Přechod z mateřské na rodičovskou. Mohu RD nastavit déle než rodič.příspěvek?

sunnzyyk
9. led 2020

Ahoj, chtěla jsem se zeptat zda si při přechodu z mateřské dovolené mohu nastavit rodičovskou dovolenou na 3 roky a rodičovský příspěvek jen na 2, případně 2,5 let. Děkuji

makra1988
9. led 2020

Jak si nastavíte, tak budete mít, ale nejdříve bych si při žádosti nastavila a nechala vypočítat na tři roky a pak před tím jen zvýšila částku, jelikož, když chcete mít na 3 roky, musíte pobírat měsíčně, myslím že je to min. Kolem 50kc za měsíc 👍👍👍jestli jsem to srozumitelně napsala. Avšak ještě poté ke konci, jelikož se částka zvedla na 300tis bude záležet, jaký máte vyměřovací základ z předchozího zamestani, ale i to se dá když tak vyřešit, že se vypočítá na manžela, který vydělával více.

sunnzyyk
autor
9. led 2020

@makra1988 aha, děkuju. To o té minimální částce jsem nevěděla. ☺️

makra1988
9. led 2020

Jj některé kamarádky to třeba tak udělali se staršími dětmi, když se vraceli už do zaměstnání, že pobirali tuto min. Částku. Ony počítali s tím navýšením, takže teď jsou spokojene😁😁😁

thalia
9. led 2020

Žádné pobírané minimum není potřeba (v tomto případě). Pokud v práci nahlásíš RD na tři roky, tak jsi doma na tři roky. Na jak dlouho si dáš RP, je úplně jedno. Klidně na 2,5 nebo naopak na 4 roky. Já to měla u staršího. Vybrala jsem RP v maximální možné výši cca ve dvou letech a na další MD nastupovala až asi o půl roku později. Peníze mi tu dobu nechodily žádné (ale stále jsem byla na RD). Naopak u mladšího jsem si po 2 letech zbytek RP rozpočítala do 4 let a poslední rok byla na neplaceném volnu. Nemusela jsem se tím pádem starat o placení ZP v době neplaceného volna.

eviicka
9. led 2020

Přesně jak píše @thalia , RP a RD nesouvisí. Také jsem měla RP na dva roky a RD na tři, nebyl to vůbec problém. Jen ti pak nechodí žádné peníze, ale kdo umí hospodařit, ten si to rozvrhne.

sunnzyyk
autor
12. led 2020

@eviicka @thalia děkuju moc! Takhle jsem si to nějak představovala 😊