Rodičovská / Mateřská při stěhování do zahraničí

macondra
28. srp 2015

Krásný den, milé dámy emoticon

řeším poslední dny takový problém, který mi nedá spát..

Jsem zaměstnaná už několik let, spokojená, makám jak můžu a vše je fajn. Akorát jsem otěhotněla a zrovna v tu samou chvíli manžel dostal nabídku práce v US. což zní sice krásně, ale po tolika letech dřiny se bojím, že nedostanu ani korunu. Jedna z kamarádek mi říkala, že pokud podám výpověď a pak přinesu papír, že jsem na rizikovém, tak nebudu muset už chodit do práce a přitom budu pobírat normálně peníze + pak mám nárok na mateřskou i rodičovskou.

prosím, umí mi tu někdo poradit, abych z toho nevyšla opravdu nejhůř? ačkoliv si manžel trochu polepší, tak je to hlavně karierní postup ne finanční, tak jsem z toho opravdu nervozni :(

moc děkuji za rady, kličky a jiné názory, přeji hezký den,

Markéta

fifina86
28. srp 2015

@macondra tak pokud půjdeš na rizikové, tak sice do práce nebudeš muset, ale je to nemocenská dávka a může na tebe přijít kontrola se ČSSZ. Pobírat normálně peníze bys mohla, pokud by tvá práce byla pro těhotnou nevhodná a zaměstnavatel pro tebe neměl práci náhradní (jsou to překážky na straně zaměstnavatele). To jsi pak doma za 100% platu.

xpila
28. srp 2015

@macondra Kamarádka ti radí pěkné blbosti. Jednak kdybys dala výpověď, tak za prvé nemusíš mít nárok na mateřskou (záleželo by na tom, jak by ti to vycházelo termínově), za druhé kdybys šla na PN, tak to neurčuješ ty, ale doktor. Navíc bys musela dodržovat vycházky, takže žádná cesta do zahraničí.
Navíc když bys tady ukončila pracovní poměr a manžel bude zaměstnaný v zahraničí, navíc když tu ani nebudete žít, tak bys pak neměla nárok ani na rodičovský příspěvek.

macondra
autor
28. srp 2015

ach jo.. nějaké nápady jak to řešit a kam se obrátit?

xpila
28. srp 2015

@macondra Jak kam se obrátit? To si musíš vyřešit ty sama, jestli chceš ukončit pracovní poměr a nebo ti třeba poskytnou neplacené volno.

bassetlady
28. srp 2015

a varianta v klidu si dopracovat do termínu odchodu na MD, v klidu odrodit tady ( o US zdravotnictví neměj iluze a navíc nevím jestli přítelovo pojištění, které možná dostane s pracovní pozicí kryje i příbuzné tzn. Tebe - v USA není socialistické zdravotnictví jako tady, že skoro za nic máš špičkovou péči), šestinedělí dát s podporou babiček a pak teprve řešit stěhování za velkou louži??

karlajasmine
28. srp 2015

Tak ja osobne bych se do USA nestehovala, pokud to neni zase takove financni prilepseni.. znam lidi, kteri zijou v USA, a co se tyce zdravotniho pojisteni a zdravotnictvi celkove je to naprosta katastrofa.. rozhodne si zjistete vsechny detaily, napr.jestli ty budes pres jeho praci vubec pokryta, na co budete mit narok, jaky bude mit presne plat po odvedeni vsech dani atd... Uprimne nevim jestli si nepohorsite.. uz davno neplati, ze by clovek odjel do USA vydelat velky penize..
Ale to je jenom muj nazor.. ja osobne bych takovou dalku jela jedine s jistotou, ze o me bude postarano..
Na rodicovsky prispevek narok nemas, pokud zjies v zahranici, a pokud podas vypoved z prace a odstehujes se, tak si taky nemyslim, ze neco dostanes...

bassetlady
28. srp 2015

jo a prosím Tě kamarádce vyřiď, ať už radši nikomu neradí nebo někoho ještě dostane do průšvihu 😉