Rodičovská dovolená na 3 roky, ale RP na 2 roky, lze to?

karlajasmine
26. kvě 2015

Ahoj,
Jestli je to nekdo, kdo se v tom vyzna, nevite, jestli mam pravo rict zamestnavateli, ze se vratim az po 3 letech, ale zaroven si zvolit variantu rodicovskeho prispevku po dobu 2 let? Na rodicovsky prispevek tech cca 11000Kc po dobu dvou let narok mam, ale do prace bych urcite chtela nastoupit az po 3 letech..

Diky 🙂

PS omlouvam se za preklep v nazvu ale uz to nemuzu opravit

sonka.77
26. kvě 2015

@karlajasmine Jo můžeš bez problémů. Mám to taky tak.

karlajasmine
autor
26. kvě 2015

@sonka.77 Super dekuju 🙂

pabka
26. kvě 2015

@karlajasmine taky to tak mám 🙂 není problém...

klouzek
26. kvě 2015

Ano,nárok na to máš.

jana_ul
26. kvě 2015

Ano, také potvrzuji 🙂

frantiska85
27. kvě 2015

Taky jsem to tak měla. Po doplacení příspěvku mi teda vznikla pauza pár měsíců ( nestihla jsem tak rychle otěhotnět) než jsem nastoupila na mateřskou dovolenou s druhým dítětem, ale to mi nevadí.

maqggienka
26. čer 2015

Taky to tak mám a včera jsem se ptala na pojišťovně, jak to je a kdo by mi pak platil zdravotní a prý až mi skončí RP, mám jít s papírem z úřadu o ukončení pobirani, na pojišťovnu, aby mi stát platil zdravotní. Na úřadu mi totiž soc.pracovnice řekla, že když mi už nebudou vyplácet, nemá za mě kdo platit to zdravotní, že si budu muset ten poslední rok, rozepsat, že by mi posílali třeba stovku měsíčně. Nevíte jak to je?
@sonka.77
@pabka
@frantiska85

karlajasmine
autor
26. čer 2015

@maqggienka A nemel by to platit zamestnavatel, kdyz tam jsi porad zamestnana?

daasenka85
26. čer 2015

Holky a nevíte některá, jestli mám nárok na nemocenskou v druhém těhu, když jsem mezitím nebyla v práci, ale zaměstnaná stále jsem? Končí mi totiž rodičák v srpnu, tak by se mi od září šikla kontrolka až do toho 32. týdne (což je v mém případě na konci listopadu asi). Zdravotní nárok bych na to měla z důvodu, že s malou jsem byla v těhu i hospitalizovaná na 9 týdnů, tam bylo problémů dost, takže doktor kontrolku napíše, spíš jde o to, jestli to jde, když jsem v mezidobí nepracovala a domluvila se zaměstnavatelem, že nastoupím až v březnu - ve 3 letech malé? Díky..

maqggienka
26. čer 2015

@karlajasmine Platí to stát. Prý by to šlo, aby mi to platil zaměstnavatel, s tím že bych měla neplacené volno a já bych jim to musela zpětně platit ze svýho.

vilibalda
26. čer 2015

@maqggienka Máš pořád zaměstnavatele? Pokud ano, jsi na rodičovské dovolené a nemusíš nic nového hlásit. Pokud zaměstnavatele nemáš, buď si rozložíš RP na symbolickou částku a nemusíš nic řešit nebo RP dobereš a přihlásíš se jako osoba osobně celodenně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, pokud nemá příjmy ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti (ale pak má dítě omezenou návštěvu školky).

maqggienka
26. čer 2015

@vilibalda Jsem zaměstnaná. Na pojišťovně mi právě řekla, že do 7 let, když se o něj řádně starám, tak to platí stát a že až mi skončí rodičák, mám přijít na pobočku pojišťovny s tím papírem.

vilibalda
26. čer 2015

@daasenka85 Pokud jsi zaměstnavateli nahlásila, že se vrátíš v březnu 2016 a chceš nastoupit dřív, musí s tím souhlasit. Řekla bych, že pokud bude vědět o dalším těhotenství (a u prvního dítěte jsi měla v těhotenství problémy), byl by sám proti sobě, kdyby Ti dřívější nástup umožnil. Musel by Ti totiž platit začátek neschopenky. Takže spíš dřívější návrat neumožní. Pokud zaměstnavatel umožní, abys nastoupila dřív do práce, můžeš jít na neschopenku.Pokud s dřívějším návratem nebude souhlasit, na neschopenku nejdeš.

vilibalda
26. čer 2015

@maqggienka Nevím, jakou máš pojišťovnu. Já jsem u Vojenské a má tento formulář http://www.vozp.cz/opencms/export/sites/vozp/.c...
Dle mého spadáš do kategorie Tabulka 1 - písmeno E Žena na mateřské a osoba na rodičovské dovolené; osoba pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění; příjemce rodičovského příspěvku
Teď jsi osoba na RD a zároveň příjemce RP, až Ti skončí příspěvek budeš jen osoba na RD. Tak nevím, jakou změnu tam máš hlásit... Možná to má každá pojišťovna jinak, ale to pochybuji.
Když se tam ještě podíváš, písmeno L je to, o čem píšeš, ale pokud máš stále zaměstnavatele a u něj nahlášenou RD, tohle se tě netýká (je tam omezení se školkou a možná ještě s něčím).

daasenka85
26. čer 2015

@vilibalda takže bez nástupu do práce rizikovka nejde.. Toho jsem se bála, no, ale zní to logicky...

vilibalda
26. čer 2015

@daasenka85 Nejde, nepracuješ a neuniká Ti plat.

maqggienka
26. čer 2015

@vilibalda Dřív se vrátit nechci. Druhé plánujeme. Nahlásila jsem v práci, že budu doma do 3 let věku dítěte, takže bych se měla vrátit v prosinci 2017 a rodičák mám do ledna 2017.

Díky za rady. Ještě času dost, tak pak to bude snad bez problémů 🙂