemůžu dovolit běhat po úřadech a podobně... (mám klidový režim doma)
@verusa110 podle toho co jsem od tebe četla si myslím že agentura asi vyhraje. A co ty? Jsi na pn. To ti stejně platí ossz. Na pn si uz dlouhou takze doatavas cca 72% hrubé mzdy. Zustaneš na pn do konce 6ti nedeli a pak rovnou rodičovský příspěvek. O ten si budeš muset jít zažádat sama. To nikdo jiný neudělá a to platí úřad práce a pokud vím tak až po narození dítěte s rodným listem. Takže nevím co víc by si chtěla vědět.
Pokud jsi mela puvodne narok na PPM a nastup na materskou ti vychazi v ochranne lhute 180 dni od ukonceni prac. pomeru, predas papir byvalemu zamestnavateli a ten ma povinnost vse zaridit
Neměla jsi smlouvu na dobu určitou? Jinak pokud máš odpracováno v posledních 2 letech alespoň 270 dní a ochranná lhůta pro těhotné je 180 dní pro nástup na mateřskou dovolenou. Zavolej zaměstnavateli na mzdové oddělení a zeptej se. Jinak datum ukončení pracovního poměru Ti poví i na zdravotní pojišťovně a určitě bych se za mateřskou prala. Mateřská je na 28 týdnů a pak nástup na rodičák. Klidně mi písni zprávu, jsem mzdová účetní....
@lachtanice86 PN už mi lékař ukončil a dal mi žádost na mateřskou...Já především neměla ponětí, že už nejsem zaměstnaná...A podle právníka, když měli mou korespondenční adresu a věděli, že jsem na PN, měli mi to poslat na adresu mého momentálního pobytu...A zákon porušili už tím, že jsem od nich nedostala výpověď ani zápočtový list, ani když jsem jim přinesla ukončení nemocenské a žádost o mateřskou ...Takže výsledku se nebojím...Otázkou je, jak dlouho se to potáhne, pokud nepřistoupí na nějakou rozumnou dohodu...
@lachtanice86 A z čeho soudíš, že agentura vyhraje?
@verusa110 no jak sem tak viděla v mem okolí, tak oni svoji povinnost splnili, to že ti to poslali na adresu, to ze ty jsi nebyla na ni je vec druhá. Ale pomud si jim pri nástupu na pn písemně oznamila novou doručováci adresu tak je zo jiné. A to ze ti to nedali, no tak dají. Bohužel, ale je to jen z mojí zkušenosti, snad tobě to vyjde líp, jsou ty agentury dost dobře kryté.
@lachtanice86 Jenže mi to řeší právník...A dost dobrý...Jako já zase ve svém okolí viděla, že oni zkouší a většina lidí se neozve (nebo ozve, ale sami pořádně nevědí, na co mají právo...). Podle právníka, když měli adresu, kde se zdržuji v době PN, měli povinnost mi to poslat na tuto adresu...A zápočtový list mi musí vydat nejpozději po ukončení PN...Za to jsou několikamilionové sankce od inspekce a k tomu ztráta licence agentury práce...A pokud tedy nepřistoupí na mimosoudní dohodu, k tomu soudu dojdeme...I kdybych z toho měla mít pouze to, že dostanu ten zápočtový list a oni příidou o licenci...Tohle jim nesmí jen tak procházet...S takovou, co zkusí příště na někoho jiného?
@lachtanice86 Jinak...Určitě tu dám vědět, jak to dopadlo (sice to může trvat dlouho)...Jen ať lidí vědí jak se případně mohou bránit...
Ahoj holky…Tak pisu ohledne toho,jak jsem dopadla po tom,co se toho ujal pravnik…Pred par dny se nam ozvali z agentury,ze se omlouvaji a muj pracovni pomer trvat tak,jak bylo psano ve smlouve…Proplatili mi zbylou dovoleno a nahlasili to na pojistovnu a na socialku..Materskou tedy dostanu (bohužel doteď jsem byla bez peněz-jediná nevýhoda)…Takze v pripade,ze se dostanete do podobne situace,nevahejte a brante se…Jen zkouseji a u vetsiny lidi jim to projde, protože nevědí, že se mohou bránit…

Ale během nemocenské nesmí ukončit pracovní poměr. Podle mě zaměstnavatel nejednal správně