icon

Přechod z nemocenské na mateřskou v polovině měsíce. Jak na to?

5. kvě 2025

Ahoj holky,
Chtěla bych si ujasnit pár nesrovnalostí 😃. Jsem momentálně na nemocenské. Příští měsíc budu v polovině měsíce přecházet na mateřskou. Co vím, tak je fajn si spočítat mateřskou tak, aby mi končila ke konci měsíce a ne v polovině, abych nepřišla o nějaké peníze. Ale jak je to s přechodem z nemocenské na mateřskou v polovině měsíce ? To mi přijdou zvlášť peníze za třeba zbylých 14 dní nemocenské a ihned na to i za začátek mateřské - zbytek měsíce? Nebo je tam taky nějaká prodleva? Pardon jestli to je úplně hloupý dotaz, ale chtěla bych si to ujasnit 😀😀

arkapo
5. kvě 2025

Mě přišel zbytek normálně v termínu jako jindy - takže pokud ti chodí třeba 10. za předchozí měsíc, tak ti přijde 10.6. nemocenská za 14 dnů proběhlých v květnu. Moc nepočítej s tím, že zároveň 10.6. ti přijde i mateřská za konec května. Záleží na zaměstnavateli, jak rychle to odešle. Takže s prodlevou počítej.

autor
5. kvě 2025
@arkapo

Mě přišel zbytek normálně v termínu jako jindy - takže pokud ti chodí třeba 10. za předchozí měsíc, tak ti přijde 10.6. nemocenská za 14 dnů proběhlých v květnu. Moc nepočítej s tím, že zároveň 10.6. ti přijde i mateřská za konec května. Záleží na zaměstnavateli, jak rychle to odešle. Takže s prodlevou počítej.

@arkapo děkuji za odpověď. Ale zbytek měsíce mi teda vyplácen bude, třeba i zpětně, kdyby se zaměstnavatel zpozdil?

arkapo
5. kvě 2025

Určitě. Nemocenská třeba za jeden den v měsíci, ale až následující měsíc. Mateřská může přijít ne 10.6., ale až 10.7., ale bude to součet celého měsíce a těch dnů z předchozího. Alespoň já to tak měla, prý záleží i na zvyklostech sociálky.

j.a.n.i
5. kvě 2025

Je úplně jedno, kdy ti bude koncit mateřská, o žádné peníze nepřijdeš, pokud na materskou nastoupis v rozmezi 8 až 6 týdnů pred terminem porodu.

autor
6. kvě 2025

Super děkuji moc 😇