Rodičovská a zdravotní pojištění

lovemusicsun
18. čer 2018

Holky, už jsem myslela, že tomu rozumím, ale dnes mě zas kamarádka spletla.

V srpnu 2018 mi bude končit mateřská. Vyberu si dovolenou z práce a pak jsem měla v plánu zažádat o rodičovský příspěvek a rozložit ho jen na rok, tj zhruba do září 2019. Poté plánuji návrat do práce a máme několik možností jak pořešit hlídání. Buď půjdu na zkrácený úvazek a se mnou se v hlídání bude střídat moje mamka, nebo půjdu na plný úvazek a na rodičák půjde manžel, popřípadě bych ještě třeba nějaký čas (třeba půl roku) zůstala s dcerkou já podle situace. Každopádně pokud by zůstal manžel nebo já, tak jsem to chápala tak, že budeme bez peněz (protože budeme mít už vybraných těch 220 tisíc Kč), ale stačí nahlásit na pojišťovně péči o dítě mladšího 3 let a zdravotní pojištění bude placené státem. Sociální je nepovinné, ale roky na rodičovské se započítávají do důchodu, takže je to celkem jedno (i kdyby se nezapočítávaly, tak by to bylo celkem fuk). Říkám to takhle správně?

Kamarádka totiž dneska byla na úřadě práce a bylo jí řečeno, že aby měla placené zdravotní pojištění, tak jí musí chodit rodičovský příspěvek ve výši aspoň 50 Kč. Tak si to nechala přepočítat, aby jí to vyšlo do konce doby co chce být doma.

Tak jak to tedy je?

P.S. Vím, že můžu zavolat na pracák a zeptat se, ale Vy tu víte všechno, tak mi tohle přišlo momentálně jednodušší 🙂

robin92
18. čer 2018

Odpoved neznam, ale toto by me taky zajimalo jak to tedy je, protoze kdyz jsem byla na pracaku, tak mi rekla ze kdyz rodicak vycerpam drive, tak je u nich automaticky ukoncen a zdravotni uz me nikdo platit nebude a mam se domluvit v praci, ale Jirickovi budou tri roky.

xkalisto
18. čer 2018

Socialka je jak říkáš počítaji se ti 4 roky péče o dítě a ZP vpodstate obě verze toho co říkáš fungují. Pokud chceš aby stát za tebe platil ZP v rámci rodičovské tak ji musíš pobírat.

Ale.
Můžeš být vpodstate žena v domácnosti a nahlásit se jako 'Osoba celodeně pečující o dítě' což znamená následující:

Musí - Celodenně, osobně a řádně pečovat alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Tato podmínka není splněna především v případě, kdy je dítě umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem.

• Děti nenavštěvují předškolní zařízení déle než 4 hodiny denně a v případě školních dětí družinu.

• Nemá příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti.

Rodič musí výše uvedené skutečnosti oznámit zdravotní pojišťovně a podepsat čestné prohlášení, že splňuje všechny požadované podmínky.

thalia
18. čer 2018

@xkalisto nemusí pobírat nic, důležitý je ale fakt, zda je zaměstnaná či ne. Pokud je zaměstnaná a na RD (což dle dotazu je), tak nemusí pobírat nic a být doma do tří let, nebo kolik nahlásí v práci (do tří max). Pokud není zaměstnaná, tak po vybrání RP se musí nahlásit jako osoba pečující, ale má to omezení školky a výdělku. Podle mě nejlepší je si třeba tu poslední částku rozložit pak na co nejdýl to půjde. Peníze budou v podstatě vybrané hned, ale ta následná minimální částka zajistí hrazení zp třeba až do 4 let. Já to třeba mám do 4 let takto rozvolněno, protože teď budu rok na neplaceném volnu v práci a tak budu mít zajištěnou platbu ZP, které mi na neplaceném volnu zaměstnavatel nehradí.

lovemusicsun
autor
19. čer 2018

@thalia O tom jsem také už přemýšlela a zdá se mi to nejjednodušší. V naší situaci je prostě nejlepší nechat si ke konci třeba 10 tisíc a ty si rozložit do 3 let věku dítěte. Tak budeme bez omezení výdělku i školky, nebudou komplikace s pojišťovnou a kdyby náhodou přišlo druhé dítě, tak se to dá hned vybrat.

lovemusicsun
autor
19. čer 2018

@xkalisto
@thalia
Moc dík za ujištění, že to chápu dobře. Teď to jen správně propočítat 😊

swetlusska
19. čer 2018

Taky vybírám teď skoro vše z RP, pak si ale nechám rozložit poslední částku třeba až do 4 let dítěte (v případě neplaceného volna).

lavender21
19. čer 2018

Táto téma ma zaujala, tiež sa pridám. Ak si vyčerpem rodičovský príspevok do roku dieťaťa musím potom na zdravotnej poisťovni niečo riešiť? Pracovný pomer mi trvá. Neviem si to už rozdeliť, posledná čiastka mi príde ďalší mesiac...

priefi
19. čer 2018

@lovemusicsun rikas to spravne 😉 musis na zp a tam to domluvit. Mozna ze zdr.poj.bude chtit info od zamestnavatele kazdy mesic, ze u nich je zamestnan, ale je veden na rd, ale to vetsina zamestnavatelu posila zdr.poj.automaticky 😉

lovemusicsun
autor
19. čer 2018

@lavender21 Musíš to pak zdravotní pojišťovně nahlásit a začnou pro Tebe platit omezení, která jsou popsaná výše. I když při pobírání RP je myslím taky omezena doba, po kterou může být dítě ve školce nebo jeslích. Ale není omezený výdělek.

thalia
19. čer 2018

@lavender21 na pojišťovně nic řešit netřeba, zp se platí z pozice toho, že jsi na rd. Do školky/jeslí dítě může (už nepobíráš rp) i vydělávat můžeš, kolik chceš.

blahova_andrea
19. čer 2018

@lovemusicsun kamarádka zřejmě není již zaměstnaná a je pouze na RP ale ne na RD. proto ta podmínka RP pobírat. pokud jsi na RD, tak máš zdravotní placeno z toho titulu a nemusíš pobírat nic. Pokud jen pobíráš RP, musíš pobírat min. těch 50,- Nebo se tedy nahlásit jako matka pečující o dítě na pojišťovnu a je ti hrazeno opět zdr. poj. do věku podle počtu dětí a s omezeními pro tebe jako pracující i pro dítě ve školce či škole.

blahova_andrea
19. čer 2018

@thalia mám to stejně

blahova_andrea
19. čer 2018

@lovemusicsun do tří let můžeš být na RD u zaměstnavatele, takže nemusíš řešit min. rp a můžeš být doma a nic nepobírat. mezi 3.a4. rokem je potřeba si to už nějak řešit.

blahova_andrea
19. čer 2018

@lavender21 do kdy máš RD v práci? dokud jsi na RD, nemusíš pobírat nic a ZP máš hrazeno

barchen
19. čer 2018

@lovemusicsun Přesně jak píše i @blahova_andrea. Můžeš si vybrat všechno do poslední koruny, být statusem na RD (pokud si nahlásila 3 roky RD) a tím pádem mít zdrav. pojištění hrazené státem (jako rodič na RD ani ne osoba pečující o dítě do věku 4 let, (pouze o tom musí vědět zaměstnavatel ale to předpokládám, že ví) a pracovat kolik chceš (pouze do 2 let věku dítěte ohlídat čas ve školce). Nebo normálně skonči RD a nastup do práce a zdravotní bude hrazené zaměstnavatelem srážkami ze mzdy. Nebo pokud bude na RD tatínek, tak se prostřídáte, on může být úředně na RD, mít zdravotní hrazené státem, nepracovat nebo u toho částečně pracovat - jak chce, pouze zaměstnavatele informovat, že statusem je na RD (aby nedocházelo k dvojitým platbám za zdravotní, jak státem, tak srážkami ze mzdy). Máš spoustu možností a pobírání RP to v tvém případě vůbec neovlivňuje. Samozřejmě pořád se bavíme o době do 3 let věku dítěte. Kamarádka je zřejmě v jiné situaci, (asi nemá platnou prac. smlouvu nebo nějaký zaměs. nebo OSVČ poměr v průběhu RD), proto to tak musí udělat.

barchen
19. čer 2018

@lavender21 Ty nic řešit nemusíš, pokud máš v práci nahlášené 3 roky RD. Pokud nemáš české občanství, tak pro jistotu bych zavolala na zdravotní pojišťovnu a nahlásila jim stav, že ti končí RP ale pokračuješ v RD a pracovní smlouva pořád trvá - nedošlo ke změně. Občas u cizinců z EU chtějí potvrzení, že se nic nezměnilo ale ne všechny pojišťovny.

lovemusicsun
autor
19. čer 2018

@barchen
@blahova_andrea
Aha! Nový poznatek.. Pokud je u zaměstnavatele nahlášena RD, tak to vlastně zdrav pojišťovna ví od nich, tudíž není potřeba to hlásit samostatně. Tak to je super.
Kamarádka je asi v jiné pozici, nedošlo mi, že možná nemá klasickou pracovní smlouvu.

lavender21
19. čer 2018

@blahova_andrea @barchen @thalia ďakujem baby, v práci som nahlásila že som na RD do troch rokov veku malej, tak nebudem nič riešiť. I tak sa u mňa jedná o pár mesiacov, v listopadu idem znova na materskú dovolenku a budem to riešiť všetko odznova...