Prodloužení rodičovské dovolené, jak se to dělá?

veris8
17. dub 2018

Pěkný den,

prosím moc o radu. Nevíte někdo jak je to prosím s návratem do práce? Nemůžu nastoupit hned až prckovi budou 3 roky, ale zaměstnavatel mi počká do října. Původně jsem to chtěla řešit neplaceným volnem, na které mi kývli, ale dle účetní by asi bylo lepší prodloužit u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou. Pátrám jak se to dělá a co to obnáší. Zda stačí jen sepsat u zaměstnavatele dohodu o prodloužení rodičovské dovolené a on tuto informaci předá na sociálku a pojišťovnu a tím pádem za mě bude hrazené jak zdravotní tak sociální pojištění? Musím protáhnout rodičovskou i na úp a pobírat minimální příspěvek 50,- nebo jim je to jedno a nic hlásit nemusím?
A figuruje v této variantě to, že dítě nesmí navštěvovat školku na více jak 4 hodiny denně ?
Předem všem moc děkuju
Veronika

blahova_andrea
17. dub 2018

rodičovskou dovolenou nelze prodloužit. 3 roky je maximální délka. proto pak ženy mívají neplacené volno. lze si prodloužit pouze čerpání RP. sociální neřeš, to za tebe dávno nikdo nehradí, to se odvádí jen z příjmu. zdravotní ti může být hrazeno právě z titulu pobírání RP. tak to mám teď já, protože dceru nevzali do školky, tak jsem si prodloužila RP do jejích 4 let a v práci požádala o neplacené volno. to, že dítě nesmí navštěvovat školku déle jak 4 hodiny platí u žen v domácnosti. pokud se na pojišťovně nahlásíš jako matka pečující o dítě. to se ale jistě neslučuje s tím, že jsi zaměstnaná. otázkou tedy je, zda se do původní práce budeš chtít vůbec vracet a podle toho vybírat řešení.

j.a.n.i
17. dub 2018

@blahova_andrea Proč by se to neslučovalo? Klidně může být pečující o dítě i při neplaceném volnu.

veris8
autor
17. dub 2018

Děkuji moc za odpověď. Mě už zaměstnavatel na neplacené volno kývnul. Takže bych si měla na úp zažádat o prodloužení rodičovské dovolené do října. A je to možné i když už bych nic nepobírala? A tím pádem je tedy za mě hrazeno zdravotní pojištění a podmínka 4 hodin denně ve školce se mě netýká ?

j.a.n.i
17. dub 2018

@veris8 Na UP o žádné prodloužení rodičovské dovolené žádat němůžeš, na UP pouze můžeš snížit částku rodičovského příspěvku tak, aby ti jeho pobírání vyšlo až do října.

blahova_andrea
17. dub 2018

@j.a.n.i jde to? ok, díky za poučení 🙂 mě dali v práci podmínku prodloužení rodičáku, aby mi schválili neplacené volno, tak jsem to u pojišťovny nezkoumala

veris8
autor
17. dub 2018

A kde mám tedy žádat o prodloužení rodičovské, když dle zákoníku práce trvá rodičovská max do 3 let věku dítěte?

blahova_andrea
17. dub 2018

@veris8 rodičovská dovolená prodloužit nejde, už jsem ti psala, že je max. do tří let. pokud nemáš už žádnou částku k čerpání, tak si ji nemůžeš rozložit a tudíž čerpání prodloužit. kdyby jsi pobírala rp, tak dítě do školky může klidně na celý den. ale už nic pobírat nebudeš, budeš na neplaceném volnu a jako matka pečující o dítě na pojišťovně, tak dítě nesmí do školky na déle než 4 h 😉

blahova_andrea
17. dub 2018

@veris8 no odpověděla sis sama. když dle zákona trvá max. do tří let, tak logicky nejde prodlužovat a nemáš kde o to žádat 😉 místo té rodičovské dovolené právě dostaneš v práci to neplacené volno. obojí je omluvenka z práce

veris8
autor
17. dub 2018

Ok, já tam ještě malinký dopočet, který mi má přijít teď v květnu mám. Takže pro mě bude nejlepší zajít na úp a zkusit jestli mi ten zbytek vyjde snížit do října a pak je školka na celý den ok i zdravotní.. chápu to spravně? Omlouvám se, ale už se v tom patlám hrozně dlouho a všude mi tvrdí něco jiného nebo si mě přehazují jak horký brambor..

janina_8
17. dub 2018

@veris8 já jsem si prodlužovala rodičák o rok déle takže jsem byla doma 4roky ale z toho ten čtvrtý rok není placený a díte musí být ve školce na 4 hodiny. O tom prodloužení jsem dala vědět zaměstnavateli a ten s tím souhlasil, pak jsem to šla oznámit na VZP a to je vše.

blahova_andrea
17. dub 2018

@veris8 pobírat můžeš min. 50,- měsíčně, tak pokud tam něco máš, tak rychle rozložit, ale nevím do kdy max. to vezmou, aby se to stihlo. pak můžeš mít dítě ve školce do odpo a zdravotní pojištění za tebe hradí stát.

veris8
autor
17. dub 2018

Mělo by to stačit nahlásit do konce měsíce. Tak zajdu na úp s žádostí o prodloužení a tím to snad bude konečně vyřešené. Děkuju moc všem