Rodičovská dovolená na 3 roky/do 3 let. Jak to chápat?

maery
14. pro 2020

Ahoj, asi jsem už trochu ze všeho zmatená, tak prosím o radu. 5.1 mi končí mateřská dovolená. Zbylo mi 21 dnů dovolené. Ta se prý proplatí a od 6.1 rodičovská dovolená. V žádosti o proplacení řádné dovolené a čerpání rodičovské je uvedeno: ,, Žádám o poskytnutí rod. dovolené na __ roky. Všude čtu, že zaměstnavatel drží místo jen do tří let věku dítěte. Tak nevím jak to chápat a co tam uvést. Jestli je to myšleno právě do těch tří let, nebo od konce mateřské celé tři roky. Děkuju moc za odpověď.

zatrepalkova
14. pro 2020

@maery
po ukončení mateřské dovolené zaměstnavatel proplácí nečerpanou řádnou dovolenou a zároveň je proplácen i rodičovský příspěvek
u zaměstnavatele se žádá o poskytnutí rodičovské dovolené do dvou nebo třech let věku dítěte.

zatrepalkova
14. pro 2020

@maery
PS: já vyplňovala formulář, ve kterém se uvádělo datum ukončení rod. dovolené... takto jak to máte formulováno u vás, mi přijde dost zavádějící...

pekuka1989
14. pro 2020

Dobrý večer, nevím jestli to napisu spravne...ale i se synem jsem zamestnavatele informovala o tom,ze budu doma s ditetem do tri let...a materska je jakoby pulrok co se cerpa PPM a rodicovsky příspěvek se pote rozpocita jakoby o ten pulrok do tritich narozenin prcka...tak jsem to tedy mela ja a myslim,ze i s dcerkou to tak bude...rodicak se cerpa, ale zaroven vy čerpate i dovolenou...jakoby se to kryje...😉

j.a.n.i
14. pro 2020

@maery Za prvé, dovolená se čerpá, proplatit lze pouze při konci pracovního poměru, takže pokud o rodičovskou dovolenou požádáš od 6.1., tak žádné peníze za dovolenou nedostaneš. A jinak bych si tu žádost přepsala a žádala do konkrétního data.

maery
autor
14. pro 2020

@j.a.n.i Já jsem se na to právě na personálním ptala a bylo mi řečeno, že hned po konci mateřské můžu čerpat rodičák a to že poběží řádná dovolená ničemu nevadí. Už jsem v tom zamotaná😀 A ano, ten formulář co jsem obdržela si raději upravím.

j.a.n.i
14. pro 2020

@maery No, rodičák ano, ale ten řešíš na úřadě. Rodičovskou dovolenou řešíš se zaměstnavatelem a tu souběžně s řádnou dovolenou čerpat nejde.

bledulka84
14. pro 2020

O rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele můžeš zažádat do nějakého přesného data. Když zazadas např. do dvou let (třeba k datu 31.5.2022), můžeš prodlužovat třeba po měsíci až do tří let. Co se týče řádné dovolené, za rok 2021 ti vznikne nárok na další zhruba 2 dny (nove od r. 2021 vzniká nárok na dovolenou v hodinách), pricemz pár hodin nedocerpane dovolené za rok 2021 budeš čerpat až po rodicaku, výpočet je celkem složitý a nechala bych na mzdovce (otázka je, jak moc bude už v novém zákoníku proškolená). Každopádně k těm 21 dnům (pokud jde opravdu jen o starou dovolenou) si klidně zazadej o další dva za rok 2021.
Rodičovský příspěvek lze čerpat ihned po skončení mateřské dovolené, zatímco na rodičovskou dovolenou můžeš nastoupit az po návratu z řádné dovolené.