Přechod z RD na mateřskou a příspěvky

certiskoo
11. dub 2019

Dobrý den,
mám několik otázek. Vůbec se neorientuji, jak je to s přechodem z RD na MD a příspěvky.
Momentálně pobírám rodičovský příspěvek, ten mám do 3let dítěte (tj.do listopadu 2020). Teď jsem těhotná a termín porodu mám v říjnu 2019. Jak je to se změnou výše rodičoského příspěvku, jak to pro mě bude výhodné, abych vyčerpala co nejvíce? A jak je to s PPM, mám na něj nárok, pokud bych si RP stihla vybrat díříve? Mám stálý pracovní poměr.

Předem děkuji za odpovědi.
M.

katka_nedo
11. dub 2019

@certiskoo Zajdes na socialku a vyplnis s pani zadost o maximalni navyseni RD tak,aby ti to vyslo.Narok navyseni mas az do vyse Tve puvodni materske od zamestnavatele.Ja si treba mohla cerpat az 2170kc mesicne.Na socialce ti pani spocita,na jakou castku dosahnes.

katka_nedo
11. dub 2019

@katka_nedo 21700kc* oprava

tynka9
11. dub 2019

@katka_nedo nechodí se na sociálku, ale na úřad práce.

@certiskoo dojdi si co nejdřív na ÚP, navyš si RP na maximum, které můžeš mít (počítá se podle vyměřovacího základu mateřské), ať vybereš, co jde. S výpočtem ti poradí paní. Tím, že máš zaměstnání, tak pak jen do práce doneseš papíry k mateřské a přejdeš na ní. Čím dřív to vyřešíš na úřadě, tím víc se ti podaří vyčerpat...

caitlin7
11. dub 2019

@katka_nedo jen pro přesnost, mateřská není od zaměstnavatele, PPM je dávka nemocenského pojištění a vyplácí ho ČSSZ. Rodičovský příspěvek (RP) vyplácí úřad práce. Rodičovská dovolená, tedy RD je volno z práce a s RP vůbec nesouvisí.

katka_nedo
11. dub 2019

@caitlin7 No jo.Me materska prichazela vzdy z uctarny meho zamestnavatele a RD zase z uradu prace.Tam jsem se upsala blbe.😀Ale kazdopadne RD muze navysit az do vyse MD.

certiskoo
autor
11. dub 2019

A RP si mám ukončit nejlépe do půlky září? Aby mi vycházela MD 6 týdnů před datem porodu?

certiskoo
autor
11. dub 2019

Moc děkuji za odpovědi 🙂 A přeji hezký večer.

jesie28
11. dub 2019

@tynka9 A nevíte, jestli musím pak na pracáku ukončovat rodičák, před tím, než nastoupím na mateřskou? Děkuji

tynka9
11. dub 2019

@certiskoo
@jesie28 Jestli se nepletu, tak pokud něco zbyde, tak to nutné je, protože se to tam nějak "pere" s mateřskou, pokud byste nastupovala např. v půlce měsíce. Pokud vím, tak nejde v jednom měsíci brát zároveň mateřskou a RP (nebo jen za nějakých speciálních podmínek, co se týká výše obou příspěvků). Ale nejsem z oboru a snad někdo poradí líp, nebo určitě bude vědět paní na úřadu. Mě to hezky navazovalo, takže jsem toto nemusela řešit, ale určitě minimálně na úřadě se to dozvíte pěkně.

jesie28
12. dub 2019

@tynka9 děkuji. Nestíhám to všechno vybrat, tak na ten úřad asi zajdu a zeptám se. 😉

jatva
13. dub 2019

@jesie28 na UP treba nahlasit nastup na ppm. Za mesiac kedy sa pobera ppm a rp, nemozes mat v sucte viac ako vysku rp, ktoru zrovna poberas. Priklad: nastup na ppm 20. v mesiaci. ppm od 20 do 30/31 vyjde 7tis, vyska rp je nastavena na 1o tis, tak za ten mesiac dostanes 7tis ppm+3tis rp. Zvyknu to mesiac pred nastupom na rp pozastavit, aby nevyplatili viac a nemusela si vracat a potom ked je jasne kolko bude novy vymeriavaci zaklad ppm a vedia kolko za ten mesiac dostanes ppm, tak doplatia, ak treba.

jatva
13. dub 2019

@katka_nedo ppm vzdy prichadza z cssz, takze jedine, ze by tvoj zamestnavatel bol cssz. Potom ti to mohlo prist od tvojho zamestnavatela.

jatva
13. dub 2019

@jesie28 a ak ma chlap vyssiu mzdu, je mozne dat rp cez neho a potom stihnes vybrat viac

jesie28
13. dub 2019

@jatva já bych měla nastoupit na mateřskou asi 16.5. (6tt před porodem) tak už mám zajít na pracák teď nebo až s papírem od lékaře. Omlouvám se, ale vůbec se v tom nevyznám ☹ Přea manžela už nic nestihnu vybrat. ☹

jatva
13. dub 2019

@jesie28 no to dost neskoro riesis. Navysit bolo treba hned. Uz teraz by som sla na pracak (u mna stacilo zavolat) a oznamila im nastup na ppm. Oni budu vediet odhadnut ci za kveten este vyplatit, ci nie.

certiskoo
autor
25. dub 2019

@jatva Prosim a jaké formuláře musíte vyplnit a na který úřad? Dostala jsem na ÚP papíry, ale nic konkrétního mi k tomu neřekli ☹

jatva
25. dub 2019

@certiskoo na urade prace daju vyplnit nejaky formular, kde zaziadas o zmenu vysky. Ja som to vyplnala priamo s tou pani. Bola to otazka 5 minut.