Prodloužení rodičovské dovolené, jde to?

mirkasormova
25. kvě 2016

Holky prosím o radu. Budu nastupovat na RD, chtěla bych na tři roky a plánujeme stihnout s manželem do těch třech let znovu otěhotnět abychom měli děti za sebou. Poradíte prosím, kdybych otěhotněla až nějak ke konci toho třetího roku co budu doma, dá se to nějak prodlužovat? Předem děkuji za rady a infa.

nelam
25. kvě 2016

Pokud jste zamestnana,mate ze zakona narok na RD do veku 3 let ditete. Pokud chcete delsi,muzete pozadat zamestnavatele o neplacace volno a on Vam muze i nemusi vyhovet. Penize jsou stale stejne,tech 220.000 je na Vas,jak si rozvrhnete.

mirkasormova
autor
25. kvě 2016

Já myslela že právě se to dá nějak protáhnout třeba cca pár měsíců a že by se mi vyplácelo jen méně. A pokud už nebudu zaměstnána tak musím na pracák i když budu těhotná?

xpila
25. kvě 2016

@mirkasormova Musíš rozlišit dvě věci - rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek (= peníze od státu) můžeš pobírat až do 4 let, rodičovská dovolená (= volno z práce) je max. do 3 let. Takže RP si budeš moct o těch pár měsíců protáhnout. Pokud ale budeš zaměstnaná, tak RD protáhnout nejde. Můžeš požádat o neplacené volno, ale to ti nemusí umožnit. Pokud zaměstnaná nebudeš, tak se můžeš a nemusíš hlásit na ÚP, to je na tobě.

nikabar
25. kvě 2016

...přesně jak píše nelam....prodlužovaní nelze narok je na tři roky RD a dále musíte zažádat zaměstnavatele aby vam poskytl neplacené volno...a nebo nemocenská taky řešení.....a pak znova nastup na novou mateřskou a nasledne RD...já mela puvodne RD na 3 roky, nyní jsem žádala zamestnavatele o prodloužení na 4 roky, vyhovel...proto jsem si snižila vyplácení dávek aby sem měla po dobu i toho čtvrtého roku nějaké finance....stále apelujeme s částkou 220 000,- takže jsem puvodne brala cca kolem tech 7000,- a ted jsem si to snížila na cca 4000,- .. což mi vyjde krasne do tech 4 let....

mirkasormova
autor
25. kvě 2016

Chápu to tedy správně že lze požádat zaměstnavatele a ten může prodloužit na 4 roky RD? Jinak pokud bych neměla platnou prac. smlouvu, skončila by mi RD, pobírala bych třeba ještě RP musím se nějak zajímat o soc. a zdravotní? Nebo třeba až v době kdy nebudu nic pobírat? Pak bych tedy neměla nárok na PPM a šla s druhým dítětem rovnou na RD? Tam je to pak jak s délkou a placením? Můžu si to taky volit?

xpila
25. kvě 2016

@mirkasormova Nebude prodlužovat RD, bude to neplacené volno. A je čistě na zaměstnavateli, jestli té žádosti vyhoví nebo ne, není to jeho povinnost.
Pokud bys nebyla zaměstnaná a pobírala stále RP, tak pojištění neřešíš. Kdybys už RP nepobírala, tak by ses zdravotní pojištění musela hradit sama nebo ses musela přihlásit na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě zdravotní by za tebe hradil stát. Sociální nijak neřešíš.
Pokud nebudeš zaměstnaná, tak na druhou mateřskou mít nárok nebudeš a nebudeš ani na RD. Ode dne porodu jen budeš pobírat RP a budeš ho mít automaticky na 4 roky. Jedině, kdyby otec dítěte splnil ke dni porodu podmínky pro mateřskou, mohla by sis výši RP volit přes jeho vyměřovací základ.

mirkasormova
autor
25. kvě 2016

úplně koukám jak to máte nastudováno. Četla jsem už někde o těch podmínkách ale někdo mi říkal že prý by musel mít manžel změněnou smlouvu v práci. Je to pravda? Myslím jinou pozici, nebo tak něco. nebo je třeba jiná možnost jak to změnit u RP na tři roky kvůli penězům?

xpila
25. kvě 2016

@mirkasormova Není to pravda. Změna smlouvy by se ho týkala tehdy, když by chtěl čerpat mateřskou.
Pro účely určení výše RP se nic nemění, jen se doloží jeho příjem. Žadatelem a příjemcem jsi stále ty.

mirkasormova
autor
25. kvě 2016

Jé tak to je parádní. Tak na základě toho tedy si pak mohu zvolit pobírání RP tři roky jestli tomu správně rozumím? Děkuji moc za rady, jste zlatá. Nedokáži si představit že bychom museli vyžít s tím málem po čtyři roky. Předpokládám že pro spousty rodin to je záchrana.

xpila
25. kvě 2016

@mirkasormova Jj, přesně tak.

kaculka2014
25. kvě 2016

Taky jsem teď nechala prodlužovat ze tří na čtyři,v pohodě 🙂