Přechod z rodičovské na mateřskou. Je jedno, který den zažádám?

kozaci
5. lis 2019

Ahoj holky,
Pokud přecházím z rodičovské zpět na mateřskou a nástup na mateřskou mi vychází cca 2.11.-20.11. Je jedno, který den zažádám o mateřskou? Jde mi o to, čím déle zažádám, tím déle budu na rodičovské a přijdu o méně peněz od státu. Pokud mi nástup na mateřskou vychází pouze na listopad, je to jedno, jaký den zažádám? Předem děkuji!
Předem

leymea
5. lis 2019

Je to jedno, normalne bych sla na materskou toho 20.11. Ja to taky tak udelam. Nejdyl muzu jit na materskou 10.12. a taky tak pujdu. Nevim proc bych misto sesti tydnu chodila osm tydnu pred.

nazka
5. lis 2019

@leymea a budeš To někde hlásit?

motylcice29
5. lis 2019

@kozaci ano, je to jedno. RP budeš mít do konce října, tj poslední platba Ti dorazí v listopadu. Pokud v listopadu nastoupis na PPM, tak bys RP za listopad vracela. (Tohle je info přímo od UP z léta)

leymea
5. lis 2019

@nazka no budu muset jit na pracak a zjistit co a jak, protoze nevyberu cely RP tak to budu muset zrusit.

leymea
5. lis 2019

@motylcice29 no musi to jit nahlasit na UP, ze toho a toho nastupuje na materskou. Pokud za listopad bude mit mensi materskou nez pobirala rodicak tak ji ten rozdil jeste doplati.

nazka
5. lis 2019

@leymea mne se to právě kryje o 14 dní.. Ale taky to znamená jít na pracák..asi..

leymea
5. lis 2019

@nazka radsi bych zasla 🙂

gruyerre
5. lis 2019

@kozaci nejsem si stoprocentně jistá, jestli to ještě jde (kdyztak mě opravte), ale myslím, že na materskou muzes nastoupit klidne i třeba 4 tydny pred TP, sice ji budes mit o ty 2 tydny kratší, ale když říkáš, že nestihnes vybrat celý RP, možná by se ti vyplatilo, brát RP ještě za listopad a mateřskou az od prosince...spocitej si, co je pro tebe výhodnější a zeptej se na úřadě, jetsli to tak, jak tvrdím, fakt může být.

jitka_cv
5. lis 2019

@gruyerre při přechodu mezi rp a md to nelze. Musí se nastoupit nejpozději 6 týdnů před porodem. To co píšeš lze pokud to na sebe nenavazuje a ani před nástupem na mateřskou není nemocenská.

gruyerre
5. lis 2019

@jitka_cv aha, tak to jo. Díky za objasnění.

astyna88
5. lis 2019

Ja jsem predloni brala v jeden mesic rp i ppm,ale muselo to byt nizsi nez cosi,takze se mi kratila jedna castka. Letos jsem si to nastavila tak,ze posledni rp v unoru a v breznu nastup na materskou. Na up to vi, pry je jedno kdy,ale musi to byt v breznu. No a na konci dubna bych mela porodit.....