RD, PN, péče o dítě do 7 let, OSVČ a případné další těhu

ppalomino
7. srp 2014

Ahoj, řeším pomalu dilema co bude po ukončení mé současné rodičovské (listopad). Malýho mi nevzali do školky, takže pokud by se nám nepovedlo otěhotnět potřebovala bych s ním zůstat doma a nehce se mi platit sociální a zdravotní. Jsem OSVČ jaké mám možnosti?
Prodloužit rodičák do příštího září?
Zažádat o Péči o dítě do 7 let?
V případě druhého těhu jít na nemocenskou?
Co se mi vyplatí nejvíc?

lilli121
7. srp 2014

Ahoj, sociální a zdravotní platit nebudeš muset v každém případě, pokud zažádáš o prodloužení rodičáku, rozpočítají ti zbytek peněz, které ti ještě nevyplatili do toho dalšího roku, tedy záleží kdy bys o to žádala, pokud až v těch třech letech, tak už bys nečerpala nic, to už by vyšlo asi na stejno jako kdybys žádala o péči o dítě do 7 let. Nejvýhodnější by bylo, kdyby se zadařilo otěhotněl a hned po skončení RD bys šla na nemocenskou (pokud jsi jako OSVČ měla nárok na mateřskou, tak bys měla mít nárok i na nemocenskou).

ppalomino
autor
7. srp 2014

Taky mě to napadlo, že bych měla dostat nemocenskou kdybych otěhotněla, akorát bude trošku problém v tom, se s dítětem se kolikrát nedá plánovat aby nákupy a podobně vyšly v době vycházek. Pokud vím, teď není možné abych dostala nemocenskou a neomezené vycházky.

veronikaka
7. srp 2014

@ppalomino Aby stát hradil pojištění, je nutné si "nechat" na každý měsíc min. 50,- Kč z rodičáku.

lilli121
7. srp 2014

Neomezené vycházky už nejsou, můžeš dostat max. 6 hodin denně, ale pokud bys otěhotněla a šla na nemocenskou, asi bych se snažila co nejvíce věcí vyřídit v době vycházek a pokud máš rozumného doktora/doktorku (jakože si myslím, že to každý doktor pochopí) tak se domluvit, že pokud by přišla kontrola v době, kdy vycházky nemáš a nebyla bys doma, tak by ti vydal potrvzení tom, že jsi byla na kontrole. Je jasné, že když máš malé dítko, nebudeš s ním pořáda zavřená doma.

j.a.n.i
7. srp 2014

@ppalomino No, pokud si pouze OSVČ (a nemáš nikde trvající zaměstnání), tak na žádné RD nejsi a jelikož si neplatíš nemocenské, tak ani žádný nárok na nemocenskou nemáš.

ppalomino
autor
8. srp 2014

j.a.n.i. já si nemocenskou platila kvůli mateřské, takže nárok na případnou nemocenskou mám.

j.a.n.i
8. srp 2014

@ppalomino A ty si TEĎ platíš sociální i nemocenskou?

ppalomino
autor
8. srp 2014

@j.a.n.i no jo, teď koukám do papírů, že mi po ukončení PPM příšel papír o ukončení nemocenského pojištění. Jak dlouho se nemocenská musí platit abych pak měla nárok alespoň na nemocenskou? Sociálka se k tomu vlastně musí taky platit že?

j.a.n.i
8. srp 2014

@ppalomino Musíš platit jak sociální, tak nemocenské alespoň 3 měsíce.

ppalomino
autor
8. srp 2014

Tak to by se ještě dalo stihnout. Dík

j.a.n.i
8. srp 2014

@ppalomino Tak stihnout se to dá, je jen otázka, zda se ti povede otěhotnět "podle plánu" protože pak co, budeš furt platit sociální a nemocenské a nebudeš vědět...

ppalomino
autor
8. srp 2014

@j.a.n.i kolik se minimálně musí platit? Netušíš náhodou?

ppalomino
autor
8. srp 2014

@j.a.n.i Příští týden jdu na IVF, pokud se zadaří tak hned skočím na sociálku. Když bych se přihlásila teď v srpnu bude se srpen započítávat nebo ne?

j.a.n.i
8. srp 2014

@ppalomino Musí to být 3 měsíce přesně, tedy pokud se přihlásíš 15. srpna, tak nárok vzniká15. listopadu... ale bude tě to stát o jedno sociální a zdravotní víc, než když se přihlásíš až k 1.9. a nárok pak vznikne od 1.12., ale zase ti nevznikne nárok na mateřskou... i když to už nestíháš ani s přihlášením teď, pokud to IVF vyjde.

j.a.n.i
8. srp 2014

@ppalomino Minimálně je to myslím nějakých cca 1800,- sociální a cca 150,- nemocenské... přesné částky mohou být malinko jinak, ale řádově je to správně.

lennaaa
12. srp 2014

@j.a.n.i ahoj holky..takový dotaz..jako osvč chci skončit ke konci října, TP je 8.1.,nemocenskou si neplatím.co bude pro mě nejlepší? jít na pracák nebo nemocenskou s tím že nic nebudu dostávat ani platit zálohy? dííík